Military bajnokság Mátészalkán

Military bajnokság Mátészalkán
2009. október 24-25.

Bajnokavatás a Nemzeti Ünnepünkön:
tudósítás a Magyar Lovastusa Bajnokság döntőjéről

       Sárközy Csaba az 56-os akadály előtt
Már úgy volt, hogy nem is lesz bajnoka a lovastusa szakágnak 2009-ben, amikor akadt két „megszállott” Bubán Zsolt és Schaller Gábor, akik nem nyugodtak bele ebbe a helyzetbe és elkezdték megvalósítani a lehetetlent. Versenyt szervezni 3 hét alatt. Támogatókat találni, versenyhelyszínt választani, versenybírókat, pályaépítőket szerezni. A terep pályaépítését maguk vállalták és ez szószerint értendő, hiszen ők ketten némi segítséggel építették fel a Főnix Parkban a bajnokság kétcsillagos pályáját. Hogy milyenre sikerült?

Itt áll néhány versenyzői vélemény
Csiba Zsuzsa a terepverseny után:
Az akadályok szépek, igényesek és fantáziadúsak voltak. Sikerült a nemzeti bajnokság színvonalához  méltón megfelelő mértékűre tenni a „lécet”. A nehézsége mellett biztonságos, de rendkívül technikás, jól átgondolt pályát épített a Bubán – Schaller „páros” amit az eredmények is bizonyítnak, hiszen 14 versenyzőből: 4 alapidőn belül, 5 alapidő túllépésével ért célba, míg 4 versenyzőt kizártak melyből egy lóról esés miatt történt, egy lovas pedig feladta. Mindemellett jó volt a csapathangulat és kitűnő a pálinka. A Főnix Park pályája igazi közönségbarát, hiszen az akadályok 90%-a a nézőtérről látható! Hála Istennek az idő is tökéletes.
Bakonyi Noémi:
A talaj kitűnő, a pálya technikás. Nagyon jól érzem magam.
Mikó Bernadett:
Színes, szépen kiépített akadályok, nem csak rönkök. Még a Kibó (megj; Bernadett Lova) is megnézte, és végigment rajta. Jó a hangulat, sportszerűek a versenytársak, a bírók aranyosak.
Gelencsér Zsanett és Zsófi édesanyja:
A gyerekek nap, mint nap sokat dolgoznak, hogy eredményesek legyenek. Kevesen ismerik magát a militaryt és ennek a sportértékét, és, hogy ez mennyire összetett és milyen sok munkát igényel. Lányokról van szó, akik ezt a kemény sportot űzik! Hogy a szülők számára mit jelent? Komoly izgalom és hatalmas öröm, gyönyörű lelketmelengető érzés.

1. Sárközi Csaba 2. Egyed László, 3. Schaller Eszter
A versenyzők a terepverseny után, a végeredmény ismertetése előtt mondták el véleményeiket. Azok, akik végignézték a két versenynapot és meghallgathatták a himnuszt a dobogón álló győztes és helyezettek tiszteletére, háttérben az 1956-os forradalmat idéző lyukas magyar nemzetiszínű lobogóval, örökre emlékezetes pillanatnak lehettek részesei.A bajnokavatás természetesen a vizes akadálynál ért véget. Ezt az utat a boldog bajnok Sárközi Csaba a versenytársak vállán tette meg, hogy aztán már (hivatalosan) „megkeresztelve” kerülhessen fel a neve a bajnokok falára.

Két kitűnő lovasunk Sárközi Csaba (Charly Brown) és Egyed László (Clifton Ios) között végig nagy csata folyt. Mindketten hibátlan terep és díjugrató feladatot produkáltak, így köztük a díjlovaglásban mutatott teljesítménykülönbség döntött, mindössze 7,6 hibapont különbség. A dobogó harmadik fokára Schaller Eszter (Ígéret) állhatott. A negyedik helyet a tavalyi bajnok Orbán Gabriella (Cattani) szerezte meg. A további sorrend; Pintér Vanda (Gidrán Sovánka), Bakonyi Noémi (Ben Fox), Gelencsér Zsanett (Viktória), Juhász Orsolya (Mosolygós). A díjakat Fodor Tamás Szakági Elnök és Hanusi Péter Nyírcsaholy Község Polgármestere adta át.

Sárközi Csaba eredményhirdetés után:

Megérte 1600 km-t autózni! (megjegyzés; Sárközi Csaba Hamburgban dolgozik már évek óta, innen érkezett a versenyre) Jól megszervezett és színvonalas versenyen vehettem részt a legerősebb magyar mezőnyben. Külön öröm, hogy ilyen sok fiatal, tehetséges lovas alkotja a magyar utánpótlást. Gratulálok és köszönöm a versenyrendezést Gábornak és Zsoltnak!

Összességében elmondhatjuk a magyar bajnokság kitűnő sportemberek, izgalmas küzdelemben dőlt el és igazságos eredmény született. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, szakvezetőnek, versenybírónak, technikai delegáltnak, családtagoknak, szervezőknek és a rendezőknek, akik nélkül nem jöhetett volna létre.

Szerző:
Dr. Ungvári Zsigmond
Hunor SE elnöke
Mátészalka – Nyírcsaholy  Főnix Park


A verseny programajánLÓja:

 

A Felnőtt Magyar Bajnokság lebonyolítására kerül sor október 24-25-én a Főnix Parkban, ahol a Lovastusa Nemzeti Bajnokság legmagasabb kategóriáját láthatja az érdeklődő közönség.

A legfelkészültebb lovak és lovasok vesznek itt részt a küzdelemben, akik közül többen a Magyar Válogatott tagjaiként a nemzetközi mezőnyben is képviselik hazánkat. A rendkívül nehéz és látványos terepakadályok leküzdése, a technikás elemeket tartalmazó ugrópálya feladatai, valamint a nagy fegyelmet és átengedőséget igénylő díjlovas feladatok teljesítése látványos versenyt ígér mind szombaton, mind vasárnap.
Forrás: www.eventing.hu

A Lovastusa Nemzeti Bajnokság legmagasabb kategóriájának versenyszámának kategóriáit láthatja az érdeklődő közönség. Legfelkészültebb lovak és lovasok vesznek itt részt a küzdelemben, akik közül többen Magyar Válogatott tagjaiként a nemzetközi mezőnyben is képviselik hazánkat. A rendkívül nehéz és látványos terepakadályok leküzdése a technikás elemeket tartalmazó ugrópálya feladatai és a nagy fegyelmet és átengedőséget igénylő díjlovas feladatok teljesítése látványos versenyt ígér mind szombati, mind a vasárnapi versenynapokon. Feltehetően nagy csaták hozó rendezvény végén a győztesek és helyezettek a Himnusz hangjaira vehetik át megérdemelt díjaikat, 2009. év Magyar Lovastusa Bajnoka és helyezettjei.

A csinos lovas hölgyek, elegáns lovasok és gyönyörű lovak minden látogató számára élményt jelenthetnek. A kellemes közérzetről a tájjellegű finom falatok és italok gondoskodnak. A versenyszámok között lehetőség van a lovaglás kipróbálására, gyermekek és felnőttek részére egyaránt.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Mátészalka és Nyírcsaholy határában lévő Főnix Parkban!

További információk:

Dr. Ungvári Zsigmond
(30) 955 – 8035
dr.ungvari@freemail.hu
www.tiszavarazs.extra.hu

Frissítve: 2023.01.26.
Fotó: Canv

Hozzászólások