A lovastusa sport fekete napja

A lovastusa sport fekete napja

Június 14-én, szombaton két lovas vesztette életét terepversenyen történt balesetben, Németországban és Nagy-Britanniában, csupán pár óra különbséggel. Ezen a tragikus napon Luhmühlenben egy ló is elpusztult.

Benjamin Winter

A lovastusa közösséget sokkolta a fiatal német lovas, Benjamin Winter halál a Luhmühleni Nemzetközi Military Versenyen.

Benjamin második lovát, Ispot lovagolta CCI4*-on, amikor a 20-as ugráson (asztal) bukott. A 10 éves herélt nem sérült meg a rotációs esésben. A német lovas korábban hibátlanul, alapidőn belül teljesítette a pályát első lovával, Wild Thing Z-vel.

Ingmar De Vos, a FEI Biztonsági Szakértője a következőket nyilatkozta a balesetet követően: „A legmélyebb sajnálattal és szomorúsággal tudatjuk, hogy Benjamin Winter halálos balesetet szenvedett a luhmühleni CCI4*-os versenyen. Az egész sport nevében legmélyebb együttérzésünket szeretnénk kifejezni Benjamin családjának. Minden FEI versenyen a lehető legnagyobb figyelmet fordítjuk a lovak és a lovasok biztonságára és jólétére, de mindezek ellenére sajnos előfordulnak tragikus balesetek.”

Liberal

Korábban a nap folyamán a Tom Crisp által lovagolt Liberal a hetes ugrás után összeesett és elpusztult. Tom nem sérült meg az esésben, Liberalról „nagyszerű barátként” emlékezett meg. Liberal feltehetőleg aortarepedést szenvedett.

Az aortarepedés rendkívül alattomos betegség. Előzményeképpen az aorta fala a szív mögött kitágul, vagy akár enélkül elvékonyodik és egy adott pillanatban megreped”, mondta el kérdésünkre dr. Pallós Andrea lógyógyász specialista. „Nem kerülhető el és nem is előzhető meg. Hajlamosító tényezők lehetnek a stressz, a kemény edzés, a genetikai örökség. Ha a megelőző folyamat, az aortafal gyengülése és/vagy kitágulása létrejön, csak idő kérdése, mikor hal meg a ló, vagy az ember, mert ez sajnos humán vonalon is hasonlóan így történik. Viszonylag gyakori halálok fedezőmének esetében,de egy átlagos hobbilóval is ugyanúgy megtörténhet.”

Jordan McDonald

A 30 éves Leicestershire-ben élő kanadai lovas a somerseti Nunney Nemzetközi Military Versenyen lovagolt kezdő kategóriában, amikor halálos balesetet szenvedett. A versenyt nem folytatták, az elmaradt kategóriákat vasárnap pótolták.

Graeme Thom, a kanadai Military Bizottság elnöke így nyilatkozott: “Az egész kanadai lovastusa közösséget megrázta ez a tragikus hír.” 

Merre tart a lovastusa?

Luhmühlenben sajtótájékoztatót tartottak Benjamin Winter CCI4*-on bekövetkező tragikus balesete után.

Mark Phillips – pályaépítő:

„Nagyon rosszul érzem magam. Olyan pályát terveztünk, amit sokan könnyebbnek gondoltak a tavalyinál. Tökéletes körülmények voltak, jó talaj, napos idő – de túl sok esés történt. Hat lovas leesett, ketten buktak – ez túl sok. Ma a problémák (esések) legtöbbje egyszerűnek gondolt akadályokon történt.

Az akadály, amin Ben Winter bukott, egy egyenes vonalon levő ugrás, ami már öt éve itt van. Az ötös és hatos ugrás egyenes vonalon van. Ha ezeken az egyszerűen meglovagolható akadályokon ilyen súlyos balesetek történnek, az aggodalomra ad okot. Merre tartunk? Mit csináljunk? Ez történhet, ha a lovasok nem figyelnek eléggé az akadályokra, ami hibákhoz vezet, de senki se akart ekkora hibát, mint ami ma történt.

Korábban két esés történt az akadályon a Német Bajnokságok alatt: Andreas Ostholt és Andreas Dibowski szenvedtek itt balesetet korábban. Egyikük “túlugrotta” az akadályt, a másik eset pedig hasonló volt a mostanihoz. Ez egy olyan akadály, aminél a lovasnak lassítania kell és időt adni a lónak az ugrásra. Beszéltem ma Chris Bartle-vel (a német lovastusa csapat edzője), ő ugyanezt mondta Ben Winternek, amikor együtt nézték végig a pályát. Sajnos, Ben nem tett így és túl nagy árat fizetett érte.”

David O’Connor – FEI Biztonsági Szakértő:

„Nagyon fontos, hogy felismerjük a történtek súlyát. Minden sportban az érintett szervezetek nagyon komolyan próbálják minimalizálni a kockázatot minden szempontból. Az akadályoktól, a pályatervezéstől a képzésen át a minősülésig – annyi minden került kidolgozásra az elmúlt években. Emberek vagyunk, sportolunk, és előfordul, hogy egy kockázatosabb sportot választunk. Senki, aki nyeregbe ül, nem várja, nem tervezi vagy nem gondolja, hogy balesetet fog szenvedni. Ez egy tragikus baleset, a kockázatot nem lehet megszüntetni. Lehetetlen. Nem lehet a sportot biztonságosabbá tenni annál, amilyen maga az élet.

Gillian Rolton, a versenybíróság tagja Benjamin lovaglásáról beszélt:

„A kontrol központban ültünk. Láttuk Ben első lovaglását. Hibátlanul ért körbe, jól ugrott. Egyszer már megugrotta azt az akadályt. A második lovával haladt körbe a pályán. Kiegyensúlyozottnak tűnt az akadályok között. Már csak azt láttuk, amikor a földön volt, semmit sem láttunk, ami előre jelezte volna, hogy ez fog történni.”

Dr. Annette Lorey-Tews vezető orvos:

“Szerencsétlen baleset volt. Arccal ért földet. Bevérzés keletkezett az agyban. Próbáltuk megmenteni, intubáltuk a helikopterben. Nem tudtuk megmenteni az életét.”

2014.06.17.
Forrás: Eventing.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.02.

Hozzászólások