Csak OMSZ mentő biztosíthat lovasrendezvényt

2015. április 1-től csak az Országos Mentőszolgálat láthatja el a lovassport-rendezvények biztosítását. Az érvényben lévő jogszabály már tíz éve előírja mozgóőrség alkalmazását lovassport-rendezvényen, de a szolgáltatót eddig a szervező választhatta ki.

A 5/2006. (II. 7.) EüM rendelet – melynek módosítására 2015. március 30-án került sor és másnap hatályba is lépett – úgy rendelkezik (11. §. 4/c ), hogy az Országos Mentőszolgálat látja el a lovassport-rendezvények egészségügyi biztosítását.

Az eddigi gyakorlat – amikor is a felelős versenyrendezők több ajánlatot bekérve választottak a mentőszervezetek közül – megszűnik, mivel a szervező az OMSZ illetékes igazgatóságától köteles a biztosítást megrendelni. A rendezvénybiztosítást telefonon és faxon lehet megrendelni az Országos Mentőszolgálat régiós központjaitól.

Mozgóőrséget mentési tevékenységet végző szervezetek láthatnak el, így azok a versenyszervezők, akik ismerőst – akár orvost – kértek meg az egészségügyi biztosítsához nem jártak el jogkövető módon.

A 2005-ben hozott kormányrendelet annyiban változott, hogy meghatározta azon rendezvények körét, melyeknél kötelező az Országos Mentőszolgálatot felkérni a rendezvény egészségügyi biztosítására – így a lovassport-rendezvényekre is ezt írja elő.

2015.04.07. Szilágyi Szilárd, Nemzeti Lovaskultúra Szövetség
Frissítve: 2023.03.11.

Hozzászólások