Lovasok, akik soha nem adják fel

Ezek a lovasok azt üzenik, hogy soha ne add fel se az álmaidat, se a lovaglást. Mert a lovaglás több mint sport, vagy átlagos hobbi: szenvedély, életforma, terápia testnek és léleknek.

Motorbalesetben veszítette el a lábát – célja a 2016-os paralimpia

Kerry Waters 2014 októberében egy súlyos motorbalesetben elveszítette a jobb lábát. Nem csak attól félt, hogy alapjaitól változik meg korábbi élete, de attól is, hogy többet nem lovagolhat – mivel mindig is szerette a lovakat. Nagyon szeretett volna újra lovagolni – ma már azt mondja, hogy ez biztosan segítette a gyógyulását.

Kerry amint lehetett ismét nyeregbe ült, és rendszeresen jár versenyekre is. Célja, hogy hazáját képviselhesse a riói olimpián 2016-ban.

2.000.000 dollárért lovagol Texasban a utah-i cowgirl

A 24 éves Amberley Snyder hordókerülésben és ropingban versenyzik. 2010-ben egy autóbaleset következtében deréktól lefelé megbénult, de ez sem akadályozhatta meg abban, hogy azt csinálja, amit a legjobban szeret. A közelmúltban egy közönségszavazáson megnyerte a lehetőséget arra is, hogy részt vegyen az egyik legmagasabb díjazású versenyen a texasi Arlingtonban.

Amberley hároméves kora óta imádja a lovakat, hétévesen kapta első saját lovát. Nem kellett sokat várni az első versenyére sem – igazi szenvedélye lett a lovaglás és a versenyzés, sorra nyerte a díjakat.

18 éves volt, amikor felajánlották álmai állását Denverben egy western show-ban. Összepakolt és útnak indult. Wyomingon haladt át éppen, amikor egy pillanatra lenézett a térképre, elvesztette uralmát az autója felett és balesetet szenvedett. Mivel a korábbi tankolás után elfelejtette bekötni magát, kirepült a szélvédőn, neki egy kerítésoszlopnak. Eltörött a gerince. Nem vesztette el az eszméletét, már ott az út szélén a segítségre várva tudta, hogy nagy a baj. “Mindig odafigyeltem arra, hogy bekössem a biztonsági övemet. Egyetlen egyszer hibáztam – és ennek a következményeit viselnem kell egész életemben.”

Amberley-nek balesetéig a lovaglás és a versenyzés volt az élete. Nehezebb volt elfogadnia, hogy az orvosai azt mondták, nem lovagolhat többet, mint azt, hogy soha többé nem fog tudni járni. A baleset az egész életét megváltoztatta, a leghétköznapibb dolgokat is, de remélte, hogy ha visszaülhet a nyeregbe, az olyan lesz, mint azelőtt. De rá kellett jönnie, hogy nem. Az első lóraülés keserű csalódás volt, így Amberley inkább visszatért a tanulmányaihoz.

Következő tavasszal egy interjú miatt ült újra nyeregbe – és fedezte fel újra a lovaglás örömét. Ekkor minden a helyére került. Amberley újra elkezdett versenyezni lovával és ismét sorra nyerik a versenyeket.

2015.03.05. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: DailyMail, HorseCollaborative, besteverpads.com
Fotók: Canva
Frissítve: 2022.02.28.

 

Hozzászólások