Lójóléti javaslatok a francia parlamenttől

Kilenc hónappal a Tokiói Olimpia lovas botrányai után egy, a francia parlament alsóházához, a Nemzetgyűléshez tartozó csoport 72 oldalas dokumentumot tett közzé, melyben előterjesztést tesznek a sportlovak jólétének javítására. A 46 javaslatot tartalmazó kezdeményezést egyenesen az Olimpiai Szervező Bizottságnak címezték, ezzel a FEI-t (Nemzetközi Lovasszövetség) megkerülve. Az irat – mely széleskörűen foglalkozik a lovak jólétének minden aspektusával – megszületése éles megvilágításba helyezi a jelenlegi szabályozások hiányosságát. Szerzői szerint, amennyiben a 2024-es Játékok során betartják javaslataikat, a Párizsi Olimpia lehet „a lójólét Olimpiája”.

A rendezvényt minden szemszögből megvizsgálva, általánosan és külön, egyes szakágakra vonatkozóan (beleértve az öttusát) is születtek ötletek. A dokumentum célja, hogy új, hiánypótló szabályokat hozzanak a lovak jólétének érdekében, vagy már meglévőket szigorítsanak. A kilenc szakaszra bontott javaslat-csomagban szó esik többek között egyes felszerelések betiltásáról, valamint doppingügyi szigorításokról és etikus lovaglásról is.

Új, FEI független bizottság

Kéréseik között szerepel egy független képviselőkből álló, úgynevezett Jóléti Bizottság létrehozása, melyhez kifejezetten az eseményre kiképzett stewardok és állatorvosok tartoznának. Ők 24 órás hozzáférést kaphatnának az Olimpia lovas egységeinek összes megfigyelő kamerájához és azok minden felvételéhez. Emellett szabadon mozoghatnának és beléphetnének az összes istállóba, pályára és a lovassport egyéb létesítményeibe, a szabályok maradéktalan betartását ellenőrizni.

Állami szabályozás?

Ugyan a jelenlegi dokumentum csupán javaslatokat, és nem új szabályokat tartalmaz, megszületését a FEI és az élsportolók figyelmeztetésnek vehetik. Már hosszú ideje egyre többen adnak hangot a lovassportokért való aggodalmuknak. Ez, az egyenesen a francia parlamenttől származó állásfoglalás csak megerősíti félelmüket, miszerint a lovaglás könnyedén elveszítheti a szociális elfogadottságát. Ha a sportágak vezetőitől nem várhatunk állatjóléti szabályozást, a kormányok fognak színre lépni.

Az összesen 46 javaslatból, pár kulcsfontosságú pont:

4. Javaslat

Meg kell erősíteni a FEI által biztosított ellenőrző csoportok felügyeletét, különös tekintettel az egészségre, jólétre és veszélyes lovaglási gyakorlatokra vonatkozóan.

Egy független szakértőkből álló „Jólét Bizottság” felállítása, mely tagjainak felhatalmazása van szabadon mozogni a lovassportok által használt olimpiai területeken.

7. Javaslat

A túl szorosra húzott orrszíjak és álladzóláncok elleni szabályozásokat fejleszteni kell:

Biztosítsanak egy hitelesített ellenőrzést, melyet véletlenszerűen végezzenek el a lovasok edzései alatt, valamint minden versenyszám előtt vagy után, egy, az orrcsontra helyezett „ISES taper gauge” (orrszíj szorosságának ellenőrzésére kifejlesztett eszköz) segítségével. Alkalmazzanak büntetést a túl szoros orrszíjak használóival szemben.

8. Javaslat

Ellenőrizzék a kialakításuk révén a lónak kellemetlenséget és fájdalmat okozó felszerelések listáját, valamint tiltsák be versenyen való használatukat. Különös tekintettel a könnyen túlszorítható orrszíjakra, (pl.: svéd orrszíj, mexikói orrszíj, kineton orrszíj és dupla orrszíj) valamint a kisorrszíjakra. Egy elfogadott orrszíjakból álló lista létrehozása.

9. Javaslat

A 3-, 4- karikás és gag zablák cross country alatti használatának betiltása, különösen, ha mexikói- vagy kisorrszíjjal vannak párosítva.

10. Javaslat

Tandem/kombinált zablák, csavart és dupla szájrészű zablák betiltása, valamint egy, az elfogadott szájrészekről szóló lista létrehozása.

11. Javaslat

Tarkóra hatást gyakorló (gag, pessoa) zablák martingállal való együtt használatának betiltása az egész Olimpia területén.

12. Javaslat

Az Olimpia egész területén tilos legyen segédszárat használni.

15. Javaslat

Limitálják az engedélyezett pálcahasználatot versenyszámonként egy-, melegítésenként pedig két alkalomra. Az ennél többszöri használat szankciókat, vagy egyenesen diszkvalifikációt vonjon maga után. Videófelvételek használata bizonyítékként, amennyiben szükséges.

29. Javaslat

Vérzés legkisebb jelére azonnal szakítsák meg a lovaglást, és a lovat a verseny további részeiről diszkvalifikálják.

31. Javaslat

Léptessék érvénybe a lovak szükségtelen szenvedésének szándékos, vagy nem szándékos okozásának, és a korlátozott testtartás erőltetésének tilalmát.

Ezzel együtt tiltsák be a nyak olyan fokú túlhajlítását, mely az orrvonal függőleges mögé kerülését okozza („hiperflexió”) az egész Olimpia területén, és azonnali szankciókat alkalmazzanak érte minden szakágban.

41. Javaslat

Öttusában minden sportolónak különböző lovat sorsoljanak.

Az irat további pontjai előterjesztik még a különböző láb- és oldalvédők, valamint sarkantyúk használatának korlátozását, valamint a lovak megfelelő ellátását, például az etetés rendszerességéről, és a boxok méretéről is szót ejt. A fentiek mellett javasolják a korábban súlyos sérülést szenvedett lovak diszkvalifikációját, a herpeszvírus elleni kötelező oltást és szigorúbb doppingvizsgálatokat.

Ugyan a javaslatok egy része rengeteg professzionális lovas szerint igen radikálisnak tűnhet, a dokumentumot az állatok jólétének szem előtt tartásával írták. Kétségtelen, hogy az elmúlt évek során rengeteg állatjogi aktivista vetett rossz fényt a sportra, ami nem segíti a lovaglás publikus megítélését. Sokak szerint a FEI hajlamos szemet hunyni az etikátlan, fájdalmat okozó lovaglás felett, amennyiben pedig nem történik változás, ennél komolyabb szankciók is következhetnek. Az egyelőre teljes egészében az Olimpiai Bizottságon múlik, hogy melyik – ha egyáltalán – javaslatokat vezetik be szabályként Párizsban.

A teljes, eredeti nyelvű dokumentum itt olvasható

2022.05.06.
Merényi Kincső
Képek: Canva

Hozzászólások