Kettesfogathajtók a startnál: szimultán és kombinált hajtás az Arénában

Az UNIQA Lovas Világkupa egyik slágere a fogathajtók versenye. Az idén a kettesfogathajtók két látványos számban, a szimultán- és a kombinált hajtásban mérkőznek meg egymással november 27-én pénteken a Papp László Budapest Sportarénában.


A kép illusztráció

Szimultán és kombinált hajtás az UNIQA Lovas Világkupa pénteki programjában

A szimultán fogathajtásban, az egyik legizgalmasabb versenyszámban az a nyolc kettesfogathajtó méri össze tudását, aki az előzetes kvalifikáló versenyeken a legtöbb pontot szerezték kategóriájukban. A két, teljesen azonosan felépített akadályhajtó pályán egyszerre indul két fogat. Közülük a jobb eredményt elért hajtó jut tovább a következő körbe, míg végül ketten mérkőznek a győztes címért.
A verseny időre megy , egy levert labda 5 másodperc idő túllépést jelent, amit hozzáadnak a teljesített időhöz. Így előfordul, hogy a hibátlan, de lassabb fogat helyett a hibázó, de gyors fogat jut tovább. Sorsolás dönt az első forduló 4 párosáról, majd mindig a továbbjutók kerülnek össze. A kombinált hajtásban is a szimultánban szereplő 8 fogat startol.

Fogathajtó versenyek az UNIQA Lovas Világkupa programjában: november 27-én pénteken, 11 órától.

Két helyszínen Balogh-Liget, Szirmabesenyő (november 7.) és Kunos Lovarda, Székesfehérvár (november 14.) fedeles fogathajtó versenyen 65 fogat indult. A tét nagy volt, mert az első nyolc fogat jutott be a Lovas Világkupa szimultán hajtóversenyébe.

 „A” kategóriás versenyzők:

  • Fekete György (Nyírbátori LE)
  • Veszelszki Gábor (Húskirály Lovasudvar)
  • ifj. Fekete György (Nyírbátori LE)

„B” és „C” kategóriás versenyzők:

  • Nyerges Ferenc (Veszkényi LE)
  • Hepp Róbert (Napkori Hagyományőrző LK)
  • Lebics István (Zalalövő és Környéke LSE)
  • Kiss Sándor (Nyírségi Lótenyésztő Egyesület)
  • Szarka Béla (Fesztivál SE)

A felfokozott hangulatú verseny izgalmas, látványos, pergő. Az első és az utolsó hajtó között sokszor csupán tized-század másodpercek döntenek. Itt a sikerhez különös bravúr kell.

Szentkirályi Ásványvíz – Fair Play Díj és Kupa

A Szentkirályi Ásványvíz Kft.-t is tulajdonló Central European Mineral Water Holding (CEMW) elnöke, Balogh Levente évek óta a lovassportok elkötelezett támogatója. Idén az UNIQA Lovas Világkupán az egyik legkedveltebb szám, a kettesfogatok szimultán versenyének nyertese veheti majd át tőle a Szentkirályi Kupát.

Emellett a CEMW elnöke a verseny szellemiségét és szabályait leginkább tiszteletben tartó, etikus magatartásával példát mutató versenyző teljesítményét is elismeri majd a Szentkirályi Fair Play Díj átadásával.

„Magyarországon újra virágkorát éli a lovassport, amely nem csak a tradicionális hazai értékek közvetítésében játszik fontos szerepet, de a sportszerű versenyzés mintapéldája is egyben. Az etikus versengés a futamokon túl, az élet minden területén elengedhetetlen: a tisztességes verseny szabályainak betartása az üzleti világban is az egyik legfőbb alapelvünk. A lovassportok kedvelőjeként régóta szerettem volna kifejezni támogatásomat a legsportszerűbb indulók felé, így született meg idén nyáron a Szentkirályi Fair Play Díj ötlete. A díjat hagyományteremtő céllal alapítottuk, ezért nagy örömmel tölt el, hogy idén már másodjára adhatjuk át” – mondta el Balogh Levente.

Fény-Hang-Látvány-Izgalom: ez a fedeles fogatverseny

A fedeles verseny alapvetően eltér a szabadtéritől. Itt csak bravúr árán lehet nyerni!  Itt szinte minden más: a zárt tér, a fény, a hang, a közönség közelsége különös légkört teremt. Ehhez a lovak (és persze a hajtók is) nagyon eltérő módon alkalmazkodnak.

Vannak „fedeles specialista” lovak! A gyorsabb, robbanékonyabb, a fény- és hangjátékoktól (tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől) nem félő, jó idegzetű lovak startolhatnak itt sikeresen. A felfokozott hangulatú fedeles verseny izgalmas, látványos, pergő. Az első és az utolsó hajtó között sokszor csupán tized-század másodpercek döntenek.

A verseny a pályán eltöltött idő (másodperc) és a bólyák tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dől el. Egy labda leveréséért 5 másodperc büntetés jár. Itt a sikerhez különös bravúr kell! 

A fogathajtó programokat november 27-én pénteken 11 órától láthatod a Papp László Budapest Sportarénában!

Forrás: UNIQA Lovas Világkupa Médiaközpont
Lovasvilagkupa.hu és Facebook.com/uniqalovasvilagkupa

 

Frissítve: 2024.04.26.
Fotó: Canva

Hozzászólások