Ömlenek a milliárdok Szilvásváradra

Az elmúlt években 1,6 milliárd forintról szóltak a hírek, de most úgy tűnik, hogy ehelyett 6,2 milliárd forintból újulhat meg a lipicai lovak otthona, Szilvásvárad. Vajon a tervek bővülése indokolja a drágulást? És valóban a lovas ágazatba folyhat be ez a rengeteg pénz?

A szilvásváradi lovasközpont kiemelt fejlesztésére vonatkozó meghívásos közbeszerzést majdnem egy éve, 2014. december végén írták ki, és arra 2015. január végéig lehetett jelentkezni.

Egyedüli ajánlattevőként a Mészáros és Mészáros Kft., valamint konzorciumtársa, az Euro Campus Kft. nyerte meg az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad kiemelt fejlesztésére kiírt közbeszerzést nettó 6,228 milliárd forintért. A nyertes cégek feladata a kiviteli tervek elkészítése és a megvalósítás.

Hogyan lett 1,6 milliárdból 6,2 milliárd?

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad felújítására szánt összeg az első hírek megjelenésétől a szerződés aláírásáig közel négyszeresére nőtt:

 • A Ménesgazdaság felújításáról szóló hírekben 2013-ban és 2014-ben még rendre 1,6 milliárd forint szerepelt.
 • 2014 márciusában Dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az állami lovas létesítmények felújítása kapcsán elmondta, hogy 4 milliárd forintból három nagy intézmény újul meg: a Nemzeti Lovarda, a Szilvásváradi Lovas Centrum, illetve a Bábolnai Ménesbirtok.
 • A 2014 utolsó napjaiban megjelent közbeszerzési kiírásban a szerződés előzetesen becsült értéke már 4,6 milliárd forint volt.
 • Közbeszerzési eljárás eredményeként aláírt szerződésen viszont már nettó 6,2 milliárd forintos vállalási ár szerepel. Ez 1,6 milliárddal magasabb a szerződés előzetesen becsült értékénél és majdnem négyszerese az eredetileg említettnek.

két évre tervezett fejlesztést a közbeszerzési kiírás szerint három ütemre osztották:

 • Elsőként a régi lovardát kell átalakítani és egy új fedett lovardát építeni lelátóval, tárolóhelyiségekkel, bokszokkal, gazdasági épületekkel és kiszolgáló helyiségekkel.
  Az első ütem becsült értéke a közbeszerzés kiírásakor 1,2 milliárd forint volt.
 • A második ütemben parkoló-, közmű- és útépítés, valamint a környezetrendezés a kivitelező cégek feladata.
  A kiíráskori becsült érték: 830 millió forint.
 • A harmadik ütemben kerül megépítésre a stadion, lovas verseny- és gyakorlópályákkal.
  Becsült érték a közbeszerzés kiírásakor: 2,5 milliárd forint.

A fejlesztést a központi költségvetésből finanszírozzák. A szerződést bő egy hete írták alá, és már meg is kezdődtek a munkák a fedeles lovardánál.

Álljunk meg egy szóra

Minden lovas üdvözli, ha a lovaságazatba pénz áramlik, az pedig különösen örömteli hír, ha az előzetesen tervezettnél több jut lovakra, lovas létesítményekre és rendezvényekre.

Ennek ellenére felmerül a kérdés, hogy ha már 6,2 millliárd forint kerül a lovas ágazatba, az vajon valóban jól és gazdaságosan lesz felhasználva? És vajon mi okozhatta azt, hogy 1,6 milliárd helyett 6,2 milliárd forint közpénzt kap egyetlen lovas létesítmény?

Az ügy kapcsán cikkünk megjelenésével egy időben többek között a következő kérdéseket juttattuk el az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradhoz és a Földművelésügyi Minisztériumhoz:

 • Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad felújítása Nemzeti Lovas Program keretében zajlik?
 • Mely szervezet, és személy szerint ki a Nemzeti Lovas Program felelős vezetője? Ki koordinálja a Nemzeti Lovas Program megvalósulását?
 • Tekintve, hogy az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad felújítására 1,6 milliárd forint helyett 6,2 milliárd forintot szán az állam, várható, hogy a Nemzeti Lovas Program más célkitűzéseinek megvalósítására is arányosan több pénz jut majd?
 • Milyen új funkciókat tud majd ellátni az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad a felújítás után?
 • Mi indokolta a beruházásra szánt összeg ilyen jelentős növekedését? Változtak, esetleg bővültek a 2013 júniusa óta ismert tervek?
 • A 6,2 milliárd forintból felújított Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lesz hazánk legnagyobb és legdrágább lovas létesítménye?
 • Az elmúlt években átlagosan hány és milyen jellegű lovas rendezvénynek adott otthont az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad?
 • felújítás után évente átlagosan hány és milyen jellegű lovas rendezvénnyel számolnak?
 • Miből fogják fedezni ezen rendezvények lebonyolítását?
 • Mennyibe kerül a felújítás előtti Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad havi fenntartása, működési költsége (lovak, ingatlanok, munkabérek, igénybe vett szolgáltatások együttesen)? Ebből mennyit tud kitermelni az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad?
 • Mennyibe fog kerülni a felújított és új létesítményekkel kibővült Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad havi fenntartása, működési költsége (lovak, ingatlanok, munkabérek, igénybe vett szolgáltatások együttesen)? Ebből mennyit tud kitermelni az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad?
 • Készült felmérés, vagy hatástanulmány a beruházásról, annak megtérüléséről, várható hatásairól, illetve a működési költségekről?
 • Milyen lovas szakmai szervezeteket és szakértőket vontak be a beruházásról való egyeztetésbe?

2015.11.26. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.07.24.
Forrás: Napi.hu, heol.hu
Fotók: Canva

Hozzászólások