Idén immár 60. alkalommal került megrendezésre a Tamási Lovasnapok!

Immár 60. alkalommal került megrendezésre augusztus 19-20. között a Tamási Lovasnapok. Az ország egyik legnagyobb múltú versenye színes programokkal, történeti fotókiállítással várta a kilátogató közönséget.

Visszatekintés 60 év távlatába…

1959-ben, mintegy 60 évvel ezelőtt született meg a gondolat Regölyben, hogy lovas versenyt rendezzenek. Még ebben az évben területi és országos helyszínként került kijelölésre a helység az akkori szövetség részéről. A versenyek elindításában és szervezésében fontos szerepet játszott Dávid Gyula, aki hosszú éveken keresztül a rendezvény főmentora volt. A nagy népszerűségnek örvendő verseny két évvel később már a szomszédos Tamásiban került megrendezésre, az akkori pártvezetés javaslatára.

Ekkor még nem a mai helyszínen, hanem a város vasútállomásával szomszédos területen került lebonyolításra a Lovasnapok, ám úgy tűnt, ez nem megfelelő: a mély fekvésű területet heves esőzések mosták el, így kétségessé vált a versenyek további megrendezése.

A városvezetés új, versenyrendezésre alkalmas helyszínt keresett, ekkor került sor a mai Tamási Lovaspálya kijelölésére és kialakítására. Mivel nem volt versenyrendezői tapasztalat az akkori városvezetésen belül, az egykori kiskunhalasi Határőr Dózsa vezetését bízták meg azzal, hogy segítsenek a munkálatokban.

Kialakították a ló férőhelyeket, pályát, nézőtereket, szociális blokkokat, az akkori kor igényei szerint. A kiskunhalasi lovaspálya kicsinyített mását építették fel Tamásiba, hogy az hosszú éveken keresztül otthont adhasson nemzetközi és hazai versenyeknek egyaránt. Mindebben vezető szerepet játszott a Határőr Dózsa akkori parancsnoka, Hirling József.

A 2000-es évek elején az Appalosa Lovassport Egyesület vette át a pálya működtetését. A modern kor szellemében az elmúlt 10 évben számos beruházás és felújítás történt: elkészült egy négy évszakos, homokos-filces talajú versenypálya valamint melegítő pálya, az állásos istállókat kényelmes bokszokká alakították, valamint sor került a nézőtér, szociális blokkok, éttermi szolgáltatást biztosító épületek rekonstrukciójára, felújítására.

Színes programok, több ezer érdeklődő…

A kilátogató közönséget az idei évben a díjugrató versenyszámok és kettesfogathajtás mellett egyéb érdekes programokkal is várták: A Lovasnapok 60. évfordulója alkalmából történeti fotókiállítás repített vissza a múltba minden érdeklődőt, valamint lovas show műsor számokkal tette érdekessé a rendezőség a két nap programját.

A verseny eredményeket a következő linkeken éritek el:
Díjugratás: 60. Tamási Lovasnapok augusztus 19-20.

Fogathajtás: Tamási CAN -C2

Viczli Adrienn, 2019.09.12.
Forrás: Szarka Ferenc, Appaloosa Lovassport Egyesület
Fotó: Canva
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások