Ideg, szarv, markolat – tudja mik ezek?

Ideg, szarv, markolat – tudja mik ezek?

 

Ha igen, akkor lehet, hogy ott volt Kaposmérőn az elmúlt hét végén…

Nem hátrafelé, de lóról nyilaztak a lovasok a hétvégén Kaposmérőn. A somogyi településen szombaton egész napos lovasíjász- és középkori lovagi tornabemutatót szervezett a Szent György Lovagrend. A rendezvény bevételét jótékony célra ajánlották fel.

Ideg, szarv, markolat – ezek a hagyományos magyar íj részei. Ilyeneket használnak a lovasíjászok is Kaposmérőn. A szerkezetet felajzani sem egyszerű.

Varga Csaba György: Be kell lépni az ideg és íj közé. Meg kell támasztani, be kell hajlítani itt a szarvrésznél és így ajzzuk fel az íjat. Az íjak erejét fontban mérik. A legerősebb 120 font. A lovasíjászok 30-40 fontosat használnak. Azért ilyet, mert a lóhátról kilőve a ló sebessége is hozzáadódik a nyíl sebességéhez.

A hétvégi kaposmérői versenyen kilencen mérték össze erejüket. Az indulók szerint ebben a sportban az egyensúly a legfontosabb.

Bank Zsolt: Gyakorlatilag az a leghehezebb, hogy itt folyamatosan változik minden, tehát itt nincs fix pont. A ló ahogy mozog, a cél hiába van egy helyben, de én a célhoz viszonyítva mindig más pozícióban adom le az összes lövést.

A versenyt a Szent György Lovagrend szervezte. A rendezvény bevételét jótékony célra ajánlották fel: tehetséges továbbtanuló gyerekek támogatására.

Conyász Judit szervező: Ezzel két diákot segítünk a továbbtanulásban, akiket tulajdonképpen a hatodik osztálytól egészen az egyetemig szeretnénk végigkísérni.

A Lovagrend kezdetben a lovagi bajvívó hagyományokat ápolta, később alakult ki egy olyan ág, amely karitatív tevékenységet folytatott. Somogy megyében első alkalommal kapcsolták össze a hagyományőrzést és a jótékony tevékenységet.

 

2007.04.19.
Forrás: MTV Pécs
Frissítve: 2023.07.09.
Fotók: Canva

Hozzászólások