Lovaggá ütötték Mark Toddot

Lovaggá ütötték Mark Toddot

Károly herceg lovaggá ütötte az új-zélandi Mark Toddot a lovassportok terén nyújtott szolgálataiért pénteken, a Buckingham-palotában.

Mark Todd, akinek öt olimpiai érme közül kettő egyéni aranyérem, formálisan lett az Új-Zélandi Érdemkereszt Lovagrend tagja. Amióta Todd az Egyesült Királyságban él, erre a formális ceremóniára hagyományosan a Buckingham-palotában kerül sor.

„Természetesen nagyon büszke vagyok rá, hiszen ez mégis csak egy kitüntetés Új-Zélandtól, ugyanakkor izgatott is vagyok, a Buckingham-palotában történő átvétel miatt. Bár az angolok egyszerűen mesterien csinálják az ilyesmit” – mondta Todd. Nem sokkal a ceremónia után haza is repült Új-Zélandra, 92 évesen elhunyt édesapja temetésére.

Mark Todd részt vett a tavalyi londoni olimpián, ott harmadik volt az új-zélandi csapattal lovastusában, 28 évvel a Los Angeles-i olimpián szerzett aranyérme után. Lovas győzelmei azonban nem kizárólag az olimpiákban merülnek ki, Badmintonban és Burghley-ben is többszörös győzelmet aratott.

1999-ben a FEI őt választotta az Évszázad Lovasának, és még ugyanezen évben a Horse and Hound magazin pedig az Évszázad Lovas Személyiségének szavazta meg.

2013-05-24 Misák Dóra, Lovasok.hu
Forrás: Horsetalk.co.nz
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.01.

Hozzászólások