Kincsem, az igazi kincs

Kincsem, az igazi kincs

A magyar lóverseny történetében alighanem két olyan fontos megálló van, amely még a laikusok számára is ismerősnek tetszhet. Az egyik, a lovas körökben világszerte csak “Hungarian Wonderként” ismert telivér, Kincsem szédítő pályafutása és a róla elnevezett versenypálya, a Kincsem Park.

Időrendi sorrendben haladva kezdjük hát nemzeti büszkeségünkkel, Kincsemmel, aki a maga korában olyan sikereket ért el, amelyekkel örökre bevéste magát mind a hazai, mind a nemzetközi lóverseny történetébe. Az elképesztő adottságokkal rendelkező sárga csodakanca 1874-ben látta meg a napvilágot Kisbéren. Apja a kisbéri ménes egyik fedezőménje, Cambuscan, anyja pedig a korábban az Esterházyak színeiben versenyző Waternymph volt.

A kancát az Esterházyaktól új tulajdonosa 1864-ben vette meg 800 forintért. Kincsem és szüleinek tulajdonosa, név szerint Blaskovich Ernő, híres volt lószeretetéről. A Blaskovichok egytől-egyig tenyésztettek lovakat, lovagoltak és hajtottak. Elképzelhető hát, hogy mennyire ideális körülmények közé érkezett meg Kincsem, aki yearlingként, azaz egyéves csikóként került Robert Hesp felügyelete alá. A brit tréner egy yorkshire-i grófságból származott, és híres mesterek tanítványa volt. Előbb Lepsényben foglalkozott galopplovakkal, majd 1875 elején saját idomítótelepet nyitott Gödön. Az általa trenírozott legendás telivér, Kincsem halhatatlanságát annak köszönheti, hogy 54 futamból 54-et győzelemmel zárt.

Ez a mai napig verhetetlen teljesítménynek számít, hiszen manapság nem sok tulajdonos kockáztatna meg további versenyeket hasonló nyerőszériák után. Kincsem életének tizenhárom éve alatt hat ország 13 versenyén indult. A különleges képességű, veretlen telivér eredményei a mai napig egyediek. A csúcsot “karrierjében” a Goodwood kupa elnyerése jelentette, de győztesként hagyta el Budapest, Prága, Bécs, Hannover pályáit is.

A “Verhetetlenről”, azaz Kincsemről elnevezett pályát 1925-ben építették a magyar lóversenykedvelők legnagyobb örömére. Az épületkomplexum a maga idejében a kontinens legkorszerűbb versenyterének számított. A galoppversenyeket egészen 2000-ig rendezték itt, amikor is a pálya felújítása miatt pár év szünet következett. 2004-től ismét itt rendezték a galopp versenyeket, 2004 júniusától pedig már az ügetőversenyeket is az új pályán futják. Azóta a Kincsem Park teljes pompájában várja újra a nézőket a térségben egyedülállóan modern, gazdag felszereltséggel. A multifunkcionális pálya legmagasabb színvonalú szolgáltatássokkal áll a lóversenyzés szerelmeseinek rendelkezésére.

A Kincsem Park az ügetőlovak számára négyszáz boxos istállórendszert, egy ezerkétszáz méteres, világított versenypályát, alternatív tréningpálya-lehetőségeket tart fenn. A galopp lovak ugyanilyen színvonalas körülmények között versenyezhetnek, hiszen a Park kétezer méteres galopp gyeppályával, ezer-háromszáz méteres gyep egyenes pályával és ezerkilencszáz méteres homokpályával is rendelkezik.

De ne feledkezzünk meg e két szakág kedvelőiről sem, akiket háromezer-ötszáz férőhelyes lelátóval, ezer fő befogadására alkalmas fogadó hallal, zárt láncú közvetítő rendszerrel, hetvenhárom televízióval, négyszáz férőhelyes klimatizált panoráma étteremmel és négy tökéletesen felszerelt VIP páhollyal várnak – így nyújtva számukra tökéletes kiszolgálását, és egyben lehetőséget a teljes kikapcsolódásra, korlátlan szórakozásra. A parkban az érdeklődők Kincsem szobra mellett, megtekinthetik a magyar galopp sport másik büszkeségének, Imperiálnak a szobrát is.

Forrás: Deluxe Magazin, www.deluxe.hu
2006-03-07
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.07.

Hozzászólások