Ausztrál csillagok

Ausztrál csillagok

A lovasok.hu hasábjain már olvashattak egy írást az elmúlt héten az ausztrál csodakancáról, Black Caviarról. Részben most is róla lesz szó. Greg Carpenter, a Racing Victoria hendikepperre, ugyanis javaslatokat tett kik voltak az elmúlt évszázad lovai Ausztráliában.

Szerinte a 19. század lova Carbine, a 20. század lova Phar Lap, a 21. század lova pedig Black Caviar (eddig). Azonban (többek megrökönyödésére) kifelejtette a háromszoros Melbourne Cup győztest, Makybe Divát! Rod Nicholson összehasonlítja a két szuperkancát.

Makybe Diva egyedülálló teljesítményt nyújtott, hiszen rajta kívül még egy lónak (főleg nem kancának) sem sikerült háromszor Melbourne Cupot nyernie. Rendkivűl megbízható volt, hiszen azon kívül, hogy háromszor győzni tudott a leghíresebb ausztrál versenyben (2003, 2004, 2005), még első lett a Sydney Cupban, második lett a Caufield Cupban, sikerrel vette a BMW Stakest, az Australia Cupot, és a Cox Platet. Versenyeket nyert 1400-3200 méter között. Rabul ejtette az ausztrál közönség szívét. Ő kereste a legtöbb pénzt az ausztrál lovak között (14,5 millió dollárt!) Ez tíz millióval több, mint amit eddig Black Caviar keresett. Kétszer volt az Év Lova Ausztráliában (2005, 2006).

7 éves korában fejezte be versenykarrierjét. 2010-ben került be a halhatatlanok közé, a Racing Hall of Fame-be, a három ausztrál legenda közé (Phar Lap, Bart Cummings, Scobie Breasley). Mérlege : 36 start 15 győzelem, 4 második helyezés, és 3 harmadik helyezés.

Voltak akik gyorsan futottak, voltak akik egymást követő versenyeket nyertek, de az példa nélküli, hogy valaki egész karrierjén keresztül veretlen maradjon. (Ugye, mindenki tudja hogy szombaton BC már 19. győzelmét szerezte?) Ő egy vágtázó masina.

Eddig zömmel csak 1000-1200 méteren versenyzett (de most már tudjuk, hogy 1400 méteren is megállja a helyét). Ő a világ első számú sprintere. Ő az egyetlen kanca, aki ilyen magas osztályzatot kapott (132). Akkor ismerte meg leginkább az egész világ, amikor tavaly megnyerte a Newmarket Handicap-et. Black Caviar hatalmas lépéseivel, gyorsaságával, és végső gyorsulásával bármelyik sprintert megalázhatná a világ körül. Hogy erre lesz-e alkalma, az egy másik kérdés. Tavaly az Év Lova lett Ausztráliában. Mérlege: 18 start 18 győzelem.

Mint Makybe Diva, ő is a nép bajnoka. Önök szerint melyik a jobb kanca?

A Herald Sun cikke alapján írta: Almási Dóra
www.racingportal.hu
Frissítve: 2023.04.30.
Fotó: Canva

Hozzászólások