A farmer, aki lovakra cserélte a modern technológiát

Nosztalgikus jelenet, ahogyan a nehéz ekét húzó percheron lovak felverik a Harbridge Farm mezejének porát. Akár történelemkönyveink egy képe elevenedne meg, vagy egy modern kori prezentáció ismertetné a letűnt korok módszereit. 

Pedig ez is csak egy átlagos nap a farmer, Robert Sampson számára, aki úgy döntött, hogy szakít a gépesítéssel, és hű marad azokhoz a tradicionális módszerekhez, melyeket a családja évszázadok óta használ.

Bár igavonói nem olyan gyorsak, mint egy traktor, de Sampson meggyőződése, hogy megbízhatóbbak, és gyakran jobb munkát végeznek. Lelkesedése pedig olyan erős, hogy az sem igazán zavarta, hogy alkalmi munkára tartott traktora, nem olyan régen elromlott. Így az 56 éves farmer most négy erős percheron lovával végez el minden munkát 265 hektáros hampshire-i farmján.

A célja, hogy hű maradjon a régi módszerekhez egyben óriási kihívást is jelent. Mivel ló vontatású ekét már nem lehet vásárolni, így Mr. Sampson saját kezűleg alakít át minden, eredetileg traktorhoz tervezett felszerelést.

A Ringwoodhoz közeli Harbridge Farm 1882 óta a Sampson család birtokában van. „Az apám sohasem automatizálta teljesen a gazdaságot, így a traktorok mellett lovakat is mindig használtunk.”- mondja Mr. Sampson. „Bár lovakkal lassabban lehet dolgozni, de néhány munkára pont ezért alkalmasabbak a gépeknél. Mindemellett állatokkal dolgozni sokkal környezetkímélőbb, hiszen az „üzemanyagot” magamnak termelem meg, teljesen önellátó vagyok. Azért választottam ezt, mert élvezem. Az emberek sokszor azt gondolják, hogy bolond vagyok – ez néha nekem is megfordul a fejemben.

A traktor sokkal gyorsabb a lovaknál, egy nap alatt 10 hektár földet lehet vele felszántani, míg a lovakkal csupán kettőt. Géppel mintegy háromszor gyorsabban lehet füvet nyírni, és a boronáláshoz, vagyis a termőföld elsimításához is hatszor több időre van szükség lovakkal, mint traktorral. A kisebb hatékonyság ellenére, ezt a régi vágású szemléletmódot Sampson felesége, Barbara is támogatja, hiszen látja, mekkora örömet okoz így férjének a munka.

2012.04.23.
Juhász Nikolett, Lovasok.hu
Forrás: Daily Mail
Kép: Canva
Frissítve: 2022. 09. 18.

Hozzászólások