Hírek a fogatlovakról Kentuckyból

Hírek a fogatlovakról Kentuckyból

 

A fogatlovak egészségesek és a kötelező karantén után elindulhatnak Kentuckyba

A hétórás késés miatt a lovak több mint egy teljes napot voltak kénytelenek eltölteni a lószállító konténerben, így láthatóan kimerülten, de egészségesen érkeztek meg a Cincinnati repülőtéren felállított karantén bokszokba. Az állatorvosok szerint a lovak akklimatizálódása az elvárhatótól jelentősen gyorsabb ütemben zajlik, hiszen sokat utazó, kimagasló egészségügyi formában levő egyedekről van szó.

A bokszok elég tágasak ahhoz, hogy a lovak mozogni, sétálni tudjanak bennük, de a pihenésre nem sok idejük marad. Még egy utolsó állatorvosi ellenőrzést fognak tartani helyi idő szerint ma délután, majd csoportokra bontva, kamionokkal folytatja útját a karaván a Kentucky Lovas Parkba. A tulajdonosok és hajtók kérésére a fogatlovak a Világjátékok végéig a helyszínen fognak maradni és több mint valószínű, hogy utolsóként fogják elhagyni a helyszínt.

Boyd Exell kölcsönadja egyik lovát Tucker Johnsonnak!

Az ausztrál színekben induló, Angliában élő, ám német tenyésztésű, de magyar tulajdonban lévő lovakkal induló Boyd Exell kölcsönadja legígéretesebb fiatal lovát, Black Shadow-t egyik legnagyobb ellenfelének, az amerikai Tucker Johnsonnak. A hat éves herélt ló a fogat elején a gyeplős vagy ostorhegyes helyén fog szerepelni a díjhajtásban, Tucker szerint nem is akárhogyan.

Az amerikai egykori kettesfogathajtó csapat világbajnok szerint Black Shadow-val a fogata a lélektani 30 hibapont alá is bekerülhet, nem kis nyomást gyakorolva a másik két éremesélyesre, a csapattárs Chester Weber-re és a holland címvédő Ijsbrand Chardon-ra. A gesztust a nemzetközi lovas világ rendkívül pozitívan fogadta, ezzel is emelve Boyd Exell népszerűségét, ami elképzelhető, hogy a bírói pontozáson is nyomot fog hagyni. Ezzel kapcsolatban Ijsbrand Chardon saját Világjátékok blogjában megjegyezte, hogy bizony ő is nagyobb különbségre számított a legutóbbi Exell-Chardon összecsapáson, ám a bírók kedvence ebben az évben egyértelműen Exell és fogata. Meg nem erősített információk szerint a gesztus emberi, szakmai és PR értéke mögött azonban más is áll. Az amerikai csapat világbajnok akar lenni és ezért bármit hajlandóak megtenni. Pár hete felröppent a hír, hogy Tucker vételi ajánlatot tett a komplett Boyd Exell fogatra, amely a fogathajtás modernkori történelmének legdrágább fogatló eladása lenne.

A szóbeszéd szerint az eddigi rekordot egyébként egy magyar hajtó fizette ki a tavalyi évben két holland tenyésztésű félvérért. Az összeget titok övezi, ám mindenképp hatjegyű számról van szó, ami természetesen euróban és egy lóra értendő. Az Exell-féle komplett fogat esetében az ajánlat azonban hétszámjegyűre is emelkedhetett. Egy bennfentes informátor szerint a fogat eladására végül nem került sor, ám nem az anyagi okok miatt, hiszen Tucker számára nem jelent gondot akár az összeg többszörösének a kifizetése sem. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Tucker állítólag ezek után döntött, úgy, hogy pályájának csúcsán abbahagyja a versenyzést. A valós tényeket persze csak az érintettek tudnák megerősíteni, ők azonban egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívántak a híreket.

 

ifj. Bozsik József
Frissítve: 2023.07.19.
Fotók: Canva

 

Hozzászólások