Good-bye Satchmo!

Good-bye Satchmo!


A 27. Stuttgart German Masters-en elbúcsúztatták Satchmo-t, Isabell Werth csúcslovát. A 9.000 néző álló ováció közepette köszönt el a világ- és olimpiabajnok Satchmo-tól.

Napra pontosan hat éve, 2005. november 19-én, ugyanitt aratta a páros az első nagy sikerét és állított rekordot a Nagydíjban. A ma 17 éves hannoveri herélt Isabell Werth-tel 2006-ban Aachenban egyéniben és csapatban is megnyerte a Nagydíj Speciált, a kűrben pedig a harmadik helyen végeztek. Két évvel később Hongkongban csapatban aranyérmesek, egyéniban ezüstérmesek lettek.

Satchmo karrierje azonban nem volt mindig ilyen felhőtlen. Gyakran okozott problémát a négyszögben, ellenkezett és ijedezett. 2005-ben kiderült, hogy szemproblémája van: úszó membránok zavarták és tették bizonytalanná. Miután eltávolították ezeket, Satchmo viselkedése a négyszögben drasztikusan javult. Ezután kezdődött el csak igazán a pályafutása. A ló szemét a magyar Dr. Tóth József professzor operálta, aki az Állatorvostudományi Egyetem sebészeti klinikájának volt vezetője, jelenleg Németországban állatkórház vezető sebész, elismerten a legjobb szemspecialista Európában.

Isabell Werth gyönyörű kűrrel búcsúztatta el Satchmot november 19-én, amelynek zenéje Louis Armstrong (akinek beceneve szintén Satchmo volt)  „Wonderful world” című száma volt. Satchmo az előadáson utoljára mutathatta be kisugárzását és rugalmasságát, s látszott, hogy még mindig kiváló formában van – ahogyan azt Isabell Werth is megerősítette. Viszont hozzátette, hogy szerinte Satchmo nem érdemelné meg, hogy esetleg már ne ő legyen az első. A rengeteg érem mellett összesen 75 nagydíjat nyert meg. A mai versenyeken, ahol már a világ összes élsportolója jelen van, neki már csak a negyedik vagy ötödik helyre van esélye. Olyan versenyeken sem lenne értelme elindulni, ahol nincs ellenfél, csak azért, hogy a ló még nyerhessen pár érmet.

Werth otthon továbbra is lovagolni fogja Satchmo-t, mert „Biztosan nem értené meg, ha ez nem így történne.”

Köszönjük Satchmo! Good-bye!

 

Forrás: pferdplus.com
Fordította: Deák Anette Stefanie
Frissítve: 2023.04.29.
Fotók: Canva

Hozzászólások