A lovas versenyzők biztos támasza: a versenyló ápoló

A versenysportban a lovak körüli lóápolók jelenléte már-már elengedhetetlen. A külföldön igen népszerű szakma hazánkban is egyre nagyobb hangsúlyt kap, hiszen a lóápolók felelőssége a ló megfelelő küllemén túl a ló egészségére is kiterjed. Ahhoz, hogy a lóápoló helyt tudjon állni, megfelelő tudással kell rendelkeznie.

Egy nem megfelelően karbantartott istálló, egy fel nem ismert betegség, egy rosszul kimért takarmány, a ló nem megfelelő mozgatása mind-mind az állat egészségét, a versenyszezon sikerességét kockáztatják.

Egy lóápoló felismeri a legjellemzőbb lóbetegségek tüneteit és tudja, mit kell tennie!

A lóápolónak képesnek kell lennie az elsősegély nyújtásra, ismernie kell a sebkötözési technikákat, nem csak a kólika tüneteit kell felismernie, hanem észre kell vennie azt is, amikor egy ló levert, hőemelkedése van és feltehetően segítségre van szüksége. Ezen felül nem csak a különböző betegségeket kell talpraesetten kezelnie, de kiemelkedő szerepe van például a vemhes kancák ellátásánál, az ellésnél is.

Természetesen a legfontosabb, mint mindig: a megelőzés!

A megfelelő istálló higiénia fenntartása, edzések előtti-utáni ápolás, a lovak mozgásigényének kielégítése, kondíciójuknak, egészségügyi állapotuknak megfelelő takarmányokról való gondoskodás alapvetően meghatározzák a lovak egészségügyi állapotát, teljesítőképességét.

Ha jó lóápoló van a csapatban, az megérződik a versenypályán is!

A lovas sokkal hatékonyabban, gyorsabban készíti fel a lovakat, hiszen van egy jobbkeze, aki rendre, időben előkészíti a lovat, közreműködik a pályamunkában (például az akadályok elhelyezésében), a lovaglás utáni ápolásban, futószárazásban, jártatógépbe való elhelyezésében és még sorolhatnánk. Mindezt úgy, hogy a ló a szakértő kezekben van!

 

2020.07.14. Frisch Andrea, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.02.27.
Fotó: Canva

Hozzászólások