Overdose az idei szezonban Németországban fedez

Overdose a február közepén kezdődő 2015-ös fedeztetési szezont Németországban, a Lindenhof Telivér Ménesben tölti.

A hír nemcsak a teljes német szaksajtó, hanem az angol Racing Post online kiadásának címlapjára is felkerült. Mikóczy Zoltán elmondta, hogy máris több, a magas képességét Group-versenyekben is igazoló kanca érkezését igazolták vissza, és Overdose minden valószínűség szerint a neuss-i pálya téli homokpályás szezonjának február 8-i versenynapján fog tenyészménként bemutatkozni Németországban.

Mikóczy Zoltán: A végleges megállapodás megszületéséig nem akartam közhírré tenni. Most viszont már bejelenthetem, hogy Overdose február elején Németországba költözik.

Mennyi időre?

Mikóczy Zoltán: A megállapodás a 2015-ös fedezési szezonra vonatkozik, ez február 15-én kezdődik és június végéig tart.

Nem titok, hogy korábban más német ménesek is szóba kerültek, ám őket a bértartásos konstrukció nem érdekelte, szerették volna megvásárolni Overdose-t…

Mikóczy Zoltán: A telivérek versenyeztetése és tenyésztése két nagyon különböző világ. Egy-egy versenyen Overdose jelenléte szenzációt jelentett, tömegeket csábított a pályákra, tárt karokkal várták. A tenyésztés máshogyan működik, kevésbé látványos, viszont a gazdasági háttere legalább olyan erős. Amikor tavaly a két legnagyobb német ménessel tárgyaltam, mindketten érdeklődtek Overdose iránt, ám számukra csak úgy lett volna érdekes, ha megvásárolják. Nem érdekük, hogy más lova bérfedezzen náluk, hiszen többet keresnek a saját tulajdonú lovaik fedeztetésén. Nem mondták a szemembe, de érezhető volt, hogy nem örülnének egy „házon kívüli” konkurensnek. Ez is benne volt abban, hogy a ló nem került már korábban Németországba.

Azzal viszont fordult a kocka, hogy a Vollblutgestüt Lindenhof tulajdonosa – aki egy komoly gazdasági háttérrel rendelkező üzletember – megkereste az egyik társtulajdonost, hogy nemcsak Overdose-t látná szívesen, de biztosítaná a fedeztetéshez ma már nélkülözhetetlen marketinges hátteret is. A megbeszélések végén nagyon előnyös megállapodást tudtunk kötni. A ló továbbra is a mi tulajdonunkban marad. A Lindenhofi Ménesben ráadásul kiváló tenyészkancák találhatók, mint pl. Indigo Girl, annak az Ivanhowe-nak az anyja, aki tavaly óriási szenzációként megnyerte az ausztrálok legpatinásabb versenyét, a Melbourne Cup-ot.

Amíg egy versenyló saját maga bizonyít a pályán, addig egy tenyészmént az utódai eredményessége alapján ítélnek meg. Lényegében ez határozza meg, mekkora díjat lehet elkérni, ha valaki vele akarja befedeztetni a kancáját. A ti érdeketek tehát az, hogy minél magasabb képességű kancák érkezzenek hozzá, hiszen tőlük eredményesebb utódok várhatók.

Mikóczy Zoltán: Overdose Németországban még mindig egy fogalom, ők nevezték el Wunderpferd-nek, azaz csodalónak. Ezért állapodtunk meg abban, hogy a tenyésztésben még nem bizonyított, „kezdő” fedezőmének átlagos 1500-2500 eurós díjánál magasabb árat állapítunk meg, Overdose „tarifája” 4000 euró lesz. Igaz, hogy ez már a 2014-es idényre is 3500 euró volt, de ebből a legtöbb esetben akár 95%-os kedvezményt nyújtottunk a magyar tenyésztés támogatása érdekében.

Németországban eleve magasabb képességű kancákra számíthattok, ám talán további lehetőséget rejt, hogy Overdose-hoz így rövidebb utat kell megtenniük a környező országok kancáinak, így talán ez is minőségi ugrást hozhat.

Mikóczy Zoltán: Lindenhof Hamburg közelében található, így Belgium, Dánia és Franciaország is elérhető közelségben van, továbbá Csehországból is várhatók kancák, hiszen a ménesnek ott is van ügynöke. Mi nagyon bíztunk benne, hogy Overdose neve már a 2014-es fedeztetési szezonban képes lesz Magyarországra csalogatni külföldi, komoly tenyészértéket képviselő kancákat, ám ilyenek nem utaztak el ilyen messzire, sem Németországból, sem Franciaországból. Így egyértelmű volt, hogy nekünk kell megtenni a lépést feléjük.

Természetesen Overdose továbbra is rendelkezésre áll a magyar és szlovák tenyésztés számára – figyelembe véve a hosszabb utazást, és Overdose küldetését, hogy a magyar tenyésztést próbálja fellendíteni, abban állapodtunk meg, hogy a fedeztetési díjat az ilyen esetekben mi állapítjuk meg egyénileg, a ménes pedig speciális díjcsomagot alakít ki az ottartózkodás költségeire. Viszont a szabályok értelmében mindent együtt a ménes számláz le a kancák tulajdonosainak. Nagy kár, hogy a megállapodásra csak közvetlenül a fedeztetési szezon kezdete előtt került sor, és nem tavaly októberben-novemberben, mert így a szükségesnél kevesebb idő jutott a megfelelő marketing munkára és a legtöbb tenyészkanca tulajdonosa mostanra már elkötelezte magát a fedeztetést illetően. Bízunk benne, hogy Overdose neve elég vonzó a tenyésztők számára.

Mikor utaztok?

Mikóczy Zoltán: Eredetileg a február 7-i, kölni ménszemlére érkeztünk volna, ahol másfél tucatnyi fedezőmén mutatkozik be. Ám néhány meghatározó fedezőmén-tulajdonos, ill. ménes vélhetően nyomást gyakorolt, és közölték a Lindenhofi Ménessel, hogy Overdose-t nem vezethetik fel, mivel kicsúsztak a ménszemle jelentkezési határidejéből. Amint viszont ez kiderült a szakmai berkekben, azonnal bejelentkezett az egyik Kölnhöz közeli versenypálya, Neuss, hogy a ménszemlét követő napon, február 8-án, az idei homokpályás szezonjuk következő versenynapján szívesen felvezetnék, és ezzel együtt lehetőséget adnak rá, hogy tenyészménként is bemutatkozhasson Németországban.

A versenyszervezők még mindig a csodalovat látják benne, a tenyésztők viszont a konkurenciát?

Mikóczy Zoltán: Ez egyértelmű, bár nem mondják ki. Nem mindenkinek töretlen a lelkesedése, hogy Németországban fog fedezni.

Bábolnán 38 kancát „kapott”…

Mikóczy Zoltán: Overdose igazolta, hogy jól fedez, hiszen ebből a 38 kancából csak négy maradt üresen. Ez nagyon jó arány. Viszont csupán néhány igazán jó minőségű kancát kapott, Black Type* kanca egyáltalán nem érkezett hozzá, akiknél nagyobb valószínűséggel várható el, hogy az utód versenyben is bizonyítani tud. Németországba még meg sem érkezett, de máris több Black Type kancát igazoltak vissza. A 2014-es szezonban Overdose a magyar lótenyésztés szolgálatában állt, aki akart, élhetett a lehetőséggel. Nem is az anyagi szempontok voltak a legfontosabbak, hiszen a megállapodás szerint a bábolnai kancákat ingyen fedezte. Most nagy lehetőséget kaptunk, remélem tudunk élni vele.

2015.01.23.
Forrás: Pannoniaoverdose.hu
Fotók: Schuch Lili
Kép: Canva
Frissítve: 2022. 02. 14.

Hozzászólások