A lóversenyzés még mindig keresi a helyét a sportfogadásban

A lóversenyzés az egyik legrégebbi sportnak számít, hiszen már az ókorban is léteztek lóversenyek. Maga a sport nemes, hosszú múlttal rendelkezik, a lovak pedig a történelem során elképesztő nagy szerepet játszottak az emberiség mindennapjaiban. Emellett a lovak szimbólumként szolgálnak például legendákban, mítoszokban, valamint mesékben is. A lóversenyzés elődje a szekérverseny, mely leginkább görög, bizánci és római sportnak számított. Érdekesség, hogy a ló- és szekér versenyek már az ókorban is nagy iparágnak számítottak, majd a későbbiekben igen népszerűvé vált a társadalom királyi tagjai, valamint arisztokratái körében is.

A mai lóversenyek formái a hajtók (lovasok) közötti versenyekből alakultak ki. Nem csak az elit sporttá alakuló lóversenyzés, hanem az ahhoz tartozó sportfogadás is régmúltra nyúlik vissza. Míg régebben csak a társadalom elit rétegének volt elérhető a lóversenyfogadás, addig ma már szerencsére az internetnek köszönhetően ez mindenki számára elérhető. A lóversenyre való fogadás számos magas színvonalú platformon elérhető, ilyen például a bwin sportfogadás is, mely megbízhatóan, és maximális minőségben kínálja fel szolgáltatásait. A platformra ingyenes a regisztráció, felmerülő probléma esetén pedig az ügyfélszolgálaton készséggel állnak rendelkezésünkre.

Lóversenyzés Magyarországon

A lóversenyzést Magyarországon Széchenyi István nevéhez fűzzük, aki angol mintákra alapozva honosította meg a sportot. Eleinte a falusi emberek lovait futtatták, az esemény célja pedig az volt, hogy két ló erejét összemérjék. Minél jobban teljesített az illető lova, annál több pénzért tudta eladni azt. Későbbiekben társaságokat, egyesületeket, illetve lóversenyeket, és lótenyésztő egyesületet hoztak létre.

A lóverseny, mint sportág illetve mint sportfogadási témakör igen népszerű Magyarországon, valamint két ága van a sportnak, a galopp és az ügető. Ezenkívül számos más lovas sportok is elérhetőek a magyar lovas világban, ilyen például a díjugratás, díjlovaglás, és még sok más is. A lóversenyek legtöbbje a Kincsem Parkban kerül megrendezésre, melyet 1925-ben építettek. Számos nagyszerű díjakat zsebelhetnek be a tehetséges lovasok, emellett az eseményekre tett fogadásokkal is szép összegekre lehet szert tenni.

Sportfogadás és lóversenyzés

A lóversenyzés egy elit sport, rendkívüli tehetség és tudás kell a siker eléréséhez, mind a ló, mind pedig a lovas szempontjából. Annak ellenére, hogy a lóversenyekre való fogadás tulajdonképpen elődje a mai sportfogadásoknak, illetve egy ókori sportágról van szó, maga a sport még mindig keresi a helyét a sportfogadásban. Habár még sokan járnak személyesen lóversenyekre, és a fogadni vágyók helyben teszik meg tétjeiket, az internet megjelenésével a személyes részvétel is csökkent. Ennek oka az, hogy a lóversenyre való fogadás nemes múltjából adódóan mára már inkább kulturális értékként van számontartva, és kevésbé rendelkezik fogadási értékkel. 

Azonban ez nem jelenti azt, hogy egyre kevesebb embert érdekel maga a sport. A lóversenyek, valamint az ehhez füződő fogadások mai napig rendkívül nagy szerepet játszanak gazdasági szinten. Ezek a lóversenyek minden évben több ezer nézőt vonzanak, ahol nem csak a lenyűgöző lovakkal lehet találkozni, hanem magas színvonalú társasági eseményeken is részt vehetünk.

A világ leghíresebb lóversenyei:

  • Kentucky Derby

A Kentucky Derby minden május első szombatján kerül megrendezésre, Louisville-ben, a Churchill Downs versenypályán. Az első derby-t 1875-ben rendezték, azóta pedig kulturális eseményekkel, izgalmakkal, valamint hagyományokkal gazdagított versenyeket rendeznek.

  • Belmont Stakes

A Belmont Stakes nevű derby egy amerikai tétverseny, melyet New York államában rendeznek meg minden évben. A derby helyszíne 1,5 mérföldnyi területen helyezkedik el. A Belmont Stakes legmagasabb díjazása 1,5 millió dollár, valamint 2022-ben került megrendezésre a derby 154. futama. A versenyt Mo Donegal zárta nagyon szép eredménnyel.

  • Preakness Stakes

A Maryland államában megrendezésre kerülő Preakness Stakes minden évben rengeteg látogatót, fogadnivágyót és lelkes szurkolót vonz Baltimore-ba. A Preakness Stakes első futama 1873-ban zajlott, maga a helyszín pedig földes pályára lett kiépítve. A derby nyereménye 1 millió dollár, illetve a Kentucky Derby után a második leglátogatottabb versenyeként tartják számon az Egyesült Államokban. 

Hogyan lehet lóversenyre fogadást kötni?

Habár az igazi élményt a személyes, derby-n való fogadás nyújtja, amennyiben kezdő fogadók vagyunk, érdemes a fogadást inkább online kötni. Maga a lóversenyre való fogadás menete ugyanúgy zajlik, mint minden más sportfogadásnál, mindössze a megfelelő platformot kell kiválasztanunk. 

Lóversenyekre rengeteg témakörben lehet fogadni, hiszen nagyon sokféle lóverseny létezik. Fogadhatunk lapos versenyen, ugrató versenyen, hám versenyen, de állóképességi versenyen is. Szakértők szerint a lóverseny fogadás nehezebbnek tekinthető a többi sportnál, mivel a végeredmény nem csak a lovastól függ, hanem nagy százalékban a ló állapotától is. Tapasztalt fogadóknak is alaposan fel kell készülniük egy-egy fogadás előtt, valamint a lovaknak, illetve magának a sportnak az alapos ismerete nagyban hozzájárul a fogadás sikerességéhez. Nem árt, ha tisztában vagyunk a lovak felépítésével, fajtáival, jelenlegi állapotával, de a verseny végkimenetelét az is befolyásolhatja, hogy az adott lovas mennyire ismeri a lovát, és milyen kapcsolatban vannak egymással. Az alapos felkészülés sosem árthat, hiszen ha tisztában vagyunk az általunk választott sportággal, akkor nagyobb esélyünk van sikeres fogadást kötni.

Ennek ellenére a sikeres fogadás nem lehetetlen, és könnyen megtanulható, főként akkor, ha maguk a lovak is érdekelnek minket. Az azonban kérdéses, hogy a modern társadalom, illetve az egyre gyorsabban fejlődő technológia (e-sportok) mennyire fogják kiszorítani a hosszú, nemes múlttal rendelkező lóversenyeket. Az viszont biztos, hogy szerencsére még mindig nagy népszerűségnek örvend a sport, ezért valószínűleg ettől nem kell tartanunk.

Kép forrása: Canva.com
2022.12.12.

Hozzászólások