VilágraszóLÓ lehetőség a magyar zsokétanulók előtt

Világot láthatnak, tapasztalatot gyűjthetnek, kapcsolatokat építhetnek, neves zsokéktól tanulhatnak egy különleges versenysorozat révén a fiatal magyar zsokék.

Belgium, Egyesült Királyság, Oroszország, Franciaország – idén eddig ezekben az országokban versenyezhettek a magyar lovastanulók és utánpótláslovasok az úgynevezett HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Apprentice Világbajnokságon, amelyet arab telivéreken rendeznek.

Hogyan fejlődhet egy fiatal lovas a leghatékonyabban? Igazából egyszerűen: versenyezzen minél többet, többféle lovon, pályán, országban, a legkülönbözőbb körülmények között. Természetesen szükség van a megfelelő képzésre, az alapokra, elméleti tudásra, valamint a trénerek, a tulajdonosok támogatására és sokat jelenthet a tapasztaltabb zsokék segítsége, illetve a szerencse is.

A gyakorlati tapasztalatok megszerzésére a magyar lovastanulóknak elsősorban Magyarországon, a Kincsem Parkban, esetleg egyszer-egyszer Csehországban vagy Szlovákiában nyílik még módjuk.

Óriási jelentőségű ezért az a lehetőség, amely tavaly vált elérhetővé számukra. Három évvel ezelőtt több Abu Dhabi állami szervezet támogatásával elindult ugyanis a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Apprentice Világbajnokság, amelyre a múlt évben először kapott két utánpótlás lovasunk meghívást.

Tavaly öt, 2015-ben pedig már kilenc helyszínen megrendezett futamból állt a versenysorozat. Május közepén az észak-amerikai Kentucky-ban indult, majd két héttel később a lengyel fővárosban folytatódott a verseny, júliusban a kaliforniai Sacramentoba, majd egy hónappal később Belgiumba, ezután pedig az angliai Sandow Parkba, ezután pedig ismét Varsóba utaztak az apprentiszek. Augusztus végén egy új helyszín, az oroszországi Kazan is bekapcsolódott a sorozatba, végül a franciaországi Tarbes-ban és a brazíliai San Paoloban szálltak nyeregbe a lovasok.

A magyar fiatalok idén négy helyszínre mehettek el versenyezni. Szentes Barbara a belga Ostendében, Benkő Ádám Sandow Parkban, Timár Zsuzsa Kazanban, Vörös Georgina pedig Tarbes-ban lovagolt. Nyerni idén nem sikerült nekik, de ennek ellenére nagyon jól szerepeltek, hiszen egy második, két negyedik és egy nyolcadik helyet szereztek.

A futamokban a vetélytársak a legkülönbözőbb országokból érkeztek, így egyebek között az európai nagy és kisebb lóversenynemzeteken – Anglia, Írország, Franciaország, Németország, Törökország, Belgium, Hollandia, Dánia, Spanyolország, Portugália, Szlovákia – kívül az Amerikai Egyesült Államokból, Oroszországból, Dél-Koreából, Marokkóból, Japánból, Chiléből, Mauritiusból, Ománból vagy éppen Malajziából. Így nem csak a különböző helyszínek jelentettek újdonságot a magyar lovasoknak, hanem az is, hogy mennyiféle eltérő stílust képviselő, valamint más-más kultúrájú lovassal találkozhattak.

A sorozat kilenc állomásának futamgyőztesei rövidesen ismét nyeregbe szállnak, mivel ők azok a szerencsések, akik november 8-án, Abu Dhabiban összemérhetik a tudásukat a döntőben, hogy kiderüljön, ki lesz idén az arab telivéreken az apprentisz világbajnok.

A magyar lovasok a sorozat valamennyi résztvevőjével együtt meghívást kaptak Abu Dhabiba a versenyre, valamint a kísérő rendezvényekre. Ez utóbbiak közé tartozik a szakmai konferencia mellett az is, hogy gyakorlati képzésen vehetnek részt a világ legnevesebb zsokéiskoláiból – British Racing School, German Jockey School, South African Jockey Academy, Racing Victoria, Ausztrália – érkező oktatók segítségével.

A hetes rajtszámú lovon Vörös Georgina

Ezen kívül azt sem felejthetjük el, hogy mennyire fontos motiváló erő számukra, hogy nemzetközi kapcsolatokra, ismeretségekre tehetnek szert. Az is többször előfordult, hogy a fiatalok egy-egy utazás, illetve év végi találkozó alkalmával döbbennek rá a nyelvismeret fontosságára. A lovasok hazaérkezése után képekkel is beszámolunk majd az eseményről.

2015.10.28. Vonczem Gabriella

 

Hozzászólások