Abu Dhabiban tanultak a magyar galopp reménységei

Abu Dhabiban találkoztak, versenyeztek és tanultak a világ 40 országának lovastanulói és hölgy lovasai. Hazánkat hét lovas képviselte a szakmai találkozón.

A lóversenypálya Abu Dhabiban

A világ 40 országából érkeztek lovastanulók, valamint profi és amatőr női lovasok november 3-9 között Abu Dhabiba, az Egyesült Arab Emirátusok leggazdagabb tagállamába. A résztvevők közé azok kerültek be, akik az év során indultak a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Apprentice és Ladies World Championship valamelyik futamában. A programok a kikapcsolódás mellett gyakorlati oktatásból, érdekes előadásokból, illetve természetesen lóversenyből is állt.

Magyar lovasok a világ legnevesebb pályáin

Minden eddiginél népesebb magyar lovascsapat, összesen három utánpótlás lovas és négy női amatőrlovas vehetett részt idén a csaknem egyhetes, ún. Sheikh Mansoor Festivalon.

A részvételre feljogosító versenyekről tudni érdemes, hogy a magyar női amatőr, illetve profi lovasok már három éve vesznek részt a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championshipen, a Női Arablovas Világbajnokságon.

A verseny 2010-ben indult egy hollandiai futammal, azzal a céllal, hogy népszerűsítse az arab telivéreket és egyben minél több lehetőséget nyújtson a női lovasoknak a nemzetközi szereplésre. A sorozat névadója ugyanis nem csak az Egyesült Arab Emirátusok alapítójának a felesége, hanem az arab női egyenjogúság élharcosa is.

A mára már öt földrészen zajló, 14 fordulóssá fejlődött versenysorozatban a magyar hölgyek kilenc helyszínre kaptak meghívást. A november 8-ra kiírt, Abu Dhabi döntőbe a fordulók győztesei kerültek be. Ehhez a magyar csapatból hárman is nagyon közel álltak, mivel Bihari Alexandra, Pap Gabriella és Ján Alexandra is a második helyen végzett a saját versenyében.

A magyar utánpótláslovasok, akik először tavaly vettek részt a sorozatban, 2015-ben szintén az eddiginél nagyobb számban kapcsolódnak be a számukra kiírt versenyekbe, a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Apprentice World Championshipbe, az Arablovas Lovastanuló Világbajnokságba. Idén a kilencfordulósra bővült viadalból (az utolsó verseny a döntő Abu Dhabiban) négy helyszínen indulhattak. Közülük Timár Zsuzsának sikerült a legjobban a verseny, aki másodikként ért célba.

A magyar csapat egy része – középen Vonczem Gabriella

A lóverseny veszélyes üzem – kiemelt figyelmet kap a biztonság

A fesztivál programjai a Zsokéiskolák Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Horse Racing Academies, IFHRA) éves közgyűlésével kezdődtek. A szervezethez immár 40 ország csatlakozott. A szövetség elnöksége ezúttal döntött arról, hogy mely országok lovasai kaphatnak két hónapos ösztöndíjat továbbtanulásra.

Kiemelt figyelmet kapott a biztonság is, ugyanis egy fiatal német lovastanuló október végén Brazíliában verseny közben balesetet szenvedett, majd egy nappal később belehalt a sérüléseibe. Az eset nagyon megrázta a nemzetközi lóversenyvilágot. Ennek fényében úgy döntött a közgyűlés, hogy azzal próbálja meg ennek a veszélyes sportnak a kockázatait csökkenteni, hogy a jövőben minden pályáról a lehető legtöbb információt összegyűjtik és elérhetővé teszik. Ezentúl (igaz ez eddig majdnem mindig így történt) kötelező lesz bejárni a pályát verseny előtt, illetve a lovastanulók mellett a női lovasokat is jockey coach segíti majd a versenyek és a kint tartózkodás alatt. Ezen kívül több, a kisebb lovas nemzetek, így a magyarok által is könnyen elérhető helyszíneken gyakorlati fitnesz tréninget és lovas oktatást is tart majd a szervezet.

A fókuszban a zsokék egészsége

A következő két napon szakmai konferenciát rendeztek, amelyeknek a témái közé tartozott, hogy hogyan képzik a fiatal lovasokat a világ különböző pontjain (Anglia, USA, Dél-Afrika, Németország, Ausztrália), hogyan lehet valaki sikeres zsoké, hogyan tud hosszútávon eredményes maradni, fejlődni. Szó esett arról is, hogy milyen kutatások folynak a zsokék egészségével, táplálkozásával, valamint az egyik legégetőbb problémának számító súlytartással és fogyasztással kapcsolatban.

Műlovakon gyakoroltak 

A következő napok egyik leghasznosabb eseményének a gyakorlati tréning számított. Ennek során a lovasokat három részre osztották.

Az első csoport lószimulátoron fitnesz tréningen vett részt. A szimulátor feltalálója az Angol Zsokéiskola (British Racing School) oktatója, Richard Perham tartotta a kurzust, amelynek során mindenki kipróbálta állóképességét, megismerhette a hatékony fitnesz gyakorlatokat, sőt a végén a lovasok egy kis állóképességi háziversenyt is rendeztek. Az első látásra könnyűnek tűnő gyakorlatok minden magyar lovast alaposan kifárasztottak és ráébresztettek, hogy sokkal többet kellene edzeni a nálunk is megtalálható szimulátoron.

A második csoport másfajta lószimulátoron gyakorolt azzal a céllal, hogy minél jobbá, és így minél hatékonyabbá alakítsa az ülését. Ez is nagyon hasznosnak bizonyult mindenki számára, főleg azért, mert eddig még soha senki nem foglalkozott ilyen alaposan és ilyen szakértelemmel a magyar lovasokkal.

A harmadik csoport szintén egy számunkra újdonságnak számító foglalkozáson vett részt, nevezetesen motivációs tréningen.

Timár Zsuzsa lószimulátoron tökéletesíti az ülését

A győztesek pedig…

Az utolsó napon került sor a sorozatok döntőire az Abu Dhabi Equestrian Club pályáján. A nőknél svájci győzelem született a profi lovas Astrid Wullschleger révén, míg a lovastanulóknál a 19 éves ausztrál Ben Thompson vihette haza a győzelmi trófeát.

2015.11.23. Vonczem Gabriella

Hozzászólások