Magyar fogathajtók sikere Lipicán

Július 2-5. között Lipicán rendezett nemzetközi fogathajtó versenyen 13 magyar fogat állt rajthoz öt kategóriában. A 13-as szerencseszámnak bizonyult, hiszen három kategóriában is magyar győzelem született.

Lázár Vilmos a maratonpályán – Fotó: ifj. Bozsik József

A póni négyesfogatok versenyét ifj. Jámbor Vilmos nyerte Palkovics Dávid előtt, az akadályhajtás kivételével minden számban első volt. A póni egyes- és az egyesfogatok tisztes helytállással fejezték be a versenyt.

A kettesfogatok 19 fős mezőnyében a fiatal, tehetséges ifj. Dobrovitz József, a jövő szempontjából ígéretes teljesítményű díjhajtással, 38.99 ponttal nyerte meg a számot. Lázár Vilmos a díjhajtásban harmadik lett, viszont magabiztosan teljesítette a maratonhajtást, hét akadályból ötben ő volt a leggyorsabb. Ifj. Dobrovitz József is jól teljesített, harmadik lett, a két szám után 1.31 pont különbséggel ő állt az első helyen, második Lázár Vilmos volt.

Ifj. Dobrovitz József díjhajtása

A mindent eldöntő akadályhajtás Lipicán minden magyar hajtónak feladta a leckét, így a kettesfogatoknak is. Ebben a számban Kisdobró az ötödik, Lázár Vilmos a tizedik lett. Mindez azonban nem változtatott a két szám után kialakult sorrenden, ifj. Dobrovitz József végzett az élen, második helyen zárt Lázár Vilmos. A négyesek között Lázár Zoltán egyik számban sem talált legyőzőre.

A lipicai versennyel lezárult az Aachenben megrendezésre kerülő négyesfogathajtó Európa-bajnokságra való válogató versenyek sorozata:

Négyesfogathajtók kvalifikációs ponttáblázat – Európa-bajnokság

Fábiánsebestyén
Vecsés
Lipica
Összesen
Lázár Zoltán
10
10
20
Dobrovitz József
10
5
15
ifj. Dobrovitz József
7
7
14
Bárdos Attila
3
3
7
13
Móró Lajos
5
5

Tóth Tamás, a kettes- és négyesfogathajtók szövetségi kapitánya személyesen is jelen volt Lipicán, hiszen a négyesfogathajtók Európa-bajnokságára való utolsó válogató verseny is volt a szlovén nemzeti ménes területén megrendezett fogathajtó verseny. Hazaérkezése után kérdeztük a szakvezetőt.

– Miért pont Lipica, mint utolsó válogató verseny? – merül fel a kérdés.

Tóth Tamás: A versenyhelyszín közelsége és a fedeles Világkupa sorozatra kiírt pontszerzés lehetősége miatt választottuk Lipicát. Viszont átrendezte az előzetes számításainkat az, hogy sajnos a verseny rendezője az alacsony négyesfogat indulói létszám miatt törölte a Világkupára való minősülést. Leredukálódott a magyar indulók száma, Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József is visszalépett a nevezéstől. Részemről ez elfogadható indok volt, hiszen a két vecsési hajtó a téli fedeles szezonban is szeretne indulni, ehhez viszont olyan versenyek kellenek, amelyek pontszerzést biztosítanak számukra. Az előzetesen kiadott válogatási elvekben kialakított pontrendszeren is el kell gondolkodnom a jövőben, hiszen az előre nem látható, rajtunk kívül álló körülmények, változások nagyban befolyásolják annak létjogosultságát.

Lázár Vilmos díjhajtó programja közben

– Hogyan értékeli a látottakat?

Tóth Tamás: Lázár Zoltán új fogatot épít a 2015-ös szezonban, ebben a fogatösszeállításban a lovaknak ez volt a második versenye, biztató a kép, rutinszerzési céllal utaztak ki Lipicára. Hasonlóképp Bárdos Attila és Osztertág Kristóf is a lovakkal való összekovácsolódást helyezte a középpontba a verseny során. Az eddigi válogató versenyek során felmerült kérdésekre is részben választ adott a versenyen látott és tapasztalt teljesítmény.

– Kik azok a versenyzők, akik megkapják az indulási jogot?

Tóth Tamás: Az Európa-bajnokságra előzetesen Dobrovitz Józsefet, ifj. Dobrovitz Józsefet, Lázár Zoltán nevezem le, tartalékként Bárdos Attila és Móró Lajos egészíti ki a válogatottat.

– Miben kell és lehet fejlődni az augusztusi EB-ig?

Tóth Tamás: Fejlődnie mindhárom hajtónak, mindhárom versenyszámban kell, csak így tudjuk elérni a korábban kitűzött célunkat, a 2013-ban Izsákon megszerzett érem fényesítését!”

– Két meghatározó kettesfogathajtó versenyző is kint volt, ők hogyan szerepeltek?

Tóth Tamás: Ifj. Dobrovitz József és Lázár Vilmos is résztvevője volt a múlt hétvégi versenynek, melyen tesztelni kívánták fogataikat. Ifj. Dobrovitz József a vecsési válogató versenyt hagyta ki, hisz négyesfogattal indult ott, viszont fogatának szüksége volt még egy megmérettetésre a Mezőhegyesen megrendezésre kerülő Kettesfogathajtó Világbajnokságra való válogató verseny előtt. Lázár Vilmos, hasonlóképp testvéréhez, részben új összeállítású fogatát próbálta ki Szlovéniában. Mindkét versenyző elérte saját célját, versenykörülmények között tesztelhették lovaikat.

2015.07.06. Szabó Zsuzsa és Mitykó Zsuzsi, fogatsport.hu
Fotó:  Horváth Krisztina és ifj. Bozsik József
Kép: Canva
Frissítve: 2022.08.05.

Hozzászólások