Hajtsatok magyarok! – Érmeket remélhetünk fogathajtásban

Érmes reményekkel kezdi meg szereplését csütörtökön négyesfogathajtásban a magyar csapat a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon. Tóth Tamás szövetségi kapitány tudósít a normandiai körülményekről és a magyarok esélyeiről.

A magyar csapat edzése a Lovas Világjátékok helyszínén

Tóth Tamás szövetségi kapitány az MTI-nek adott interjújában tudósított a normandiai körülményekről és a magyarok esélyeiről.  

Tóth Tamás: A körülmények ideálisak, az időjárás tökéletes, eső nem várható a vasárnapig tartó verseny idején. Örülnék, ha megtartanánk a második helyünket, melyet idén Aachenben elért a csapat. Márpedig Aachenben mindig mindenki ott van, aki számít.

A szakvezető hozzátette, a hétszeres világbajnok Lázár Zoltán és a 2004-ben csapatban vb-aranyérmes Dobrovitz József szereplésében egyéniben is "benne van" a dobogós helyezés. Utóbbiról megjegyezte, hogy egész évben rendkívül egyenletes teljesítményt nyújtott, negyedik lett például a vb-k után a legjelentősebb versenynek számító aacheni viadalon, ahol Lázár Zoltán hetedikként zárt. A csapat harmadik tagja ifj. Dobrovitz József a zárószámban, azaz akadályhajtásban segíthet sokat a csapatnak, mert egy ottani jó eredménnyel leveheti a terhet két tapasztaltabb társa válláról.
 

Tóth Tamás: A díjhajtás a kulcs. Ha az első számban nyolc-tíz pontnál nem lesz nagyobb a hátrányunk, akkor bármi lehet. Ehhez szerintem 90 és 100 hibapont között kell zárnunk.

A felkészüléssel kapcsolatban megjegyezte, ezúttal nem volt közös edzőtábor, mindenki egyénileg hangolódott és inkább csak csapatépítés céljából találkoztak a hajtók.

A szerdai állatorvosi vizsgálaton mindhárom hajtó öt-öt lova megfelelt. A szombati maratonhajtás nyolc akadályáról úgy vélekedtek a magyar hajtók a keddi bejárást követően, hogy változatosak, a talaj kicsit kemény ugyan, ami szokatlan, de mindenki számára az lesz.

Lázár Zoltán és fogata az idei aacheni CHIO-n

Lovas Világjátékokon eddig mindössze két érmet nyertek a magyarok: 1990-ben az első, stockholmi eseményen a négyesfogathajtó-csapat harmadik, míg egyéniben Bozsik József második volt. A négyesfogathajtó-világbajnokságokon legutóbb 2008-ban sikerült érmet szerezni, akkor a magyar trió harmadik lett. A magyar himnuszt pedig 2004-ben játszották le legutóbb: Kecskeméten a csapat mellett egyéniben Lázár Zoltán is diadalmaskodott.

Dobrovitz József és fogata

Csütörtökön és pénteken a díjhajtást, szombaton a maratonhajtást, vasárnap pedig az akadályhajtást rendezik meg. A háromfős csapatok eredményébe minden számban a két jobbik hajtó teljesítménye számít bele. Csütörtökön ifj. Dobrovitz József  a 11. indulóként 11:53-kor hajtott, eredménye 57,22.

Pénteken a díjhajtás második versenynapján Lázár Zoltán 10:09-kor hajt a pályára a címvédő ausztrál Boyd Exell előtt, Dobrovitz József a mezőny utolsó indulójaként 16:21-kor rajtol.

2014.09.04. Forrás: MTI, Fogatsport.hu
K
épek: Hippoevent.at

Hozzászólások