Fogathajtó Világkupa

Fogathajtó Világkupa világsztárokkal

OTP Bank Lovas Világkupa 2008.

A fogathajtók világnagyságokat starthoz szólító mezőnyében Lázár Zoltán, Dobrovitz József és a holland Koos de Ronde személyében három világbajnokot köszönthetünk; együtt nyolc világbajnoki címmel büszkélkedhetnek.

Mindhárman a „friss” formát képviselik. Sikeresen szerepeltek az idei hollandiai világbajnokságon.

Óriási mezőny jön össze az Arénában!

Boyd Exell (36) Ausztrália

A legmagasabban „jegyzett” hajtók közé tartozik. Szinte a földkerekség összes fedettpályás versenyén ott van. A lovait Európában tartja, és a hajtó is többet van az öreg kontinensen, mint a szülőföldjén.

Az idei világbajnokságon egyéni bronzot szerzett. Tavaly Stockholmban, Hannoverben, Deanvilleben, Donaueschingenben és Breekbergenben győzött. A híres windsori versenyt kétszer nyerte meg (2006-ban és 2008-ban). Nagy sorozat. Az idén Lipcsében, a FEI Fogathajtó Világkupa Döntőn 4. Tavaly is vendégünk volt. Óriási csatát vívott Lázár Zoltánnal. Bárdos György: ”Mindig mindenre képes. Akár a Papp László Arénában is nyerhet.”

Daniel Würgler (48) Svájc

A hollandiai világbajnokságon egyéniben 6., csapatban 4. Az idén Németországban (Lähelen), kétszer- idén és tavaly Fábiánsebestényben nyert versenyt. Hazájában kétszer nyert bajnokságot.

Lázár Zoltán: „A világ élvonalába tartozó kitűnő hajtó. A kiváló lipicai lovai és a rutinja nagyszerű eredmények elérésére is képessé teszik. Akár már ebben a fedeles sorozatban is számolni kell vele.”

Fredrik Persson (35) Svédország

A svéd hajtóiskola kiválósága, háromszoros bajnok hazájában. Az idei világbajnokságon csapatban 6.; nyert Donaueschingenben és Dorthealyst-ban; Vecsésen harmadik.

Dobrovitz József: „A svédeknek mindig van klasszis hajtójuk. Persson közéjük tartozik. A szárkezelése kiváló. A fedeles és a szabadtéri versenyeken egyaránt látványos, szép és eredményes hajtásra képes. Vigyázni, figyelni kell rá Budapesten is.”

Koos de Ronde (32) Hollandia

Az idei hollandiai világbajnokságon a tízszeres/!/ világbajnok Ijsbrand Chardon társaként csapatvilágbajnok lett. Kétszeres holland bajnok, 2004-en Kecskeméten 5. Az idén Hollandiában rangos mezőnyben két versenyt nyert. A 2008-as lipcsei VK döntőn 7.; tavaly a göteborgi döntőben negyedik.

Bárdos György: „A lovai kiválóak. Ezen túl a tehetségére, a jó hajtókezére, széleskörű versenytapasztalataira is építhet. Amennyiben minden rendben lesz körülötte, akár nyerhet is.”

Lázár  Zoltán (35)

Hatszoros világbajnok. A világon egyedül neki sikerült négy kettesfogathajtón (egy egyéni- és három csapat-) világbajnoki aranyérme mellé a négyesek között is egyéni- és csapat vb aranyérmet nyerni.

A magyar lovassport örökös bajnoka. Kétszer volt az év lovas sportolója. Az idén a világ legrangosabb lovasversenyén Aachenben 2., tavaly ugyanitt 3.  2006-ban a göteborgi fedeles világkupa döntőben 5.

Egyetemi lovastanár. Fogatának fenntartója a Lázár család. Az Arénában nóniusz és lipicai lovakat hajt.

Dobrovitz  József (40)

Csapatvilágbajnok. (2004., Kecskemét) Az idei világbajnokságon egyéni negyedik és csapat-bronzérmes. Idei első fedeles versenyén Hannoverben Ijsbrand Chardon mögött 2; ezen a versenyen legyőzte a Budapesten is starthoz álló Koos de Rondet és Boyd Exellt. A budapesti fellépése előtt még starthoz áll Stuttgartban és Stockholmban is.

A világranglista 3. helyezettje több hazai és nemzetközi verseny győztese, illetve helyezettje. Ötszörös magyar bajnok és háromszoros Derby-győztes. 2006. és 2008-ban az év lovas sportolója. Az Arénában lipicai lovakat hajt. Kitűnő formában van. A fogat tulajdonosa id. Dobrovitz József.

Móró Lajos (35)

2002 óta hajt. Csapatbajnok (2003). Lovai: lipicai, félvér és ügető.
A budapesti Világkupa versenyen szabadkártyával indul a fiatal hajtó.
Egyesülete: Szilvásváradi Lovas SE

Fintha Gábor, a fogathajtó válogatott szövetségi kapitánya:

„A fedeles versenyeken szinte minden más, mint a szabadban. Elég talán, ha azokat a fény- és hangeffektusokat említem, amelyeket nem minden ló visel egyformán. Alkalmazkodni kell a szabályokhoz, a szabadtéritől eltérő különleges környezethez. Nem véletlen, hogy néhány év alatt villámkarriert futott be ez a versenyforma.

Gyors, áttekinthető, követhető, nagyon kedveli a közönség. Nem véletlen, hogy mindenütt telt ház előtt rendezik a Világkupa fordulókat. Hajtóinknak köszönhetően, mi is ott vagyunk az esélyesek, a legjobbak között.
Nem szeretnék különbséget tenni a magyar hajtók között, így inkább azt mondom, hogy hazai közönség előtt valamennyien szuperteljesítményre lehetnek képesek.

Ha mégis ki kell emelni valakit, akkor az Lázár Zoltán. Nem véletlenül nevezik őt ördöglovasnak. Bátor, félelmet nem ismerő hajtó. Ezek a tulajdonságai már sok sikert hoztak számára. Szeretném, ha a Papp László Arénában is így lenne.

A külföldiek, a vendéghajtók is a világ elitjébe tartoznak. Ez is az oka annak, hogy nem akarok tippelni. Akit esélytelenebbnek neveznék, az is képes bravúrra, az is megszerezheti a győzelmet. Úgy gondolom, hogy a fogatok lóállománya között minimális a különbség. Így aztán a pillanatnyi forma és koncentráció döntheti el, hogy ki lesz a jók között a legjobb. Remélem, magyar áll majd a dobogó legfelső fokán.”

Kép: Canva
Frissítve: 2024.03.18.

Hozzászólások