Lázár Zoltán a harmadik a Világkupán

Lázár Zoltán a harmadik a Világkupán

 

Az FEI Fogathajtó Világkupa első fordulója után Lázár Zoltán a harmadik helyen áll a sorozatban, első Boyd Exell, második Ijsbrand Chardon. A hannoveri German Classics Horse Show kitűnő helyszínt biztosított a verseny megrendezéséhez. A pályát Dr. Wolfgang Asendorf tervezte, aki az ez évi lengyelországi Kettesfogathajtó Világbajnokság pályáján is nehéz feladat elé állította a hajtókat. Ez a pálya szűk volt ugyan, de sportszerű és a lelkes közönséget elkápráztatta egészen az utolsó pillanatig.

A Világkupa első fordulóján Boyd Exell szerezte meg a maximális tíz pontot, aki a szezon kezdetétől egy jelentős magyar fogattámogató segítségét is maga mögött tudhatja. Exell úgy döntött, hogy azt a Bill nevű lovát fogja be előre, amelyet már Christoph Sandmann és Michael Freund is használt. Annak ellenére, hogy Bill a bemelegítő versenyszámban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, kapott még egy esélyt a Világkupán. Kicsit állított a szemzőn, amely fantasztikus eredményt hozott. Annak ellenére, hogy az egyik akadály előtt plusz kört kellett megtenni, bejutott az összevetésbe: „Nem volt könnyű bíznom magamban a tegnapi bemelegítő versenyszám után, de úgy éreztem, hogy nincs vesztenivalóm, mennem kell. Annyi nyomást kell a többi hajtóra helyeznem, amennyi csak lehetséges, tehát kockáztattam az összevetésben.” Exell két labdát is vert, de az ideje nagyon gyors volt. „Ez az én szerencsenapom volt ma.” A hannoveri mezőny a szezon legerősebb versenye a stuttgartival és a stockholmival együtt, tehát nagyon örülök, hogy megnyertem ezt a fordulót.”

A háromszoros négyesfogathajtó világbajnok Ijsbrand Chardonnak kis „kommunikációs” hibája akadt lovaival az összevetésben, amely súlyos másodpercekbe került: „Úgy gondolom, lovaim jó formában vannak, de ezt nem mutatták meg ezen a hétvégén. De ilyen a sport; kockáztatsz és néha nincs szerencséd. A következő FEI Fogathajtó Világkupán Stuttgartban is ezeket a lovakat fogom hajtani, és meg vagyok győződve, hogy visszatér a formám.”

Lázár Zoltán taktikája a biztonság volt, amellyel negyedik helyezést ért el ebben a fordulóban. Ugyan mindössze egy labdát ütött, amelyért 5 másodperc büntetés jár, így épphogy nem került be az összevetésbe. Fogatában az egyedüli nem lipicai ló Black volt, akinek teljesítményével nem volt maximálisan elégedett. Lázár Zoltán ezzel az eredménnyel a tabellán a harmadik helyre került, amely pozícióját három hét múlva Stuttgartban a következő fordulón remélhetőleg tovább javítja.

Dobrovitz József egyik lova sajnos az utazás során belázasodott, amelyet hátulra szánt fogatában. Sajnos a cserelova nem hátsó ló volt, így nem tudott az előre tervezett összeállítással indulni. Kitűnő ideje ellenére sajnos sok labdát vert, így nem tudott az összevetésbe kerülni, végül a hetedik helyen végzett.

A szabadkártyával induló Christoph Sandmann harmadikként végzett a fordulón, aki a nyári fogatát használta, és némi nehézséggel küzdött a pályán: „Nem értem mi volt a baj a lovaimmal, egyszerűen nem akartak az egyik sarokba bemenni, ezért ott két labdát is levertem. Egyébként elégedett vagyok a teljesítményemmel. Nem szereztem most Világkupa pontokat, hiszen szabadkártyával versenyeztem, de nem bánom. Már meghívtak Lipcsébe, a döntőbe, így én vagyok az egyedüli versenyző, aki biztosan ott lesz Lipcsében.”

  1. IJsbrand Chardon (Ned) – 82 pnt.
  2. Boyd Exell (Aus) – 79 pnt.
  3. Zoltan Lazar (Hun) – 76 pnt.
  4. Jozsef Dobrovitz (Hun) – 68 pnt.
  5. Werner Ulrich (Sui) – 65 pnt.
  6. Tomas Eriksson (Swe) – 65 pnt.
  7. Benjamin Aillaud (Fra) – 62 pnt.
  8. Daniël Würgler (Sui) – 62 pnt.
  9. Koos de Ronde (Ned) – 53 pnt.
  10. Mark Weusthof (Ned) – 51 pnt.

Hátralévő versenyek:
Hannover (GER) – 2007. október 25-28.
Stuttgart (GER) – 2007. november 14-18.
Stockholm (SWE) – 2007. november 30. – december 2.
Budapest (HUN) próbaverseny – 2007. december 7-9.
Genf (SUI) – 2007. december 6-12.
Mechelen (BEL) – 2007. december 26-30.
Lipcse (GER) – 2008. január 17-20.

 

2007.10.30. Kovács Zoltán
Forrás: Lovasvilagkupa.hu
Frissítve: 2023.07.18.
Fotók: Canva

Hozzászólások