Dobrovitz indulhat a Világkupán

Dobrovitz indulhat a Világkupán

Minden jó, ha a vége jó! Dobrovitz József nyert Donaueschingenben, így indulhat a Világkupán!

 A magyar fogathajtók táborában bizony minden ok megvolt arra, hogy nagyon nagy izgalmak közepette várják az idei szezonzáró versenyt, a Duna folyónk forrásánál található németországi Donaueschingenben. A tét nem volt kisebb, minthogy Dobrovitz József be tud-e jutni a fedeles világkupa indulást jelentő TOP 10 helyeinek valamelyikére.

Előzetesen négy magyar hajtó nevezett, ám Lázár Zoltán, Bozsik József és Scheik József egyaránt az utolsó pillanatban visszaléptek. Így mindössze tizenöt fogat állt rajthoz a tradicionális versenyen, hiszen a nemzetközi mezőny nagy része már a Kentucky Világjátékokra készül. Az előzetes esélyeket latolgatva, Dobrovitz győzelmére fogadók aránya igencsak megnőtt, ám még a család feje, id. Dobrovitz József is óva intett mindenkit, hiszen egy nyilatkozatában elismerte, bizony nem úgy sikerült az idei szezon, ahogyan tervezték.

 A díjhajtás után azonban mindenki szemében felcsillant a remény lángja. Dobrovitztól megszokottan ezúttal is egy új összeállítású fogatot láthatott a közönség, ám a győzelemhez ezen a napon nem férhetett kétség. A díjhajtásban nyújtott, rég nem látott siker után a maratonhajtásban már a „régi” Dobró virtust láthattuk, mellyel csapat világbajnok hajtónk tovább növelte előnyét és esélyét a Világkupán való indulásra. Az akadályhajtásban szintén semmit nem bízott a véletlenre a vecsési hajtó, így toronymagasan nyerte az összetett versenyt. Lázár Zoltán bredai és Dobrovitz József donaueschingeni győzelme így a 80-as évek magyar győzelem sorozatát elevenítette fel a nézőkben.

 Négyesfogathajtóink idei teljesítménye tehát sikeresnek mondható, hiszen Lázár Zoltán az első, míg Dobrovitz József az ötödik helyen végzett a világranglistán. Érdekesség, hogy évtizedek óta először nem szerepel német hajtó a TOP 10-ben, ennek ellenére a legtöbben német félvér lovakkal versenyeznek a világ élvonalában. Lázár és Dobrovitz októberben és novemberben együtt utaznak majd a hannoveri, majd a stuttgarti Világkupa fordulókra, Stockholmban azonban már csak Dobrovitz indul.

Decemberben a budapesti Lovas Világkupán egyelőre Lázár indulása a biztos, de Dobrovitz több mint valószínű, hogy szabadkártyát kap, így mindkettőjüknek szurkolhatunk majd a hazai pályán! A rákövetkező héten Lázár Genfbe utazik, így a lovaknak nem sok pihenő idejük lesz, míg a Dobrovitz család a belgiumi Mechelenben fog karácsonyozni, ahol remélhetőleg egy aranyérem is kerül majd a fa alá. Az utolsó fordulóban Bordeauxban így nem lesz magyar résztvevő, a döntőre pedig május elsején Lipcsében kerül majd sor, ahol a legjobb hat fedeles hajtó fog megmérkőzni a végső győzelemért.

A világ fogathajtóinak és lovasainak szeme így mostantól már az Amerikai Egyesült Államokra, és azon belül Kentuckyra tekint, ahol minden készen áll, hogy elkezdődjön a lovassportok történelmének legimpozánsabb versenye, a Lovas Világjátékok. Nekünk magyaroknak marad a hagyományos és minden évben fantasztikus Izsáki Bajnoki Döntő és a decemberi Budapesti Lovas Világkupa. Hajrá Magyarok!

Ifj. Bozsik József
Kép: canva
Frissítve: 2023.08.16.

Hozzászólások