Boyd Exell nyert a négyesfogatoknál

A négyesfogatoknál Boyd Exell, míg a ketteseknél ifjabb Dobrovitz József nyerte a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezett nemzetközi fogathajtó viadalt.

A királykategóriában sorozatban hatszoros világbajnok ausztrál hajtó közel tízpontos előnnyel várta a vasárnapi zárószámot, az akadályhajtást. Ennek megfelelően kényelmes tempóban, kevés kockázatot vállalva teljesítette a pályát, taktikája pedig tökéletesen bejött, mivel nem volt verőhibája, így az időtúllépésért kapott 5,37 hibapontja összetettben és a zárószámban egyaránt győzelmet ért számára.

A csapatban világbajnok, egyéniben négyszeres ezüstérmes amerikai Chester Weber ugyan próbált gyorsabb tempóban haladni, de így is túllépte a limitidőt, ráadásul négy labdát levert a bójákról, ezért ebben a számban csak ötödikként zárt. Összetettben így sem forgott veszélyben a második helye tekintve, hogy 25 hibaponttal előzte meg a harmadik helyezett Dobrovitz Józsefet. A két világklasszis hajtó egyaránt először indult Szilvásváradon.

A 2004-ben csapatban világbajnok magyar versenyző nem tudta megőrizni dobogós pozícióját, mivel a szorosan mögötte lévő két cseh rivális közül Jiri Nesvacil két verőhibája és időtúllépése ellenére jobb teljesítményt nyújtott nála. Dobrovitz még lassabb tempóban hajtott, miközben négy labdát is levert, ami már önmagában 12 hibapontot ért, így visszacsúszott a negyedik helyre. A pálya nehézségéről mindent elmond, hogy hibátlan hajtó nem akadt, de olyan is csak kettő volt, aki legalább labdát nem vert le, ez Boydon kívül még Papp Jánosnak sikerült.

A ketteseknél a csapatban háromszoros világbajnok ifjabb Dobrovitz József több mint hat hibaponttal vezetett, így egy verőhibája és minimális időtúllépése győzelmet ért összetettben. Az akadályhajtást viszont Gubácsi Gergő nyerte, aki hibátlanul szlalomozott a bóják között és időtúllépésért is csak 3,86 hibapontot kapott. Ifjabb Fekete György összetettben megtartotta második helyét, a harmadikra pedig Kákonyi Norbert jött fel a romániai Rákóczi Gergőt megelőzve.

Az egyesfogatoknál a német Martin Stötzer két különböző fogattal versenyzett, így az első és a második helyet is megszerezte, ráadásul mindhárom számot megnyerte.

A két évvel ezelőtt megálmodott Szilvásvárad Masters három lovassport szakágat fog össze, a fogathajtáson kívül a díjlovaglást és a díjugratást. A következő jelentős esemény augusztus 3-6-án egy nemzetközi díjugrató verseny – egyben világkupa forduló és olimpiai minősítő – lesz, amelyre a szervezők közel háromszáz lovat és húsz nemzet lovasát várják, de a nevezések folyamatosan érkeznek.
Szeptember végén a 16. Nemzeti Vágta döntőjét is Szilvásváradon rendezik meg.

Forrás: MTI

Kép: Canva
2023.07.17.

Hozzászólások