Felújítják az abdai fogathajtópályát

Felújítják az abdai fogathajtópályát

 

Megkezdődött a sportpálya melletti fogathajtópálya felújítása Abdán. A tervek szerint a falunapi programok sorát már egy itt rendezett verseny is színesítheti.

Az abdai fogathajtópálya megdőlt tribünjének lábai betontuskókat kapnak és más módszerekkel is megerősítik a kissé „megroggyant” építményt. Ezt és a karámfákat is lefestik. Eddig már számos lovassportot kedvelő és művelő helybeli vett részt az önkéntes munkában, ami még nem fejeződött be.

Itt mindig is volt lovasélet, jelenleg is számos lótulajdonos van, akik lovaglás vagy fogathajtás céljából tartják a nemes állatokat. Már csak elenyésző számban van igásló, tudtuk meg a helyi viszonyokról Szabó Zsolt polgármestertől, aki arról is tájékoztatást adott, hogy a falu fogathajtópályája a sportpálya mellett található, szabálytalan alakú négyszög és tizenkét éve épült az önkormányzat segítségével, önkormányzati területen, sok-sok társadalmi munkával. Építését és a versenyek szervezését Varga Zoltán helyi vállalkozó kezdeményezte, aki hagyományos gazdálkodó család sarja. A község jelentősebb rendezvényeikor – főleg falunapokkor – voltak itt versenyek a környékbeli hajtóknak.

A pálya része a tribün is, amely az utóbbi években annyira balesetveszélyessé vált, hogy eredeti céljára már nem volt használható. Ennek helyreállításával kezdődött meg a közelmúltban az egész pálya felújítása, amely a karám anyagainak szükség szerinti cseréjével és festésével folytatódik hamarosan. Folyik a helyi sport legalizálása is.

 

2007.05.03.
Forrás: Kisalföld.hu
Frissítve: 2023.07.18.
Fotó: Canva

Hozzászólások