Életmentő segítség lovas versenyzőknek

Nem kell, hogy a verseny napja a kapkodásról és idegeskedésről szóljon. A Decathlon összeállított Neked egy praktikus ellenőrző listát, melyet használva biztosan minden szükséges dolgot magaddal viszel a versenyre. Így nincs más dolgod, minthogy a lovadra és a feladatra koncentrálj.

Pár napja az utolsó vizsganappal véget ért a tavaszi díjugrató rajtengedély-vizsga szezon. Idén különösen sok az új ugrópalánta, a Ravazdon megtartott vizsgán egyetlen nap alatt több, mint ötven új versenyzőt köszönthetett köreiben a szakág.

És nem csak gyerekek, egyre többen döntenek úgy felnőttként is, hogy kipróbálják magukat lóháton. Elsősorban az ő kedvükért született ez a cikk, melyben összeszedjük, mire van szüksége annak, aki díjugrató versenyeken való részvételre adja a fejét.

A díjugratás egyike az egyik legelvetemültebb szakágaknak.

Miért? Mert attól függően, hogy hány lóval indul az ember (különösen szerencsés esetben, vagy hivatásos versenyzőként beszélhetünk több lóról), lovanként maximum 2 percet tölt a pályán, mivel egy ló egy nap két számban indulhat, és egy átlagos pálya lovaglása körülbelül egy percet vesz igénybe.

És mi minden előzi meg ezt az egy percet?

Indulás előtti este puccba kell vágni a lovat és mindent, amit a versenyre magaddal viszel, ápolófelszereléstől zabláig. Szerszámok szétszedése, bőrápolás, összerakás, alátét, fülvédőmosás, időjárástól függően lómosás, de mindenképpen egy nagyon alapos ápolás, majd bepakolás a lószállítóba.

Kattints a képre és töltsd le az ellenőrző listát nagy méretben.
Nyomtasd ki minden verseny előtt, hogy mindig kéznél legyen, amikor bepakolod a felszerelésedet

Hajnalban kelés, versenyruha, fölé valami koszolható, ló etetése, lószállító előkészítése, bepakolás, ló fel a járműre, indulás. Szerencsétlenebb esetben több száz kilométer utazás a helyszínre, majd a ló elhelyezése  bérelt bokszban. Szerencsésebb esetben utazás oda reggel, utazás vissza este. Annyiszor, ahány napos a verseny. Benzin, matrica.

Közben persze minden rendben van, a lóútlevélben ott lapul az érvényes vérvételi eredmény, és a vakcina. Lovad tökéletes egészségnek örvend, hiszen mindent megtettél érte, minden délutánodat vele töltöd a lovardában, patkoltatod, féreghajtod, gondoskodsz a táplálékkiegészítőiről, edzésre jársz vele, van, hogy nyírod, és takarózod. Tehát szemed fénye topon van.

Megérkeztek a versenyre, ahol az okmányokat ellenőrizve engedélyt kaptok a belépésre. Lovat leveszed, eltünteted róla az út porát, majd elmész az edződdel pályát nézni.

Pálya nyitva!

Jönnek a kérdések. És a válaszok. Hol az egyes? Ez hány vágta? Hol forduljak? De ki fog jönni? Itt fordulj. Figyelj, mert itt jönni kell! Ne srégeld meg, nem összevetés. Na? Megvan már? Tizedik vagy, menni kellene szerelni.

Nyergelés után irány a melegítőpálya.

Adrenalinszint kúszik felfelé…

A melegítőben százezren vannak, és mindegy, melyik kéz találkozik… Kocogsz néhány kört, vágtázol egy kicsit. Elkezdesz ugrani, meredek, oxer, meredek, oxer. Már az a magasság, ami odabent fog várni.

Bemondják a neved, hogy készülj.

Ugrasz egy utolsót, veszel egy nagy levegőt, és bemész. Köszönsz a bíróknak, megkapod a csengőt, roló le. Megszűnik a világ.

Ez az egy perc a tiéd, a tiétek. Ezért dolgoztatok annyit.

Az idő természetellenesen felgyorsul. Valami nyolcadik érzéked mindig figyelmeztet, nehogy pályát tévessz, és két ugrás között beugrik, mit mondott az edződ. Ha nagyon király vagy, mindeközben konstatálod azt is, hogy a zenefelelős megint nem találta el az ízlésedet

Jön az utolsó kombináció, már látod a nullás körödet. Megugrod az utolsót, már mosolyogsz, időd is jó, és akkor egyszer csak kipukkad a lufi.

Az idő ismét normális tempóra vált. Minden jól sikerült. Vigyorogsz, az adrenalin nyom még vagy egy fél óráig. Ha sanszos, hogy helyezve leszel, még tovább is. Optimális esetben.

Rájössz, hogy éhes vagy, mert egész nap nem ettél. Rájössz, hogy fáradt vagy, mert nagyon korán keltél. Megállapítod, hogy

a díjugratók nem normálisak, mert miközben leszereled a lovat,
gondolatban már be is neveztél a következő versenyre.

A következő egy percért.

2016.05.26. Vinnay Patrícia, Decathlon, Fouganza

Hozzászólások