Dobrovitz József sikere Windsorban

Dobrovitz József sikere Windsorban

Május első felében rendezték meg az Egyesült Királyságban a Royal Windsor Horse Show-t. A Windsori kastély parkjában szervezett nagyszabású lovas fesztiválon hazánkat Dobrovitz József képviselte négyesfogatával.

Három kategóriában 10 nemzet 56 fogathajtója nevezett négyesfogat, kettesfogat és póni négyesfogat hajtásban.

A nemzetközi élmezőny jó néhány hajtója is részt vett ezen a versenyen. Starthoz állt például a világbajnoki címet védő holland válogatott is, élükön a négyszeres egyéni világbajnokkal Ijsbrand Chardonnal. Magyar fogathajtók 2004-ben versenyeztek utoljára Windsorban, akkor Dobrovitz Józsefnek sikerült, az előkelő harmadik helyezést megszereznie.

Windsorban sajnos folytatódott az, ami tavaly a világbajnokságon már megtörtént. A bírók ezen a versenyen is gondoskodtak arról, hogy az egyébként két kiváló hajtókon kívül (Ijsbrand Chardon, Boyd Exell) másoknak ne legyen esélye megnyernie ezt a rangos viadalt.

A két említett versenyző a díjhajtásban óriási előnyhöz jutott a riválisaikkal szemben az első napon. Természetesen ezt az előnyt klasszishoz méltóan ki is használták. A folytatásban már csak az volt kérdés, hogy melyikük nyeri az összetett versenyt. A többiek az első nap után, ahogyan Kentuckyban, itt is statiszta szerepre kényszerültek. Nem tudni, hogy ez a botrányos és negatív folyamat meddig fog tartani, remélem, hogy nem sokáig. Egyértelmű hogy a fogathajtás szabályai átalakításra szorulnak, csak hogy ez egy szűk csoportnak nem áll érdekében. Így viszont – ahogyan az már tapasztalható is – sok kitűnő versenyző fog hátat fordítani ennek a gyönyörű sportágnak. Akkor pedig kivel fognak versenyezni ezek a kiváló kiemelt sportolók? Hiszen a többiek is szeretnének esélyt kapni, arra hogy győzhessenek. Véleményem szerint a díjhajtás túlzott dominanciáját sürgősen meg kell szüntetni, többek között azért, mert a közönséget ez a versenyszám érdekli a legkevésbé. A fogathajtás sava borsa a maraton és az akadályhajtás, amelyek tömegesen vonzzák a nézőket a fogathajtó versenyekre.

Nekünk, magyaroknak azért volt minek örülni Windsorban, hiszen Dobrovitz József – 2004-hez hasonlóan – újra harmadik helyezést szerzett. Dobrovitznak az első nap még nem sikerült, viszont maratonon már negyedik lett és két nap után szintén a negyedik helyről várhatta a folytatást. Vasárnapi hibátlan hajtásával (második lett) meg tudta szerezni az összetettben a bronzérmet.

A verseny végeredménye:
1. hely: Boyd Exell (111.96)
2. hely: Ijsbrand Chardon (119.22)
3. hely: Dobrovitz József (135.25)

A díjhajtás eredménye:
1. Boyd Exell (36.22)
2. Ijsbrand Chardon (39.30)
3. Ter Harmsel Hermian (46.59)
..
6. Dobrovitz József (57.09)

A maraton eredménye:
1. Exell Boyd (71.65)
2. Timmerman Teheo (73.98)
3. Ijsbrand Chardon (75.81)
4. Dobrovitz József (78.16)

Az akadályhajtás eredménye:
1. Koos De Ronde (0)
2. Dobrovitz József (0)
3. Werner Ulrich (0.12)

 

2011.05.18., Lovaspláza
Frissítve: 2023.04.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások