Kiskunhalas a hazai díjugratók Mekkája

400-nál is több startot bonyolítottak a hétvégi ugróversenyen Kiskunhalason, ezzel rekordot állítottak a B kategóriás díjugrató versenyek között. A vendég lovasok mellett a halasi versenyzők is remekeltek.

A szervezők a hét elején reménykedtek, hogy elérik a 300 startot, ami komoly eredmény egy B kategóriás versenyen, ám a végleges számok messze felülmúltak minden várakozást.

A mintegy 120-130 ló elhelyezése komoly feladatot rótt a szervezőkre, ehhez 110 körüli lovas létszám és lovasonként átlag 3 fő kísérő – lóápoló, edző, hozzátartozó társult. Az ország minden tájáról, de legtöbben a dél-alföldi régióból érkeztek a versenyzők, de egy román csapat is nevezett.

A kétnapos eseményen szinte kivétel nélkül megjelentek a kiskunhalasi lovasok, de országosan ismert sportolók is kipróbálták a messze híres halasi füves pályát, ami az idén megújult egy európai szintű melegítőpályával is.

Hét versenyszámot rendeztek a két napos B kategóriás kiskunhalasi díjugrató lovas verseny szombati napján. Már reggel nyolckor nyeregbe pattantak az első számban induló lovasok. Bár az ország számos pontjáról érkeztek lovasok, elmondható, hogy remekül szerepeltek a hazai versenyzők. Hat versenyszám után két első, két második és két harmadik helyezést értek el a halasi lovasok.

Kiemelendő a fiataloknál Rózsahegyi Dorka (Határőr Dózsa SE), aki Toscanaval a B/1c-ben első lett, a B/1a kezdőlovasok stílusversenyében pedig ezüstöt szereztek. Forgó Fanni (Kiskunhalasi Lovasbandérium) is a helyi utánpótlás erősségét jelzi a B/0 számban Fontossal elért második helyezésével.

A 40 indulós B/2 nyitott számban (110 cm) aztán ismét halasi arany született, az egykori válogatott kiskunhalasi lovas, Fodor Gábor győzött. A versenyszámban még egy halasi érdekeltségű lovas került a legjobbak közé, Bölecz Virág Ráhel Filiberttel, a harmadik helyet szerezte meg.

Fodor Gábor: „Másféléve találkoztunk Lévis (E. Co Lévis) nevű lovammal, a 2009-es születésű szürke ménnel. Bár ez idő alatt más is lovagolta, négy hónapja ismét együtt dolgozunk. Már mentünk magasabb, 125 centiméteres pályán is hibátlanokat, most szándékosan vettem vissza és versenyeztettem kisebb pályán, de gyorsabban. Egy kicsit pörgetem és ennek megfelelő nagyságú pályákon megyek. Összességében elégedett vagyok vele, hozza, amit terveztem” – mondta az Equirria Lovasklub kiskunhalasi sportolója.

A B/2 ifjúsági számban (110 cm) a közönség egy izgalmas, öt fős összevetést láthatott, amiben Markó Sándor (Berei Lovastanya) remekelt Szilaj nevű 11 éves szürke kancájával. A páros merész rövidítésekkel, hibátlanul, a leggyorsabban teljesítette az összevetés pályáját.

Markó Sándor: „Így terveztem. Láttam, hogy pár helyen, ha kockáztatva is, de sok távolságot nyerhetek, ha rövidebbre veszem a fordulókat. Tudatos volt, bár néha úgy éreztem, hogy merész voltam, de a lovam jó partner volt ebben.”

A nap izgalmait az egyik legrangosabb versenyszám, a B/3 nyitott kategória és Alföld Kupa III. fordulója hozta, ahol Marton András PM Fairplay nyergében volt a legjobb. A kétfázisos 120 cm-es számot az Airvent LC lovasa két másodperces előnnyel nyerte Bárdos Adrienn (Léna) előtt. Fodor Gábor ebben a számban szépen helytállt, mert Rádiháza –Echo-val 3. helyezést szerzett.

Szombaton inkább a hazai versenyzők domináltak a B kategóriás kiskunhalasi díjugrató versenyen, vasárnap a vendégeké volt, bár születtek érmes halasi eredmények is. A nap hét versenyszáma közül az utolsó volt a legrangosabb, nem csak a nehézsége, hanem a felajánlott pénzdíj miatt is. A B/5-öst végül izgalmas összevetésben, Burucs Barna Cobolddal nyerte.

Markó Sándor a szombatihoz hasonlóan nyerte a B/2 ifjúsági számot, ezúttal Mont Blanc nyergében. Látványos, a közönségnek tetsző produkciókat láttak a B/3 nyitott számban (magasság 120 cm), amit kétfázisosra írtak ki. Ebben a számban a pálya alapszakaszát hibátlanul teljesítő lovas a második fázisban további feladatokkal kap esélyt a győzelemre. Ez jellemzően azt hozta, hogy az első fázist higgadtan vették a lovasok, a másodikban pedig rákapcsoltak. A kivételt Fodor István, a Tisza- mente Alapítvány lovasa jelentette, mert Rókatánccal az első fázisban is rakéta sebességgel haladva ment verőhiba nélkül és ezt fokozta a második részben, így majd két másodperccel verte ezüstérmes ellenfelét, Szarka Évát (Fauna). A győztes Fodor István nem mellesleg Rókatánccal a B/2 nyitott számot is megnyerte (magasság 110 cm), amit időre írták ki. A szám harmadik helyét a halasi Equirria LK szombaton nyerő párosa, Fodor Gábor és Levis (E.co Levis) szerezték meg.

Fodor István: „Nem volt nehéz a pálya, ráadásul a lovamnak fekszik ez a stílus. Kissé rövid a galoppja, amit a tempójával pótol és persze biztosan veszi a gátakat. A második fázisban próbáltam volna a fordulókkal rövidíteni, de nem úgy építették a pályát, hogy ez lényeges előnyt jelentett volna, maradt a rohanás, de ez nekünk megy. Egyébként nagyszerű a környezet és a rendezés.”

A nap legvártabb eseményére 17 lovas nevezett. A B/5-ös versenyt 130 cm-es pályára írták ki, ami már komoly feladat lónak, lovasnak egyaránt. Az egyszeri összevetéses számban hat hibátlan teljesítmény született, köztük két halasi lovassal, Füzér Gáborral (Lawu) és Endrédi Teklával (Falkó), és bár mindketten hibátlanul mentek, idejük nem volt elég dobogós helyezésre. Ahogy jöttek az összevetés startok, úgy javultak az ott is hibátlant menők időeredményei. Végül papírformaszerű eredmény született. Burucs Barna többszörös korosztályos magyar bajnok, válogatott utolsó előttiként indulva Cobold nevű lovával nyerte a nap számát Czékus Zoltán (Hercegnő) és Kovács Kaarlo (St. Legar) előtt.

Burucs Barna: „Jól mentünk az alappályán, remekül előkészített volt a füves pálya, a melegítőről nem is beszélve. Az országban az egyetlen melegítőpálya, ami elég széles sok lovasnak is. Szuper ez a komplexum és nem csak én, sok más lovas is irigykedve figyeli a változást, amit az utóbbi években Halason tapasztalni. Az összevetésben egyébként a rövidítésekkel tudtam hozni a jobb időt. Most hozom fel Coboldot és remélem, még sok szép sikert érünk el együtt.”

Kiemelendő még Rózsahegyi Dorka (Határőr Dózsa SE), aki Toscana-val ezüstérmes lett a B/1a kezdő lovasok stílusversenyében (magasság 100 cm).

2015.07.13. Kovács Iván
Kép: Canva
Frissítve: 2023.02.08.

Hozzászólások