Ez történt a budapesti CSIO-n eddig

Csütörtökön kezdetét vette a CSIO***-W Grand Prix, az év legrangosabb díjugrató versenye a Nemzeti Lovardában. Több mint húsz nemzet lovasai jöttek el idén is Budapestre. A négy földrészről nevezett világelit díjugratói 13 versenyszámban mérik össze tudásukat.

1. versenyszám: Fiatal lovak

49 lovas próbált szerencsét a fiatal lovaknak kiírt versenyszámban, amely a Nemzeti Lovardáért Alapítvány fődíjáért zajlott. A győzelmet a hétéves hannoveri Gleen Love-val a szlovák Bronislav Chudyba szerezte meg.

Bronislav Chudyba és Green Love

Öt tizedmásodperccel előzte meg a hatéves George’s Valentint Krucsó Szabolccsal és a hétéves Justboy apaságú Jlót Varga Balázzsal. További magyar lovak is jól teljesítettek, hiszen a Pataki Ménes két lova, Diana és Balougraf szintén a helyezettek között zárt. A fődíjat a Nemzetközi Lovas Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke, John Roche adta át.

2. versenyszám: Mamutmezőny a középkörben

Mivel 114 nevező jött össze, a szabályok szerint két értékelésben kellett elbírálni a 135 cm-re kiírt kétfázisos versenyszámot.

A leggyorsabb az osztrák Roland Engelbrecht volt a 8 éves Loki Dokival, de a közel 2000 eurós első díjat a másik csoport győztese, a belga Hendrik Denutte a 12éves Shaia de Macheco nyergében is hazavihette.

A hazai lovasok is jól szerepeltek az Alpenspan faforgács díjáért, hiszen Szász Attila Anarenóval második lett és a helyezettek között zárt Krucsó Szabolcs, Szabó Gábor, ifj. Lázár Zoltán, Czékus Zoltán, James Wingrave.

Szász Attila és Anareno

3. nagykör: Magyar himnusz a nap legmagasabb versenyszámában

80 induló küzdött a 150 cm-re kiírt hibaidős nagykör versenyszámban. A budapesti közönség nagy örömére Szász Sándor magabiztos győzelmet aratott 11 éves kancájával, FBW Celeste Chocolate-tal. Őt követte az olasz válogatott Emilio Bicocchi és a német Frederik Troschke.

12 lovas teljesítette hibátlanul Werner Deeg által épített pályát, a győztesnek a Nemzetközi Lovas Szövetség helyszínen tartózkodó két elnökségi tagja, a török Armagan Özgörkey és a német dr. Hanfried Haring Schlezák Melindával együtt adta át a díjakat.

Szász Sándor és FBW Celeste Chocolate

4. versenyszám: Kiskör

Csütörtök késő délután a Diahorse díjáért 25 lovas állt starthoz a 125 cm-es kiskörben. A győzelmet a mindig gyors Markus Saurugg szerezte meg a kilenc éves Viennával, megelőzve a német Michael Wittschiert és a legjobb magyar lovast, a versenyen korengedéllyel induló 13 éves Szuhai Pétert.

A versenyszám után a Nemzeti Lovas Díszegység karusszeljét láthatta közel húsz ország képviselője, majd kisorsolták a másnap 14.30-kor kezdődő Furusiyya FEI Nemzetek Díja versenyszám indulási sorrendjét.

5. versenyszám: Kiskör

A Regale Kft. 125 cm-re kiírt hibaidős versenyszámában folytatódott az idei CSIO verseny a Nemzeti Lovardában. Több mint 4 másodperccel lovagolt gyorsabban a belga Hendrik Denutte a 12 éves Kannan apaságú Shaia de Machecóval, mint a német Michael Wittschier – Avanti páros. A hazai lovasok ebben a számban is jól zártak, hiszen Márki Zoltán Gavallérral lett a harmadik, megelőzve Biharvári Attilát és Gordont, valamint Rezgő Zoltánt Rádiháza Bohókással.

Hendrik Denutte a 12 éves Kannan apaságú Shaia de Machecóval

6. versenyszám: Fiatal lovak

Az MSLT díjáért rendezett fiatal lovak kétfázisos versenyszámában a résztvevő 19 nemzetből komoly magyar siker született. Győzött a tavalyi CSIO legeredményesebb magyar lovasa, Orbán Emil a szürke La Vie-vel, megelőzve a hatéves fedezőmént, Timpex Emléket, akit Szabó Gábor lovagolt és PM Dianát, akinek Horváth Balázs ült a hátán. A negyedik hely is magyar lónak, Vincentónak, a hatéves pejnek jutott Krucsó Szabolccsal, aki két olasz lovat előzött meg, Quanta Costát Antonio Alfonsóval és a szintén hatéves Larissa Della Verdinát Bruno Chimirrivel.

Orbán Emil és La Vie a díjátadón

7. versenyszám: Furusiyya FEI Nemzetek Díja a KAP Jumping támogatásával

Szoros versenyt hozott az idei Furusiyya FEI Nemzetek Díja versenyszám. 13 csapat indult, de ma a magyar kvartettnek nem hozott szerencsét. Orbán Emil Amadeusszal és Szabó Gábor Timpex Centtel 8-8 hibaponttal, Szász Sándor Ferranával 9 hibaponttal és Horváth Balázs PM Jumping Ladyvel 12 hibaponttal nem jutott a második fordulóba.

Emma Augier de Moussac és Danthe RDPF

Sok hibapont jellemezte a versenyt, amelyben a tavalyi győztes belgák 25 hibaponttal lettek a harmadikok. Előttük a favoritnak gondolt norvégok végeztek 24 hibaponttal. A nagy győzelmet a két héttel ezelőtt az ifjúsági korosztályban is győztes Csehország csapata szerezte meg.

A Martin Ohnheiser által vezetett csapatban Ondrej Zvara, Emma Augier de Moussac és Ales Opatrny mellett a dupla hibátlant lovagló Zuzanna Zelinkova lovagolt, és 20 hibapont összteljesítménnyel nyerték meg a 9600 eurót, valamint a FEI Furusiyya Nemzetek Díját támogató KAP Jumping által felajánlott tiszteletdíjakat, amit Lázár Vilmos, Lovas Szövetségünk elnöke, Fugli Károly a FEI elnökségi tagja és a KAP Jumping képviseletében Ten Daria adtak át.

8. versenyszám: Középkör

88 lovas versenyzett az idővel a Horze Lovasáruház díjáért a 140 cm-re kiírt középkör vadászugratásában. A leggyorsabb az olasz katonai egyenruhában lovagló Emilio Bicocchi lett a kilencéves Rockman de l’Abbaye-vel. A belgáké lett a második és harmadik hely, Pieter Clemens és Hendrik Denutte mintegy két másodperccel lovagoltak lassabban a győztesnél. A legjobb magyar Márki Zoltán lett, aki villámgyors 9 éves pejével, Chacco Boyjal a nagyon értékes negyedik helyen zárt. A győztesnek a versenybíróság német tagja, Jacqueline Schmieder és a Horze Lovasáruház ügyvezető igazgatója, Kalkó Róbert gratulált.

Pieter Clemens és Cantano (2. hely)

9. versenyszám

Európa legnevesebb lókereskedő istállója, a németországi Paul Schockemöhle GmbH támogatta a 6-7 éves lovak számára kiírt verseny szombati döntőjét. 11 lovas jutott a döntőbe, amely után a tavalyi CSIO-n is győztes 7 éves pej kanca, Zita és osztrák lovasa, Markus Saurugg tudott győzni. A Timpex Ménes szürke hatéves ménje, Timpex Emlék Szabó Gáborral nem egész egy másodperccel maradt le a győztestől, míg a tegnapi Nemzetek Díja első helyezett Emma Augier de Moussac Corinda V. Reesthoeve lett a harmadik. Két magyar ló, PM Balougraf Horváth Balázzsal és a tegnap győztes La Vie Orbán Emillel, valamint a hétéves Justboy apaságú Kronosszal Czékus Zoltánnal lettek helyezettek.

Szabó Gábor és Timpex Emlék

10. versenyszám: Nagykör

Norvég dominancia a világranglista pontokért megrendezett nagykörben a Földművelésügyi Minisztérium díjáért. A 150 cm-es alappályát 14 lovas teljesítette hibátlanul, ahol a leggyorsabban a nyolcéves Buckle Uppal Ole Kristoffer Meland lovagolt, megelőzve a tegnapi Nemzetek Díja győztes Ales Opatrnyt és honfitársát, Dag Ove Kingsrodot.

A magyar lovasok is kitettek magukért, hiszen dr. Nagy István parlamenti államtitkár úr gratulálhatott a helyezettek között záró két magyar lovasnak: Horváth Balázsnak, aki PM Jumping Ladyt és Orbán Emilnek, aki Gangnam Style-t lovagolta.

A program vasárnap 9 órakor a Kiskör döntővel, 11 órától a Középkör döntővel folytatódik, majd a 15 órakör kezdődő Nagydíjjal zárul.

2014.07.05 Forrás: Press CSIO***-W Budapest
Fotó: csiobudapest.hu, Canva
Frissítve: 2022.08.19.


KapcsoLÓdó cikkek:

Új rekord a Bábolnai Országos Minősítőn >>

Utánpótlás CSIO: jól vették az akadályokat a magyar lovasok >>

 

Hozzászólások