A magyar díjugratók krémje Kiskunhalason

Nagy mezőny és nagy verseny alakult ki a Grand Prix-ben vasárnap délután Kiskunhalason, de egész nap remek versenyszámokat, jó teljesítményeket láthatott a közönség. A nagydíjba a magyar díjugratók krémje nevezett, igaz, a díjazás is kiemelt volt, 1.200.000 forinton osztoztak a győztes és helyezett lovasok.

Czékus Zoltán és Kronosz

A nagydíj előtt a nyitott 135 cm-es pálya remek fölvezetést biztosított lovasoknak és nézőknek egyaránt. A komoly létszámú, 14 szereplős összevetésben a fiatal lovasok külön versengést mutattak be ugyanazon a pályán. Így két kategóriában (fiatal és nyitott), egy pályán zajlott a kiélezett küzdelem.

A fiataloknál ifj. Lázár Zoltán Ardzsentával utolsóként startolt, és verőhiba nélküli lovaglással, jobb idővel hagyta maga mögött az egyetlen addig hibátlan Lehotai Mátét, aki Calotát lovagolta.

Ifj. Lázár Zoltán: “Nagy szerencsém, hogy utolsóként vethettem össze. Láttam az előttem menők pályáit és tanultam belőle. Tudtam, hogy Ardzsenta adottságai, méretei a segítségemre lesznek. A hibátlanra nyilván figyelnem kellett, de voltak fordulók, ahol összeszedhettem az időelőnyt. Sikerült” – mondta a fiatal lovasok első helyezettje.

Ifj. Lázár Zoltán és Ardzsenta

A nyitott 135-ös szám másik kategóriájában szintén hét hibátlan eredmény született, így ott is összevetés döntötte el a végső sorrendet. A helyi közönség örömére kiskunhalasi siker született, mert Fazekas István Cessnával gyors és hibátlan összevetést produkált, megelőzve Potocska Attilát (Love of Prinzi). A versenyszám harmadik helyezését ugyancsak helyi lovas szerezte meg: Füzér Gábor Je T’aime nyergében.

Fazekas István: “Ahogy szoktam, higgadt, precíz lovaglásra törekedtem az összevetésben, persze menni kellett a tempóért, de ez nem okozott gondot Cessnának. A fordulókban pedig, ahol csak tudtam, faragtam és a gyorsaság mellett ez is nagyban hozzájárult a jó időeredményhez”.

Teltház előtt lovagoltak a négy évszakos pályára a versenyzők a Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató Verseny záró napjának legrangosabb számában, a Grand Prix-ben. A 23 indulóból heten mentek hibátlan pályát a 150 cm-es magasságon. Az összevetésben aztán Czékus Zoltán Kronosszal volt a legeredményesebb, második a Gordont lovagló Biharvári Attila, harmadik pedig Jován Richárd és Roche.

Jován Richárd és Roche

Czékus Zoltán: “Az összevetésnél nem lehet nem kockáztatni. Mentünk is, ahogy lehetett. A pálya vonalvezetése nem okozott gondot, volt egy-két nagyon éles fordulóra alkalom, azt meg is léptük. Ezen a magasságon bármi megtörténhet. Mondjuk a lovamnak fekszik az ilyen jellegű feladat, jól lekövette a teendőket, örülök a sikernek. Összességében egy jól rendezett verseny volt a halasi. A füves pályán is volt alkalmam menni. Fantasztikus, ahogy azt megújították. Halas jó versenyhelyszín és remekül szervezték meg ezt is” – mondta a Grand Prix győztese.

A 135 cm-es nyitott versenyszám összevetését és a Grand Prix teljes versenyét a DigiSport 1-es csatorna augusztus 22-én 20 óra 30 perctől sugározza.

2016.08.22. Kép és szöveg: Kovács Iván
Frissítve: 2022.08.11.

 

Hozzászólások