Díjlovagló lovascsaládból

Díjlovagló lovascsaládból

 

Máriakálnok – Alig egy hónapja Komjáthy György, a máriakálnoki Ádám Zoltán Lovas Klub vezetője lett a magyar díjlovagló-válogatott szövetségi kapitánya. A lótenyésztő szakmérnök, lovaglótanár tanítványai mellett maga is szép eredményeket ér el a díjlovagló versenyeken: legutóbb Wolkenstern nevű lovával aratott győzelmet a Magyar Díjlovagló Bajnokság nehéz kategóriájában.

Komjáthy György Pécsen született 1952-ben, hat éve költözött a szigetközi településre, ahol a díjlovaglóközpont vezetője lett. Az ismert díjlovas és edző már gyerekkorában közel került a lovagláshoz, a lovakhoz.

Édesapja agrármérnökként sokat foglalkozott a lovakkal, de amint meséli, családjában már az ezernégyszázas évekig visszavezethető a lovakhoz való kötődés.

Lovaspályafutását díjugratással kezdte Budapesten. Kaposváron a mezőgazdasági főiskolán a neves Ádám Zoltán – akiről később a máriakálnoki díjlovaglóközpontot is elnevezték – egykori huszár alezredes irányításával kezdett el díjlovagolni. Ugyanitt a lovasakadémián edzőként helyezkedett el, majd Somogysárdon a ménesben tizennégy évig foglalkozott tenyésztéssel. A kaposvári egyetemen lótenyésztést oktatott, a lovasakadémia aligazgatója volt. Németországban lovaglótanári oklevelet szerzett. Hat éve a máriakálnoki díjlovagló- és kiképzőközpont ügyvezetője.

– Magyarországon igen kevés az ilyen kiképzőhely. Itt kurzusokat tartunk, továbbképzéseket, melyekre olyan neves szakembereket hívunk meg, mint az olimpia- és világbajnok Ulla Salzberger, a világbajnok Johann Hinnemann, a német válogatott edzője, Siegfrid Peilicke, és többször járt nálunk Rudi Rosteck is – magyarázza Komjáthy György, akitől azt is megtudjuk, hogy a lótenyésztésben, lovaglásban a németek a legjobbak, nyomukban a hollandok.

A díjlovaglás igen drága sport: míg például Németországban a szegényebb, de tehetséges fiatalokat támogatja a szövetség, addig hazánkban a jómódúak kiváltsága. Egy lóért a kereskedők 1–10 milliót kérnek, de aki nemzetközi sikereket szeretne elérni, annak akár több tízmilliót is rá kell áldoznia, ehhez jönnek még a tartási költségek, nem beszélve a szállításukról, egészségi ellátásukról.

– A fiatalokban a jövő – jelenti ki már a magyar válogatott szövetségi kapitányaként. Idén először a magyar ifjúsági válogatott a Németországban megrendezett Európa-bajnokságra négyfős csapattal indult, és a kilencedik helyezést érték el, megelőzve komoly hagyományokkal rendelkező országok csapatait. A Magyar Díjlovagló Bajnokságról az Ádám Zoltán Lovas Klub tagjai ugyancsak kiváló eredményekkel tértek haza, a nehéz kategóriában Komjáthy György aratott győzelmet Wolkenstern nevű lovával.

A díjlovaglásban állandóan fejlődni kell, ez egy olyan sport, ahol hosszú időre van szükség az igazán jó eredmények elérésére. Komjáthy György terveiről is beszámolt: már javában készül a 2009-es Európa-bajnokságra, és a 2010-es Lovas Világjátékokra. Szövetségi kapitányként fontosnak tartja az edzőkkel való szoros együttműködést, kurzusok szervezését neves szakemberek meghívásával, szponzorok keresését a tehetséges fiatalok támogatására. Segítené a lovasokat a megfelelő ló kiválasztásában. A díjlovaglótábor szélesítése, a nemzetközi mezőnyhöz való felzárkózás is a további tervek közt szerepel.

 

2007.08.22. Mészely Réka
Forrás: Kisalföld
Frissítve: 2023.07.10.
Fotók: Canva

Hozzászólások