Jo Jo AZ: magyar csoda a nemzetközi díjlovas sportban

Magyar tenyésztésű sportló díjlovaglásban még nem szerepelt ilyen sikeresen kontinenstornán, melynek értékét csak növeli a rendkívül erős és kiegyensúlyozott nemzetközi mezőny, melyben ez a siker született.

Eladó lovak | Aktív sportlovak | Mesterséges termékenyítés
Jo Jo AZ | 70 éves ménesmester | A ménes története


2003. március 19-én egy kiváló családból származó, sötétpej méncsikó látta meg a napvilágot az Enyingi Agrár Zrt. Sáripusztai Ménesében. Anyja, Örömhír (1996.pk., Justboy-Zenit), a híres Pók kancacsalád harmadik generációja olyan híres rokonokkal büszkélkedhet, mint Zsizsik (1984. pk., Aldato II után), amely az atlantai és a barcelonai olimpián a magyar militarycsapat tagja volt, vagy Adós (1972.pk., Aldato után), amely az 1980-as moszkvai olimpián volt sikeres tagja a 4. helyen végző military csapatnak.

Örömhír kiváló tenyészértékét jól mutatják sikeres ivadékai, a 2001-ben született Uszály (pk., Laurenz után), amely nagypályás ugróló Németországban, illetve Alkony (2004. PK., Ginus után), a Fiatal Lovak Világbajnokságának sikeres résztvevője. 

Mielőtt túlságosan belemerülnénk a kancacsalád további bemutatásába, vessünk egy pillantást a ”kis méncsikó” apai oldalára,ahol a holland sportlótenyésztés egyik meghatározó ménje, Ginus (1988. pm.,Renville-Nini III) áll. A mén sikeres sportkarrier – több nemzetközi nagydíjgyőzelem Ulrich Kirchhoff lovaglásában – után került a tenyésztésbe, majd három évig fedezett a Sáripusztai Ménesben. Szávay Gábor vezérigazgató és Kneisz István ménesmester számtalan remek sportlovat tenyésztett Ginus után, így a jelenleg is Horváth Balázzsal nagypályán versenyző MMI fedezőmént, Zordont,  és történetünk főszereplőjét, Zömmögőt!

A fiatal csikó ideális ménesi körülmények között nevelkedett, majd miután készséges és együttműködő volt a munkában, elkezdődhetett sportkarrierje. A nem túl magas és robusztus fiatal mén már ekkor kitűnt elegáns mozgásával és harmonikus megjelenésével. Miután a ménesben nem volt lehetőség díjlovas sportban való versenyeztetésre, Zümmögő értékesítésre került Petrezselem Gábor úr részére, aki eleinte Dorottya lányával versenyeztette a fiatal mént. A négyszögben egyre tehetségesebbnek bizonyuló 6 éves Zümmögő Kovács Ernő rutinos díjlovas versenyző idomításába került, mellyel életének egyik leghatékonyabb szakasza kezdődött.

2010-ben a páros hazai versenyeken a középkategóriában versenyzett,  64-67%-os eredményekkel néhány értékes helyezést szerezve. A következő esztendő azonban nagyon komoly előrelépést eredményezett, megmutatva Zümmögő remek kvalitásait, dicsérve Ernő kiváló munkáját. Az S kategóriát „átugorva” a Nagydíjban mutatkozott be az akkor még csak 8 éves mén és lovasa, akik a Kaposvári Világkupán 63,43%-ot, a magyar bajnokságon a Nagydíj Kűrben 62,5%-ot értek el. 

Ezek az eredmények már nemcsak a hazai díjlovas világ, hanem a nemzetközi lovas piac érdeklődését is felkeltették. Így került Zümmögő 2011 végén egy díjlovassportban befektetésekkel foglalkozó szponzorcsoport tulajdonába, akik a fiatal finn válogatott, Henri Rouste-ot bízták meg a ló további lovaglásával. Ettől a pillanattól elkezdődött Zümmögő nemzetközi karrierje, ami számára nemcsak istálló- és lovasváltást, hanem nevének megváltoztatását is jelentette. A skandinávok által kevésbé jól kimondható Zümmögőből így lett Jo Jo  AZ.

Henri Ruoste & Jojo AZ GP Freestyle

A számtalan változás pozitívan hatott a még mindig csak 9 éves ménre, hiszen már első versenyidényében, a wiesbadeni CD13* versenyen Nagydíjban 63,574%, a Nagydíj Kűrben 67,3% került a neve mellé az eredménylistán. Henri Rouste és Jo Jo Az a közös munkában egyre inkább  egymásra találtak, és a 2013-as évben sikert sikerre halmozott a páros. Győzelem a deawille-i CD13*  verseny Nagydíjában 71,723%-kal és a kapelleni  CD13* verseny Nagydíjában 70,532%-kal,  második hely a compiegne-i CD13* verseny Nagydíj Speciál versenyszámában 69,729%-kal

Majd az év legrangosabb versenye a dániai Herningben rendezett Európa-bajnokság volt, ahol a Nagydíjban egyéni 29. hely 68,96%-kal, illetve egyéni 28. hely 67,991%-kal a Nagydíj Speciálban. Kiemelkedő eredmények,  mellyekkel Henri Rouste a finn válogatott legeredményesebb lovasa lett, hozzásegítve csapatát a tizedik hely megszerzéséhez. Az Európa-bajnokságot követően Jo Jo AZ Dániában maradt új tulajdonosának és lovasának, Agnete Kirk Thinggaardnak köszönhetően.

Magyar tenyésztésű sportló díjlovaglásban még nem szerepelt ilyen sikeresen kontinenstornán, melynek értékét csak növeli a rendkívül erős és kiegyensúlyozott nemzetközi mezőny, melyben ez a siker született. Természetesen számtalan hírportál beszámolt a sikerekről, hogy csak a legolvasottabbakat említsük, az Eurodressage és a Horses Intelnational is többször foglalkozott Jo Jo AZ kiváló eredményeivel, mindig megemlítve a mén fajtáját és származását. 

Sajnos ezekben a híradásokban nem esik szó sem a tenyésztőről, sem Jo Jo AZ / Zümmögő kiképző lovasáról. Írásomnak nem titkolt célja ennek a remek, magyar tenyésztésű díjlónak a bemutatássán túl, méltatni a „magyar csoda„ létrehozóit, a tenyésztő Enyingi Agrár Zrt. Sáripusztai Ménesét, és Kovács Ernőt, akik elévülhetetlen érdemekkel bírnak  Jo Jo AZ / Zümmögő sikeres pályafutásában.

Szerző: Németh József
Megjelent a Lovasélet magazin 2014 februári számában 

Hozzászólások