Jessica von Bredow-Werndl felemelkedése – pónilovasból világelső

Jessica von Bredow-Werndl nyerte az április 6. és 10. között megrendezésre kerülő 2022. évi FEI Díjlovagló Világkupa Döntőt. A német lovas és kancája, TSF Dalera BB 90.84%-os értékelést kaptak programjukra, ez az eredmény csak kevéssel marad el a Tokiói Olimpián nyújtott, 91.73%-os személyes csúcsuktól. Bredow-Werndl jelenleg a FEI ranglistáján díjlovaglásban világelső, a Világkupa Döntő mellett ő nyerte el a tavalyi európabajnok, valamint olimpiai bajnoki címeket is. Immár két évtizede versenyzik a nemzetközi porondon, és napjaink egyik legjobb díjlovasaként tartják számon.

1986-ban született, szülei, Micaela és Klaus Werndl nemzeti válogatott és országos bajnok sportolók voltak síelésben, valamint vitorlázásban. Jessica első lovaglóóráját négyéves korában vette, bátyja, Benjamin példájára, akivel közösen a mai napig díjlovaglás élvonalában tevékenykednek, első póniját pedig hétéves korában kapta szüleitől. 1998-ban és ’99-ben Nino the Champ nevű pónijával kvalifikált az Országos Bajnokságra, majd fiatal lovas éveiben több nemzeti- és európabajnoki címet is szerzett. 2006-ban debütált nagydíj szinten Duchess és Duke nevű lovaival, akikkel ezután több nemzetközi versenyen is szerepelt, valamint bátyjával közösen képviselték Németországot a hicksteadi Nemzetek Díján.

A nemzetközi nagydíj mezőny hatalmas kihívást jelentett neki

Felnőtt kategóriában való szereplése korábbi sikereihez nem volt mérhető, így 2007-ben eladta lovait, és fiatal lovak kiképzésébe majd értékesítésébe kezdett. Ez idő alatt a hétszeres olimpiai bajnok Isabell Werth-tel edzett, és bátyjával közösen elkezdte kialakítani a ma is bázisát jelentő istállót Aubenhausenben. Fiatal lovaival rendszeres résztvevője volt a Német Országos Bajnokságoknak, valamint szerepelt a Fiatal Lovak Világbajnokságán is.

Többször is nyilatkozta, hogy ez az időszak számára igen megterhelő volt, hiszen álma, hogy professzionális sportoló legyen, összetörni látszott. Fontolgatta, hogy felhagy a lovaglással. Életének ezen szakasza is inspirálta, hogy 2020-ban megírja könyvét, amely addigi karrierjére reflektál.

Siker siker hátán – Unee és Dalera hátán

Beatrice Bürcher-Keller 2009 óta biztosít Jessicának kiképzésre és versenyzésre lovakat. Együttműködésük első kiemelkedő sikerét a 2001-es mén, Unee BB jelentette, akivel Bredow-Werndl végre áttörést érhetett el nagydíj szinten is. A páros ezek után pályára léphetett Aachenben, a CDI 4* Tour kereteiben, valamint a Világbajnokság Nyugateurópai Ligájában is indultak. 2014-ben Lyonban részt vett élete első Világkupa Döntőjén, ahol hetedik helyezést szerzett, a következő évben pedig az aacheni Európabajnokságon csapatban a dobogó harmadik fokára állhatott. A 2015-ös Világkupa Döntő során már bronzérmet szerzett, a helyezést megtartotta 2016-ban is, és nem sokkal mulasztotta el a Riói Olimpiára való kvalifikációját.

Unee BB hátán 2018-ban versenyzett utoljára, ez évben ismét egy Világkupa Döntő harmadik helyet szereztek, az akkor 11 éves Tsf Dalera BB-vel pedig a Német Országos Bajnokságon szintén harmadik lett. Csapatban és egyéniben is részt vett a 2018-an tryoni Lovas Világjátékokon, ahol a német válogatottal aranyérmet szereztek. Dalerával további sikereket követően 2020-ban életében először nyerte meg a Német Országos Bajnokság Grand Prix Special kategóráját, amit a következő évben 93,025%-os lovaglással ismételt meg. A Tokiói Olimpián a páros mind csapatban, mind pedig egyéniben győzelmet aratott, majd a Hagenben megrendezett 2021-es Európabajnokságon is minden kategóriát megnyertek (csapat, GP Special és GP).

A 2022-es, Lipcsében megtartott verseny hosszú ideje az első Világkupa Döntő volt, Jessica a címvédő, szintén német színekben induló Isabell Werth-et és Weihegold OLD-ot 5 százalékponttal előzte meg.

Jessica nem régen jelentette be, hogy férjével, Max von Bredow-val második gyermeküket várják, így ez a Világkupa Döntő győzelem volt egy ideig az utolsó szereplése, várhatóan késő ősszel tér vissza a pályára.

2022.04.14.
Merényi Kincső
Fotó: Instagram, Canva

Hozzászólások