Díjlovasok, kobakot fel!

Idén januártól megváltoztak a kobak viselésének szabályai a díjlovas versenyeken, hívja fel a versenyzők figyelmét a Díjlovas Szakbizottság. Az új szabályokat április 20. óta a hazai versenyeken is alkalmazni kell. 

Fotó: FEI

A 2016. január 1-jétől érvényes FEI Díjlovagló Szabályzat 427-es cikkelye alapján megváltoztak a biztonsági kobak, illetve cilinder/keménykalap viselésének szabályai. 

Általános szabály

Lovagláshoz hárompontos biztonsági kobak viselése kötelező minden versenyző (illetve más személyek) számára, továbbá gyermek, póni, junior és fiatal lovasok számára az állatorvosi szemle idején is.

A kobak viselése ajánlott az állatorvosi szemle idején ott tartózkodó személyek részére.

Azok a versenyzők (illetve más személy) akik megsértik a fenti szabályt, azonnali eltiltásra kerülnek a további lovaglástól addig, amíg a kobak felvételre kerül.

Charlotte Dujardin és Valegro 
Fotó: Charlotte Dujardin Facebook oldala

Kivételek

Kivételt képeznek a fenti szabály alól a 22 éves vagy idősebb versenyzők, továbbá azok a versenyzők, akik hétéves vagy idősebb lovat lovagolnak megengedett a cilinder/keménykalap viselése a biztonsági kobak helyett. Azonban ez a kivétel az aktuális versenyszámra és a versenyszámot közvetlenül megelőző (a versenyszám előtt nincs szünet) melegítés idejére korlátozott, melybe beleértendő az istálló és a melegítőpálya közötti lovaglás, a melegítőpályán végzett munka és az istállóba történő visszalovaglás. 

Minden versenyző számára engedélyezett, hogy levegye a cilindert/keménykalapot a köszönés idejére a program elején, illetve a végén, a díjátadó idejére, beleértve a díjak átvételét és a tiszteletkört.

A kobak viselése mindenkinek ajánlott

Azonban más esetekben ajánlott a biztonsági kobak viselése minden fenti kivétel alá eső versenyző számára a saját biztonsága érdekében. Bármelyik versenyző, aki úgy dönt, hogy a kobakot nem viseli függetlenül attól, hogy a szabályok megengedik vagy sem, az saját felelősségére történik. A cilinder formájú védőkobak viselésének szabályai megegyeznek a hagyományos cilinderével.

A szabályok alkalmazását a Díjlovagló Szakbizottság 2016. április 20-tól a hazai versenyeken is érvényesíteni kívánja.

2016.04.27. Forrás: Díjlovagló Szakbizottság

Hozzászólások