Lovas Világjátékok – beszámoló az ötödik napról

Lovas Világjátékok
Beszámoló az ötödik napról

A 2010-es Alltech FEI Lovas Világjátékokon szeptember 29-én nézők tömegei voltak jelen a Kentucky Lovas Parkban. A teljes látogatószám 31 026 volt.

Az Alltech Díjlovas Világbajnokság a Nagydíj Speciál számmal folytatódott az ötödik napon. Edward Gal szerezte meg az aranyérmet egy újabb pompás programmal Moorland Totilas nyergében.

Laura Bechtolsheimeré az ezüstérem, míg Steffen Petersé a bronz. A Nagydíj Speciál 15 legjobb lovasa vehet részt a pénteki Kűr versenyszámban.


A lovastusa felvezetés szerda reggel volt. A lovak frissek voltak, és néhány versenyzőnek vissza is kellett tartania sporttársát. Escipion Mendivil Minjares lova, Azteca volt az egyetlen, akit nem engedtek tovább a felvezetés után. Holnap lesz a Reem Acra által bemutatott Lovastusa Világbajnokság első versenynapja.

A nézők szétoszlottak a Parkban, élvezve a Világjátékok látványosságait. A Lovas Faluban többek között John Lyons és Lynn Palm lovas edzők, valamint tenyésztő szervezetek tartottak bemutatókat.


Peters bronzérmet szerzett az Egyesült Államoknak a Világbajnokságon

Steffen Peters és Ravel a bronzérmes páros az Alltech FEI Lovas Világjátékok Díjlovas Világbajnokság Nagydíj Speciál számában. Ő az első amerikai, aki egyéni érmet szerzett a Világbajnokság során.

A 46 éves Steffen Peters 78,54%-ot ért el a holland aranyérmes Edward Gal és Moorlands Totilas (85,70%), valamint a brit ezüstérmes 25 éves Laura Bechtolsheimer és Mistral Hojris (81,70%) mögött. A három lovas a tegnapi csapat Nagydíjban ugyanebben a sorrendben végeztek.

Steffen Peters Németországban született, és 1992-ben költözött az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államok csapatáért először az 1996-os atlantai Olimpián lovagolt, ahol csapatban bronzérmet szereztek. A 2006-os Világjátékokon Steffen Peters és a 12 éves holland melegvérű Ravel segítették hozzá az Egyesült Államok csapatát a bronzéremhez. A 2008-as Olimpián sajnos csak negyedikek lettek, és 2009-ben megnyerték a FEI Világkupa Döntőt.

Steffen Peters, aki néhány könnyet is hullajtott a fő stadionban a díjátadó ünnepség alatt, így nyilatkozott: „Pontosan meg tudom mondani, hogy hány év, hónap és nap telt el mióta Hong Kongban (2008-ban) éppen csak lemaradtam az éremről. Az, ami ma történt, nagyon nagy, óriási dolog.”

Majd hozzátette: „Természetesen tegnap nagy nyomás volt a csapaton, de még sosem szerzett bronzérmet az Egyesült Államok, ezért magamon kívül voltam az örömtől, hogy a dobogóra állhattunk.”

Edward Gal azt mondta, hogy nagyon izgatott, hogy ő viselheti a csapat és egyéni Nagydíj Speciál aranyérmeit is: „Totilas sokkal pihentebb volt ma, mint tegnap, ezért kicsit többet lovagolhattam, és ez nagyon jól kijött. Nagyon boldog vagyok.”

Edward Gal megpróbálta megfogalmazni, hogy milyen a tíz éves holland melegvérű Totilast lovagolni. „Nagyon nehéz elmondani. Fel kellene ülni rá, hogy érezd, és én ezt nem engedem meg” – mondta mosolyogva. „Annyi energia és erő van benne, de mindig úgy érzed, hogy kontrollálni tudod. És nem akar hibázni. Nem hiszem, hogy valaha lesz még ilyen lovam, mint ő.”

Az ausztrál C-bíró Mary Seefried magasan dicsérte az érmeseket: „A legjobb három versenyző és a lovaglásuk precizitása, harmóniája hatott leginkább a bírókra.”

A Díjlovas Világbajnokság tetőpontja a zenés kűr lesz péntek este 7 órakor. A Nagydíj Speciál legjobb 15 versenyzője kvalifikálta magát az Alltech FEI Lovas Világjátékok döntőjére.

„Általában a kűr megy a legjobban nekem, remélem, ezt ezúttal is meg tudom mutatni péntek este a lámpák alatt” mondta Edward Gal.


Indul a Lovastusa Világbajnokság az Alltech FEI Lovas Világjátékokon!

22 ország 81 versenyzője mutatkozott be a mai első állatorvosi vizsgálaton a Reem Acra Lovastusa Világbajnokság kezdete előtt 24 órával. Az egyetlen versenyző, akit a felvezetésen nem engedtek át, Mexikót képviseli, ezzel végül 21 ország 80 versenyzője vesz részt a bajnokságon. Két lovat – egyet Portugáliából, egyet Lengyelországból – visszahívtak, majd az újabb vizsgálaton átengedtek.

A 2006-os Világjátékok egyetlen egyéni érmese sem jött el megvédeni az érmét, viszont Aachen csapat érmesei mind itt vannak, hogy meglássák, tudnak-e javítani az eredményeiken négy év után.

Nagy-Britannia, Japán, Dél-Afrika, Belgium, Brazília, Svédország, Ausztrália, Olaszország, Franciaország, Írország, Egyesült Államok, Németország, Kanada és Új-Zéland tudott teljes csapatot kiállítani. Ezek az országok egyéni versenyzőket is indítanak, csakúgy, mint Ausztria, Hollandia, Portugália, Finnország, Lengyelország, Argentína és Dánia.

A lovastusa verseny bírói és hivatalnokai: Judges Marilyn Payne (Egyesült Államok), Anne-Mette Binder (Dánia) and David Lee (Írország); steward Sally O’Connor (Egyesült Államok); technikai küldött Tom Ryckewaert (Belgium); technikai küldött asszisztens Gretchen Butts (Egyesült Államok); külföldi állatorvosi küldött Gerit Matthesen (GER); kisegítő állatorvos Lisa Krump (Egyesült Államok); és az állatorvosi bizottság elnöke Catherine Kohn (Egyesült Államok).

A versenyszám szeptember 30-án reggel 9 órakor kezdődik a díjlovas szám első napjával. 

Képek: Canva
Frissítve: 2023.09.19.

Hozzászólások