Csordás Emil

Beszélgetés Csordás Emillel
Út a 300. győzelemig

 

Szombaton a nyeretlenek versenyében Heti-hetest megverve vesztette el Hitelező a nyeretlenségét, Csordás Emil pedig 300. győzelmét aratta. Sok esztendő, és megpróbáltatás telt el azóta, hogy Csordás Emil betette a lábát a lóversenypályára. Ő is a galoppon kezdett 1981-ben. Mackó János istállójában ismerkedett, dolgozott a lovakkal először. A sok gyakorlás után versenyben is lovagolhatott, és első versenyét Bachia hátán aratta. Az évek múlásával ő is kezdett elnehezedni és feladva a harcot a kilókkal átigazolt az ügetőpályára. Innentől halljuk Csordás Emilt, mi is történt vele a 300. győzelméig.

– 1988-89-ben jöttem át a galoppról, és Büki Gábornál kezdtem. Első versenyemet 1990-ben nyertem Oázissal. 1992-ben lettem segédhajtchampion. Hatvanadik győzelmem után, 1995 elejétől lettem idomár. Büki Gábortól megkaptam a Rádiházi ménes lovait, és velük kezdtem idomári pályafutásomat. 1996-ban Kumor Pétertől is átkerültek hozzám a rádiházi lovak, köztük a csodálatos, kitűnő képességű Rendfőnök, akivel rengeteg nagy versenyben arattam dicsőséget. 2700 méterre pályarekordot futott, de a legbüszkébb a Bécsben elért eredményére vagyok, mikor a Preis der Stadt Wien-ben negyedik helyezetként 1.15.1-et ügetett. Ez akkor hihetetlenül jó időnek számított. Ez a nagyszerű mén azóta tenyésztésben is bizonyította a képességeit, hiszen adott egy Derby nyerőt, Grál-lovagot, egy Kanca Díj nyerőt, Gésát. Rendfőnök után Védelemmel arattam számos győzelmet, és vele 3000 méterre hajtottam pályarekordot. Védelem családja különösen a szívem csücske, hiszen teljes testvérével, Zsörtölődővel nyertem 100. és 200. győzelmemet. Zsörtölődő a mai napig is hűséges versenyzője az istállómnak.

– 2000 év végén nagy szerencsében volt részem, hiszen egy extra képességű ügetőt bíztak a gondjaimra Butterfly személyében, és a következő évben Necz István a többi lovát is az idomításomba állította. Amikor Butterfly hozzám került nem is sejtettem, hogy az ügetőversenyzés történetében korszakalkotót fogunk teljesíteni. Hosszú lenne felsorolni a sikerekkel és dicsőségekkel körülövezett három esztendőt. Úgy érzem, a 15 millió feletti életnyeremény, szinte valamennyi távra futott, valamint az abszolút 1.14.3-as pályarekordja, a velem aratott 28 futam győzelme, kétszeres év lova címe magáért beszél. Sajnos a jövőbeli közös szereplésünk még mindig hatalmas kérdőjel.

– Butterfly sikerei után úgy éreztem, ezt már nem lehet tovább fokozni, amikor Rendfőnök fiával, Grál-lovaggal megnyertem a 2003-as Ügető Derby-t. Grál-lovag yearlingként került hozzám, és mikor először megláttam, azonnal megtetszett, és az egyik tulajdonosommal, Soós Lászlóval meg is vásároltattam. Grál-lovag téli pihenőjét tölti, de hamarosan visszatér, remélem ez az esztendő is tartogat számunkra sikereket. Érdekességként megemlítem, hogy az anyai testvérével, Hitelezővel nyertem a 300. győzelmemet.

– A jövőben is a Rádiházi ménes lovait idomítom a több magántulajdonosom lovai mellett. Van két nagy reményű háromévesem, akik még nem álltak starthoz idén. A négyévesek közül Grál-lovag a legnagyobb támaszom, de az idősebb lovaim is nagyon hasznosak. Tenyésztésben áll több olyan anyakanca, akikben tulajdon részesedésem van. Nagy vágyam, hogy egyszer klasszisom szülessen, de remélem, a magyar lóverseny egyszer eljut arra a szintre, hogy Európában is megállja a helyét.

 

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.08.14.
Fotók: Canva

Hozzászólások