Chantilly: minden nap 10.000 pata dübörög a pályán

Ha olyan helyre vágysz, ahol minden a lovakról, a lóversenyről, a lovasokról szól, az utcán vagy a kávéházakban lépten-nyomon lovas ruhába öltözött emberekkel szeretnél szembetalálkozni, csodálatos telivéreket, illetve a világ legjobbjai közé tartozó zsokékat és trénereket látni, akkor Chantilly-ba mindenképpen el kell látogatnod.

A város mintegy 40 kilométerre fekszik Párizstól. Franciaország legnagyobb tréningközpontjában elsősorban síklovakat készítenek fel a versenyekre. A francia galopp versenyeket szervező France Galop tulajdonában álló pályákon naponta 2500-2800 telivért tréningez az itt dolgozó több mint 100, különböző nemzetiségű (a franciák mellett egyebek között angol, spanyol, svéd, olasz) tréner, akik mintegy 800-1000 zsokét és munkalovast foglalkoztatnak.  Az összesen mintegy 2000 hektárnyi tréningterületen 120 hektárnyi gyeppálya és 120 kilométernyi homokpálya található, amelyeket ugrópályák is kiegészítenek.

A hatalmas tréningterület több központra bontható. Chantilly és Gouvieux területén található a leghíresebb és legnagyobb méretű pálya, a Les Aigles (jelentése “a sasok”), amelynek 90 hektárnyi gyepén két 2000 méteres körpálya, a közepén egy 1000 méteres egyenes (Rodosto), illetve még egy másik 2000 méteres (Reservoirs) egyenes pálya is található. Ezen kívül két 2000 méteres szintetikus, öt, szintén 2000 és két 2500 méteres homokpálya, valamint három gátpálya is található itt az erdővel körülvett sétáló utakról és karikákról nem is beszélve. Naponta mintegy 1200 telivér készül a Les Aigles-en, anélkül, hogy zavarnák egymást.

Egy másik népszerű helyszín az 1500 hektáron elterülő Chantilly erdők. Itt a legíresebb a 4000 méter hosszú és az elejétől a végéig 40 métert emelkedő egyes, a La Piste Des Lions, azaz az oroszlánok pályája. A nevét az alsó bejáratánál található két kőoroszlánról kapta. Az erdőben a pályákhoz való becsatlakozással 40 kilométernyi sétálóút, két 2500 méteres és egy 1200 méteres homokpálya található még.

A Lamorlaye és Coye-la-Forêt településekhez köthető pályán 75 hektár a lovaké és a tréningezésé. Ennek az egyötöde gyep, amelyen egy 2000 méteres kör- és egy 1200 méteres egyenes pálya található. Ezen kívül két 2000 méteres kör- és két 1200 méteres egyenes, szintetikus talajú pálya is a lovak rendelkezésére áll a sétáló utak mellett. Az ugrólovak pedig egy 6500 méter hosszú pályán gyakorolhatnak.

Végezetül a legkisebb, ide kapcsolódó terület Avilly Saint Léonard-ban található, ahol szintén homok és szintetikus, valamint ugrópálya található.

A pályák és az istállók között alagutak és különböző átvezető utak segítségével oldották meg az átjárást. Szerencsére ma már néhány magyar lovas is talált itt munkát, így ők minden nap élvezhetik ezeket a csodálatos adottságokat, illetve a munkalovas pálya szépségeit és nehézségeit.

Chantilly-nak ezen kívül saját, csodálatosan szép versenypályáját is magáénak mondhat. Itt futják a Prix du Jockey Clubot, a Francia Derby-t és a Prix Diane-t, a Kancadíjat is. A régió gazdaságilag legjelentősebb bevételét a lóversenyipar adja.

2015.04.22. Vonczem Gabriella

Hozzászólások