„A világbajnokság még hátra van…” -Beszélgetés Bence Balázs lovastornásszal

Bence Balázs gyerekkorában került először lóközelbe, 7 évesen kezdett a lovastorna szakágban versenyezni. A fiatalon született szenvedély úgy tűnik, egy életre szól: ma már a világ legjobb lovastornászai között méretteti meg magát! Olyan eredményeket tudhat magáénak, mint az EB győzelem, világkupa sorozatok és más értékes helyezések.

Bence Balázs most bepillantást enged a színfalak mögé, mesél egy kicsit nekünk a kezdetekről, pályafutásának kiemelkedő és olykor nehéz pillanatairól, jövőbeni terveiről.

Hogyan kerültél kapcsolatba a lovakkal és a lovastorna szakággal?

Kiskorom óta nagyon szeretek a lovakkal foglalkozni és tornázni is, ez a kettő adódik össze a lovastornában. Öt éves voltam, amikor nagypapám Toponáron dolgozott háziorvosként, innen Répáspusztára is ki kellett járnia a betegeihez, oda mentem ki vele, ott ismerkedtem meg a sportággal. Nővéremmel együtt kezdtünk el lovastornázni. Először Lassó Attilánál, aztán 2001-től átkerültünk Villány Krisztinához, aki ekkor még a Zrínyi Lovasklubban volt edző. 2002-től  jöttünk át a Pannon Lovasakadémiára, és azóta is a Sportklub versenyzője vagyok.

A lószeretet egy életre szóló kötelék

Mely eredményeidre vagy a legbüszkébb, melyeket emelnéd ki pályafutásod során?

Nyilvánvalóan a 2014-es Lovastorna Európa Bajnokságon elért győzelmem juniorban, itt Kaposváron a legjobb. Aztán a világkupa fordulók 2017-ben: Madridban  3. hely, és Párizsban 2. hely. Ezeken kívül a tavalyi Tryonban megrendezett FEI Lovas Világjátékokon elért 10. helyezés. Ezek jobb, kiemelkedőbb eredmények számomra.

Az elmúlt pár hónapban a közönség nem láthatott versenyeken…

Az idei évet kihagytam egy sérülés miatt. Egy féléven belül háromszor kiugrott a vállam edzésmunka közben, ezért úgy döntöttünk, hogy meg kéne műteni. Kiderült, hogy porcleválás, a műtét során ezt tették helyre, illetve a szalagokat is megerősítették.

A vállműtétem ellenére sem maradtam a sporttól távol, szerencsére benne tudtam maradni, hiszen ma már edzőként is tevékenykedek. Szeretek futószárazni és képezni, jó látni, hogy egy lóval akár rövid akár hosszú idő alatt mennyit lehet fejlődni.

Mik a jövőbeni terveitek, milyen versenyekre készültök majd?

Októberbe fogom újra elkezdeni a lovon való edzésmunkát. Onnantól kezdve megint elkezdjük a felkészülést, májusban lesz egy nemzetközi verseny Eibreisdorfban, majd Freistadtba. A jövő szezon fő állomása a svédországi világbajnokság, ami nyáron lesz. Emellett mindenképpen a legfontosabb, hogy megfelelően felkészüljünk a 2021-es Európa bajnokságra, ami Budapesten, a Nemzeti Lovardában kerül megrendezésre.

A versenyekre való felkészülés egy összetett feladat…

Lovon heti kétszer gyakorlunk, ezenkívül van a lónak illetve a lovasnak is külön edzés. Mostani lovam, a Sáripusztai tenyésztésű Elegáns Hafner Dórával dolgozik lovas alatt. Szokola Csaba segítségével edzenek, díjlovaglásban is indul versenyen a ló.
Jómagam alapvető estben minden nap járok konditerembe. Emellett heti egy alkalom tornatermi edzés, illetve heti két műlovas edzés teszi ki a felkészülésem.

Elegánssal a kaposvári Pannon Lovasakadémián

Milyen a kapcsolatotok edződdel, Villányi Krisztinával?

Az elejétől kezdve ő segített. Alapvetően mindent együtt csinálunk, nagyon jó kapcsolatban vagyunk. Nap mint nap beszélünk, minden dolgot közösen tervezünk, nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Nagyon hálás vagyok neki, próbálom visszaadni azt a segítséget amit tőle kaptam. Minden koreográfiát együtt rakunk össze, az egész kűrt. Van, ami már rajtunk is túlnő és segítséget kell kérni, külföldi edzőt szívesen vonunk be a munkába. Nagyon jó az, ha engem is lát külső edző, aki nem minden nap dolgozik velem, mert ez segít kiküszöbölni azt, hogy mindig azonos hibára koncentráljunk. Ez természetes dolog, ha valaki sokat edzi a saját emberét. Technikai szempontból is nagy segítség ez, jó ha egy külső szemlélő is megnéz, tanácsot ad.

Villányi Krisztina lovastorna edző már a kezdetektől segíti Balázs pályafutását

Mi jelent motivációt a mindennapi munka során?

A legnagyobb motiváció:

Vissza kell jönni és versenyezni kell minél hamarabb. Nyilván a gyógyulásnak van egy biológiai ideje, amit nem lehet siettetni. Mindig is az volt a célom, hogy egy Európa bajnokságot és egy világbajnokságot megnyerjek. A világbajnokság még hátra van…. Ez a hajtóerő, de aztán majd meglátjuk, hogy alakul.

Viczli Adrienn, LOLA program 2019. 08. 06.

Fotó: Bence Balázs, Villányi Krisztina (@bbvaulting)
Frissítve: 2022.09.11.

Hozzászólások