Díjazták a magyar lovassport legjobbjait

Február 21-én a Symbol Gardenben zajlott a Magyar Lovassport Szövetség hagyományos Díjátadó Gálája, ahol a 2014-es év legjobb lovasai, lovassportolói, edzői kaptak elismerést.

Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség közgyűlése alkalmával a lovassport kiemelkedő személyiségeinek kitüntetéseket adott át.

A fogathajtó szakág sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen Dobrovitz József és Kovács Zsófia is kitüntetést kapott. Az Év Szövetségi Kapitánya díjat Tóth Tamás, a kettes- és négyesfogathajtók szövetségi kapitánya vehette át. A Magyar Lovassportért Emlékérmet Fülöpné Mátyus Zsuzsannának adományozták.

A lovardák közül a legtöbb elismerést a Kaposvári Pannon Lovasakadémia kapta. A Lovasakadémia Sport Club Magyar Lovassportért Emlékérmet kapott, melyet dr. Hafner József, a Lovasakadémia igazgatója vett át. Villányi Krisztina, a lovasakadémia lovastorna edzője az Év Edzője címet szerezte meg, míg a lovastorna Európa-Bajnok Bence Balázs kiemelkedő sportteljesítményéért vehetett át díjat. A szintén kaposvári Szabó Brigitta lovastusa magyar bajnokként kapott elismerést.

Gróf Széchenyi István Emlékérem:

A Gróf Széchenyi István Emlékérem a legmagasabb lovas kitüntetés, a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovas-teljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható. 1987-ben a Magyar Lovas Szövetség Elnöksége alapította. Az emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

Gróf Széchenyi István Emlékérmet kapott:

 • Frank Elemér
 • Juhász Zoltán
 • Németi István (posztumusz)
 • Vas József

Magyar Lovassportért Emlékérem:

A Magyar Lovassportért Emlékérem a közelmúltban elért kimagasló, nemzetközi szintű versenyeredményért, a sportolók felkészítéséért, a lovassport érdekében kifejtett eredményes menedzselési-, szervezési-, támogatási-, oktatási-, nevelési-, tudományos- és médiatevékenységért, a fiatalokat, a diáksportot felkaroló munkásságért adományozható. 2010-ben alapította a Magyar Lovassport Szövetség Elnöksége. Az Emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész.

Magyar Lovassportért Emlékérmet vehetett át:

 • Bencsik József
 • Fülöpné Mátyus Zsuzsanna
 • Pécsi István
 • Szebényi Dániel
 • Pannon Lovasakadémia

Gróf Sándor Móric Díj:

A Gróf Sándor Móric Díj névadója, Gróf Sándor Móric művelt, népszerű, jó kedélyű, bátor, egyenes jellemű, igazságszerető, a közügyeket támogató, igazi sportember, népszerű személyiség volt. Nem az elismerés, hanem a teljesítmény érdekelte. Több mint háromszáz egyedülálló lovaskalandját jegyezték fel. Átúsztatott a Dunán, rakott szekeret ugratott lovával, lóháton járt fel palotájának emeletére – ahogy ezt az emlékszobor is jelképezi. Jelentős összeget hagyott a Magyar Tudományos Akadémia alapjára, a Nemzeti Múzeumra, az Országos Gazdasági Egyesület céljainak előmozdítására, a budai szegényápoldának, valamint a pesti gyermekkórháznak. Segítőkész ember volt.

Gróf Sándor Móric Díjat kapott: Othmar Michl

Különdíjak:

E kitüntetésekkel díjazza a lovasokat és lovas szakembereket a Magyar Lovassport Szövetség 2014. évi kiemelkedő teljesítményükért.

A Kaposvári Pannon Lovasakadémia 2014-ben is kiemelkedően teljesített.
Balról: dr. Hafner József, Villányi Krisztina, Szabó Brigitta, Bence Balázs

Év Edzője: Villányi Krisztina

Év Szövetségi kapitánya: Tóth Tamás

Év Tenyésztője: Pataki Mihály

A teljesség igénye nélkül az alábbi lovak és lovasok járultak hozzá a 2014. évi sikerekhez:

 • Horváth Balázs: PM Jumping Lady és PM Diana
 • Marton András: PM Casino, PM Fortuna, PM Diamantina
 • Babó Szilvia: PM Focus (Frederik csikója)

A három lovas a Pataki ménes tenyésztette lovakkal nyerte meg a 2014. évi csapat Magyar Bajnokságot.

Kiemelt sportteljesítményért:

A 2014-es év magyar bajnokai:

Gratulálunk a díjazottaknak, és reméljük, hogy 2015 is hasonló sikereket hoz mindenkinek!

2015. 02. 23.
Dr. Fehér Károly, kommunikációs igazgató
Forrás: lovasszovetseg.hu
Fotó: Kiss András, Canva
Frissítve: 2022.08.04.

Hozzászólások