Akik a hazai lovassportért a legtöbbet tették 2015-ben

Február 20-án zajlott a Magyar Lovassport Szövetség hagyományos Díjátadó Gálája, ahol a legkiemelkedőbb lovasok, lovassportolók, edzők kaptak elismerést.

Gróf Széchenyi István Emlékérem

A Gróf Széchenyi István Emlékérem a legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovasteljesítményért, kimagasló oktatási, nevelési, tudományos, gazdasági, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható.

Az elsimerést a Magyar Lovas Szövetség Elnöksége alapította 1987-ben. Az emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész. 2016-ban Gróf Széchenyi István Emlékérmet vehettek át:

Csete Gábor

Egész életét lovak között töltötte, 36 hónapos kiskunhalasi katonai szolgálata alatt edzőként több országos ifjúsági bajnokot nevelt.

Pilisborosjenőn, az általa vezetett export-istállóból sok jól kiképzett csikó került Nyugat-Európába, sőt a tengerentúlra is.

Tökön ménesmester és edző volt, ahol a galopp pályáról lekerült telivérek ugró átképzésén dolgozott. Az itt kiképzett lovak a Budapesti Honvéd, a Budapesti Lovas Klub, az öttusa istállóiba és külföldi eladásra kerültek.

Adyligeten lovasiskolát vezetett. A Nemzeti Lovardában lovasokat oktatott.

Patkolókovácsként országos hírnévre tett szert. Több olyan lovat sikerült a versenyzésbe visszahoznia, akikről lovasaik már lemondtak. Patkolt derby nyerő galopplovat, olimpikon díjlovat, a fogatsportnak és a távlovasoknak is sikeresen dolgozott.

Elsőként szerezte meg a nemzetközi pályaépítői minősítést. Az országban mintegy 100 helyen épített pályát, köztük 18 magyar bajnokság pályáját.

Dallos Beáta

Fotó: Xenophon.hu

Közel másfél évtizeden át (1984-1998) a lovassport adminisztrációjának irányítója (a működés kereteinek kialakítása, fenntartása, folyamatos ellenőrzése a feladata). A Szövetség Irodájának munkatársa, majd vezetője, dr. Papócsi László elnök és három főtitkár munkatársa.

A sportló útlevél-forgalom, a lónyilvántartás korszerűsítése, a szabályszerű külföldi utazások (barcelonai, atlantai olimpia, a hágai-, a római világjátékok, és más versenyek) szervezése, elszámolása tartozott többek között a munkakörébe.

Az általános sportdiplomáciai elismerést kiváltó budapesti FEI Közgyűlés (1984, Hilton Szálló), a közösségkovácsoló exkluzív lovasbálok, a közgyűlések, a lovasértekezletek szervezésének tevékeny részese.

A Díjlovagló Szakág szövetségi kapitánya 2004 és 2007 között, rangos versenyek igazgatója.

Tíz éven át válogatott kerettag. Nyolcszoros Budapest-bajnok. Az országos bajnokságban ezüst és bronzérmeket nyert.

Napjainkban a családi vállalkozásban alapított (1995) fiatal lovasokat nevelő – eredményei alapján – legsikeresebb Xenophon Lovas Klub Kft. ügyvezetője.

Kapoli István

Fotó: Elitlovak

Gyermekkorától aktív lovas, Ifi EB résztvevő. Többszörös ifjúsági magyar bajnok. Közel egy évtizeden át Hirling József kiskunhalasi csapatának egyik meghatározó lovasa volt.

Tanárként, edzőként, lovardavezetőként lovas- és általános kultúrára oktatja, tanítja a lovakat szeretők népes táborát.

Tolna megye lovaséletének egyik életben tartója, a cecei lótartó-lótenyésztő szakiskola tanára, példakép.

Kucsora István

Az Aranyági Ménes létrehozásának ötletgazdája, majd közel három évtizedig a vezetője; a régió legnagyobb ló mesterséges termékenyítő állomásának irányítója.

 • Első osztályú fogathajtó versenyző.
 • Lovas- és fogathajtó edző, valamint e két szakág versenybírója.
 • Lovasversenyek szervezője.
 • A Csongrád Megyei Lovas Szövetség alelnöke.
 • Számos előadása a lovasszakmai műveltséget szolgálja.
 • A Furioso-North Star ló és ezen belül a Hódmezővásárhelyi Tájfajta sikeres tenyésztője.
 • 1997-ben ötletgazdája a „Nemzeti kincsünk a magyar ló” fórumok elindításának.
 • A Csongrád megyei Lovasbandérium vezetője.
 • Egyik létrehozója a Pálffy Huszár és Hagyományőrző Egyesületnek.
 • A mai napig is aktív tenyésztő, edző, bíró, versenyrendező.

Vajda Lászlóné

Kereken három évtizede áll – szó szerint – a lovassport, a lovasélet szolgálatában. Ezalatt számos világverseny, hazai és nemzetközi rendezvény szervező munkájában eredményesen működött közre.

A Szövetség – lovas körökben elismert – titkárnője. Gyakorlatilag a teljes folyamatos adminisztrációs- és kommunikációs munka aktív részvevője. Pontos, gyors, higgadt nagy munkabírású munkatárs. Az ügyfelek iránti figyelmével, kapcsolatteremtő képességével közmegelégedésre dolgozik; ezzel a lovassport, a Szövetség jó hírét kelti és erősíti.

Magyar Lovassportért Emlékérem

A Magyar Lovassportért Emlékérem a közelmúltban elért kimagasló, nemzetközi szintű versenyeredményért, a sportolók felkészítéséért, a lovassport érdekében kifejtett eredményes menedzselési-, szervezési-, támogatási-, oktatási-, nevelési-, tudományos- és médiatevékenységért, a fiatalokat, a diáksportot felkaroló munkásságért adományozható.

2010-ben a Magyar Lovassport Szövetség Elnöksége alapította. Az Emlékérem alkotója Tóth Béla szobrászművész. 2016-ban Magyar Lovassportért Emlékérmet vehettek át:

Mezőhegyesi Ménesbirtok – Pap István Tibor 

A világhírű tenyésztői- és lovaskultúrára építkező intézmény – Pap István Tibor igazgató szakavatott vezetésével – több mint  egy évtizede áll honi lótenyésztésünk élvonalának szolgálatában.

Csekonics József vérteskapitány, Leveldi Kozma Ferenc lótenyésztési főfelügyelő és a többi kiváló mezőhegyesi személyiség értékteremtő munkásságának méltó folytatói. A lovasméltóságok üzenete, útmutatása ma is él, hat és serkent Mezőhegyesen:

„Az anyakanca legyen a talaj, a szántóföld, amibe a magot vetjük.” 

„A jelesb termetű s tartósabb erejű mének előállítása a feladat.”

E szellemben a nemzeti kincsünknek számító védett történelmi mezőhegyesi lófajták tenyésztői. A hagyományok ébrentartását és a műemlékek védelmét alapvető feladatuknak tekintik. Rangos hazai és nemzetközi versenyek rendezésével újabb lendületet adtak az ország lovas életének.

Az önerőből fejlesztett, nemzetközi rangra emelt lovaspályájukon a Ménes 230 éves történetében először rendezett versenyeik:

Mezőhegyes a díjugratásban is kezdeményezett: 2015-ben a méneskönyvek és az MSLT kancavizsga versenyét rendezték – általános szakmai elismeréssel.

Panyi György

1996-óta, tehát pontosan 20 éve 2,19 méterrel tartja a hivatalos magyar ló magasugró rekordot. Számtalan CSI-W, és CSIO-W versenyen lovagolt sikeresen. A Hortobágyi CSI-W Nemzetek Díjat nyert csapat tagja.

Napjainkban közkedvelt blogjában őszinte vallomásokkal, tudományos hivatkozásokkal, kifinomult humorérzékkel, fényképekkel és videókkal is tarkítva népszerűsíti lovassportunkat.

Schaller Gábor

40 éve sikeresen tevékenykedik a lovaséletben, 35 éve versenyzik, 20 éve első osztályú sportoló és válogatott. Többszörös magyar bajnok, felnőtt EB-n, két világbajnokságon és olimpián lovagolt. Több, mit 100 különböző lóval vett részt military és díjugrató versenyeken, a legalacsonyabb kategóriáktól a legmagasabb szintekig

 • 1990 óta edző
 • Eredményes fiatal lovasok oktatója
 • Több társadalmi lovas szervezet tagja
 • Tizedik éve a lovastusa szakág szövetségi kapitánya

Tóth László 

1984-ben a nagy sikerű szilvásváradi VII. Négyesfogathajtó Világbajnokságon ismerkedett meg a fogathajtó sporttal. Azóta a szakág támogatója, segítője.

A Magyar Fogathajtó Sport Baráti Köre Egyesületnek mintegy másfél évtizede titkára. Ebben a tisztségében a fogattársadalom eltávozott, kiemelkedő személyiségei előtt márványtáblával tisztelgő bizottság tevékeny tagja.

A Monor-Szárazhegy szőlőgazdasági birtokán a világbajnokságokon startolt fogathajtókat köszöntő hagyományos ünnepi találkozók szervező-házigazdája. A fogatsport boldogulását, az összetartozást erősítő, baráti társaságokat kovácsoló személyiség.

Vobeczky Zoltán

Honi sportéletünk meghatározó személyisége, küldetése: a magyar sport megismertetése, megszerettetése, jó hírének erősítése.

2010-ben érkezett az MTVA-hoz. Ezt megelőzően 11 évig riporter, szerkesztő a Danubius Rádió Sportosztályán. A média világa mellett kereskedelmi és kommunikációs területeken is tapasztalatokat szerzett. Több nagy sportesemény közvetítésének vezetője: londoni nyári olimpia, labdarúgó VB és EB, kézilabda EB, Forma-1.

A lovassportok népszerűsítésében évek óta jelentős a szerepe. Szerkesztésében kerültek a legnézettebb televíziós műsorok képernyőire a legnagyobb versenyek közül például a fábiánsebestyéni Kettesfogathajtó Világbajnokság, a mezőhegyesi  Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága, az izsáki Egyesfogathajtó VB és Négyes EB, a Lovas Világkupa, a Díjugrató Grand Prix és a Nemzeti Vágta.

Meghívására lovaséletünk vezető személyiségei az M4 sportműsorok rendszeres szereplői.

Sándor Móric Díj

A díj névadója, Gróf Sándor Móric művelt, jó kedélyű, bátor, egyenes jellemű, igazságszerető, a közügyeket támogató, igazi sportember, népszerű személyiség volt. Nem az elismerés, hanem a teljesítmény érdekelte. 

Több mint háromszáz egyedülálló lovaskalandját jegyezték fel. Átúsztatott a Dunán, rakott szekeret ugratott lovával, lóháton járt fel palotájának emeletére – ahogy ezt az Emlékszobor is jelképezi. Jelentősebb összeget hagyott a Magyar Tudományos Akadémia alapjára, a Nemzeti Múzeumra, az Országos Gazdasági Egyesület céljainak előmozdítására, a budai szegényápoldának, valamint a pesti gyermekkórháznak.

A 2010-ben alapított Gróf Sándor Móric Díj Nacsa Richárd szobrászművész alkotása. 2016-ban Sándor Móric Díjat vehetett át:

Ungor Erik 

Több évszázados izsáki szőlő- és borkultúra hagyományaira támaszkodó, Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb pezsgőgyára, a Royalsekt Pezsgőpincészet Zrt. tulajdonosa. A cég Szent István pezsgője a világ legnagyobb pezsgőversenyén Franciaországban aranyérmet nyert.

A szülői házból hozott szeretette a lovak iránt már gyermekkorában is meghatározó volt. Napjainkban Fülöpszállás melletti Biczó lovas tanyáján ápolja a lovas hagyományokat, védett történelmi lófajtánkat, 40 lipicai lovat tenyészt és hasznosít a lovas turizmusban.

Lassan egy évtizede fogathajtó sportunk nemzetközi rangú versenyeinek támogatója. Már 2009-ben ott volt a Kecskeméti Kettesfogathajtó Világbajnokság támogatói között. Azóta három világ-, egy Európa-bajnokság, kilenc Lovas Világkupa és öt Nemzeti Vágta szponzora. Ezek mellett az Együtt a Leukémiás Gyerekekért Alapítvány, a Kutya Barátok és a magyar borok jó hírét keltő Duna Borrégió Borút Egyesület támogatója.

Év edzője

 

 Pirik Zsolt

Emberi és szakmai képességeivel a magyar lovassport meghatározó személyisége. Versenyzőként minden korosztályban az egyik legjobb. Felnőtt Nemzetek Díja győztes, Európa-bajnoki résztvevő.

Edzőként Nyugat-Magyarország egyik legeredményesebb műhelyét, a Pirik Farmot vezeti. Tanítványaival a nemzeti bajnokságok meghatározó szereplői. Legeredményesebb versenyzője ifj. Lázár Zoltán aranyéremért vetett össze a gyermek Európa-bajnokságon, aki 2015-ben, a 110 indulós ifjúsági Európa-bajnokságon egyéniben hatodik helyezést ért el. A magyar csapat 22 ország közül 5. helyen végzett.

Év szövetségi kapitánya

Tóth Tamás

Tóth Tamás kettes- és négyesfogathajtó szövetségi kapitány. Szervezésében már 2014-ben elkezdődött a kettesfogathajtók tervszerű felkészülése a fábiánsebestyéni világbajnokságra.

A 2015-ös VB előtt edzőtáborokat szervezett, igyekezett együttműködő közösséget kialakítani. Lázár Zoltán szövetségi edző szakmai segítségével hatékony munkát végzett.

A teljes magyar sikerrel zárult hazai világbajnokságon Lázár Vilmos egyéni és a Lázár Zoltánnal, ifj. Dobrovitz Józseffel kiegészült csapat aranyérem – természetesen a hajtóink világszínvonalú teljesítmény mellett – a szövetségi kapitány munkáját is dicséri.

2015-ben az Európa-bajnokságon a Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Lázár Zoltán összetételű magyar csapat megvédte bronzérmét. Dobrovitz József egyéniben a 4. helyet szerezte meg.

Év tenyésztője

Timpex Ménes

A ménes a magyar lovassport meghatározó sportlótenyésztő központja. 2015-ben a saját tenyésztésű Timpex Bölcsész nevű lovuk részt vett az Európa-bajnokságon, az olimpiai kvalifikáción és két alkalommal a nemzetek díja versenyen. A saját tenyésztésű Timpex Cent 2014-ben megnyerte a CSIO Nagydíjat Budapesten.

A 2015. évi OMÉK-on a ménes három saját tenyésztésű lovát díjazták:

 • Timpex Bölcsész Tenyésztési Nagydíjat
 • Timpex Fényév aranyérmet
 • Timpex Foxtrott ezüstérmet nyert

Lovaik 2015-ben minősítő pontot adó versenyeken több mint 100 alkalommal voltak helyezve.

Magyar bajnokok

 • Díjugratás: Horváth Balázs
 • Díjlovaglás: Ács Róbert
 • Military: Dr. Tuska Pál
 • Fogathajtás: Lázár Vilmos
 • Távlovaglás: Dr. Varga Katalin
 • Lovastorna:
  • férfi: Bence Balázs
  • női: Németh Blanka
 • Western – Reining: Banovics Fanny

2016.02.22. Dr. Fehér Károly, kommunikációs igazgató
Magyar Lovas Szövetség

Hozzászólások