A hajtónő

A hajtónő, a női empátia és Yoda kutya
Minden lovas bolond egy kicsit

 

Bár még csak tizennyolc női hajtó van Magyarországon, a napokban nálunk rendezik az amatőrhajtó EB-t. A magyar induló Fazekas Andrea, aki 21 éves, de már 45 versenyt nyert, nem mellesleg egyetemre jár és dolgozik.

“Nem az számít, hogy ki férfi és ki nő, hanem hogy ki ér előbb célba” – jelenti ki Fazekas Andrea, amikor a nemek közti különbségekről faggatom. Kiderül, régen egyáltalán nem voltak női hajtók, mostanában viszont számuk egyre nő, jelenleg tizennyolcan vannak. Andrea 21 éves, három éve hajt versenyszerűen, tizenhat évesen még lovagolt.

A nők másként bánnak a lovakkal

Az ügető mögötti istállóknál találkozunk, ahol egyik kedvenc lovát, Fülest, valamint a család tüzelő kutyáját, a Yoda nevű mopszot is üdvözöljük, utóbbit már csak a neve és határozott fellépése miatt, előbbit, mert látjuk rajta, hogy érdeklődve mustrál minket.

Kiderül, helyesen cselekedtünk: “A lovaknak lelkük van. A nők több mindent rájuk hagynak. Van olyan ló, aki ezzel vissza is él – például elkezd harapdálni vagy engedetlenkedik -, mert a nők általában kevésbé szabályozzák be őket. Az érzékenyebb, félősebb lovaknak viszont ez kifejezetten jót tesz: egy nő többet beszél hozzá, így egy ijedős ló hamarabb megnyugszik. Ez nem fizikai, sokkal inkább technikai sport.”

Családi hajrá

Andrea esetében nem volt nagy dilemma, mivel töltse szabadidejét, mindkét szülője ismert hajtó, édesapja a versenyzés mellett hatvan lovat tréningez. “Soha nem erőltették, de nem volt számomra kérdés. Nincs is kiskori emlékem arról, mikor ültem először lóra” – mondja.

Nemtől függetlenül 18 éves kortól lehet versenyezni. Külön szülői engedéllyel Andrea már 15 évesen versenyzett az ügetőn, tizenhat évesen még díjugratásban (itt is megvolt az előkép, keresztapja versenylovas). Egy darabig lovagolt, aztán gyorsan rájött, hogy hajtó akar lenni. “Volt olyan verseny, ahol mind a hárman hajtottunk, és már többször voltunk küzdelemben az első helyezésért” – meséli.

Győzelmek és versenyek

Jelenleg 45 jegyzett győzelemnél jár, a hatvan a vízválasztó, onnan ugyanis már a kiemelt versenyekben is indulhat, így például a Derbyben is, amit idén édesapja nyert Jungfrauval. Eddig kétszer lett hatodik a női EB-n, a héten viszont módosulhat ez a kép. Havonta egyszer csak női, úgynevezett Amazon versenyeket is rendeznek.

Transz

“Egy lóversenyen inkább a lovak számítanak, mint a hajtók. Ez nem lovas verseny, hanem lóverseny” – mondja. Andrea tulajdonosok lovain is versenyez a család nyolc saját lova mellett. “Minden lovas bolond egy kicsit” – mondja, és elmeséli, hogy több lótartó nem foglalkozik testközelből a lovával, ellenben transzba esik, ha futni látja őket. Heti egy-két verseny gondoskodik a kiegyensúlyozott adrenalin ellátásról. Minden szombaton, gyakran pedig szerdán is.

Andrea beszélgetésünk végén kék-szürke-fehér versenyruhát ölt, és Fülessel (akinek a hivatalos neve egyébként Gemini), tesz néhány kört a fotózás kedvéért. Kedd dél körül jár az idő, mint megtudjuk, a reggeli edzésen már rég túl vannak. Heti öt alkalommal fél 7 és háromnegyed kilenc között edzenek, utána Andrea dolgozni megy, majd a hétvégén jön a verseny, havonta egy hetet pedig Kaposváron tölt az egyetemen, ahol állattenyésztő mérnöknek tanul.

Nem az a tipikus közép-kelet-európai asszonysors.

Női Amatőrhajtó EB Budapesten
Idén Magyarországon rendezik meg a Női Amatőrhajtó EB-t a Kincsen Parki lóversenypályán. A két versenynap szeptember 27. és 30. Az EB-t évente egyszer a F.E.G.A.T. védjegye alatt a tagországok (13 nemzet) részvételével Európa különböző országaiban rendezik meg külön nőknek és férfiaknak. Magyarországot Fazekas Andrea képviseli.

 

2006.09.27. Vincze Barbara
Forrás: Index.hu
Frissítve: 2023.07.10.
Fotók: Canva

Hozzászólások