A füzesgyarmati három nap csak a lóról szólt

A füzesgyarmati három nap csak a lóról szólt

 

Tizennyolcadik alkalommal szólalt meg a verseny kezdetét jelző csengő Füzesgyarmaton, a Darvasi úti lovaspályán. Németi István és családja idén is várta a díjugratókat, fogathajtókat a háromnapos rendezvényre.

A résztvevők között a szomszédos megyék lovasai mellett, egy svéd lovasnőt is felfedezhettünk, Ulrica Agell Tessát lovagolta, aki jött, látott és győzött a B2 nyitottban. A verseny egyben a megyei bajnokság harmadik fordulója volt a díjugratóknak. A hatvanhat start után az is kiderült, a verseny győztesei mellett kik lettek az idei megyei bajnokok.

Díjugratás

A kezdő lovasok versenyében a csabaiak jeleskedtek, Gajdács Bettina (Nimród LE) Olimpia nevű lovával nyerte a számot, második Molnár Márk (Kentaur LE) Enzau Du Poncel nevű lovával, harmadik Mojdisz Anita (Békéscsabai LK) Törpe nevű lovával. A kezdő lovak versenyében sok új lovat próbáltak ki, az eddigi bajnoki fordulókon szereplő lovak közül csak Bonifác, lovagolta Mihucz Tibor (Méhkeréki LK) és Dáriusz, lovagolta Dér Tibor (Kentaur LE) szerzett pontot. A szám győztese Spikey, lovagolta Bán Nikolett (Tréten Kft.).

A B1 nyitott számban a legeredményesebb megyei lovas Erdélyi Sándor (Sarkadi LK) Kópé nevű lovával, aki harmadik helyen végzett a tízfős mezőnyben. A B2 ifjúságiak mezőnyében ifj. Jován Richárd (Ménesbirtok SE) Tündér nevű lovával biztosan nyert, Gajdács Bettina előtt, aki Jágó nyergében második, Olimpia nevű lovával harmadik lett.

A B3 ifjúságiak mezőnyében mindössze ketten vetélkedtek, Szebegyinszki Georgina (Kincsem Lovaspark) Olgicával és Horostyák Norbert (Gyeraj Lovastanya) Sugárral, a helyezési sorrend is ez lett. A B3 felnőtt mezőnyben a megyei bajnoki pontok megszerzése is tét volt. Szöllősi Zoltán (Békéscsabai LK) Mevrick nevű lovával magabiztosan nyerte a számot, ezzel a bajnoki címet is bebiztosította.

Fogathajtás

A dél-alföldi régiós fogathajtók háromnapos versenyében az első napon a díjhajtást rendezték meg. Az egyes fogatoknál Csomós Mária (Kisvárosi LK) harmadik, Demkó Zsolt (Gyeraj Lovastanya) ötödik lett. A maratonhajtásban Demkó Zsolt nagyon jó teljesítménnyel nyert, Csomós Mária harmadik helyen zárt. Mindkét hajtó kitűnően teljesítette az akadályhajtást, hibátlan alappályát hajtottak.

Az összevetésben Csomós Mária egy verőhibával második, Demkó Zsolt három verőhibával harmadik lett. Az összetett eredmény alapján Demkó második, Csomós Harmadik helyen zárt, ami elismerésre méltó teljesítmény.

A kettes fogatok mezőnyében Galambos Nándor (Füzesgyarmati LBK) és Rideg Arnold (Tessedik LK) volt érdekelt. A díjhajtás még mindig nem erőssége a megyei fogatoknak, ez meglátszott a pontokon is. Galambos a 3., Rideg a 7. helyen zárt. A díjhajtást Kecskeméti László, aki kettesfogathajtó világbajnok, fábiánsebestyéni színekben nyerte. A maratonhajtásban a mieinket csak Varga Péter (Kincsem Lovaspark) tudta megelőzni, Galambos másodikként, Rideg harmadikként végzett. Az akadályhajtásban nagy volt a tét Galambos számára, hiszen két szám után az első hely és az ő harmadik helye között nem volt egy verőhiba különbség, így Galambos esélyes volt a győzelemre. A három verőhibával mindez csak lehetőség maradt. Összetettben végül Galambos a harmadik, Rideg a negyedik lett.

Az amatőr hajtók részére rendezett akadályhajtás egyben a megyei C kategória bajnoki fordulója volt. A legeredményesebb megyei hajtónak Borsos Béla (Gyulai LBK) bizonyult, aki a 21 fős mezőnyben, hibátlan hajtással második lett.

Összesen kilenc hajtó jutott az összevetésbe, ahol a legjobb időt ifj. Kemecsi István teljesítette, de az utolsó két akadály leverésével elszálltak az esélyei. A kombinált hajtásban a füzesgyarmati Galambos Nándor olyan iramot diktált lovainak, hogy még egy verőhibával is győzni tudott.

 

2007.08.07. Szabó Zsuzsa
Forrás: Békés Megyei Hírlap
Frissítve: 2023.03.09.
Fotók: Canva

Hozzászólások