A fogathajtás királyi kategóriája

A fogathajtás királyi kategóriája

 

Pár évvel ezelőtt még kettes, ma már négyes fogattal szeli a versenypályákat Bujáki Gábor lótenyésztő, fogathajtó, aki sajnos az elmúlt hétvégén Nagykanizsán megrendezett nemzetközi versenyre hiába nevezett, nem tudott elmenni, mert az egyik lova megsérült.

– Négy éves koruktól kell foglalkozni azokkal az állatokkal, melyekkel majd versenyezni szeretnénk. Kellően fel kell őket készíteni a megmérettetésre, sokat gyakorolni kell velük – mondta Gábor, aki még további információkat is megosztott velünk. Elmondta például, hogy négy éve tért át a négyes fogatra, amely sokkal nagyobb koncentrációt igényel a hajtó és a lovak részéről egyaránt. De megéri a munkát, mivel ezt nevezik a fogathajtás királyi kategóriájának.

Gábor nemcsak versenyzéssel, hanem tenyésztéssel is foglalkozik és egyedül az országban saját tenyésztésű lovaival – kisbéri félvér, eredeti magyar fajtánk – rója a köröket a versenypályákon. Büszke is lehet négylábú barátaira, hiszen többször elnyerték már a legszebb fogat címet. Fontos nekik, hogy eredményesen szerepeljenek, hiszen így tudják egyre ismertebbé tenni a világon a magyar fajtákat.

 

2007.06.20. Vizer Helga
Forrás: 24 Óra
Frissítve: 2023.07.11.
Fotó: Canva

Hozzászólások