Sajátos nevelési igényű gyerekek lóháton

Héra hátán S-modellben
Sajátos nevelési igényű gyerekek lóháton

A sajátos nevelési igényű gyerekek képességeinek fejlesztéséhez az S-modell program keretében sok segítséget kínál a lovasterápia a nyergesi kistérségben is.

A lovaglás a teljesen egészséges gyerekek számára is terápiás jelentőséggel bírhat az állattal meglévő közvetlen kapcsolat miatt
Nyergesújfalu S-modellként emlegetik a szakterület térségi ismerői azt a programot, amelynek talán túlságosan is hivatalos a megnevezése: Sajátos nevelési igényű tanulók integrált nevelésének támogatása intézményi együttműködés keretében a közoktatás területén. Gyakorlatilag arról van szó, hogy jó lenne, ha a kortársaiktól nem előnyösen különböző gyerekek együtt tanulhatnának a többiekkel.

A szándék megvalósításához a nyergesújfalui önkormányzat elnyerte a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium anyagi támogatását a Süttő, Lábatlan, Bajót és Nyergesújfalu alkotta kistérségre. A hétköznapokon olyan megoldásokról van szó, mint például kötelező irodalmi anyagok bábokkal történő feldolgozása, ingázó logopédus alkalmazása, kézműves-foglalkozások sora és lovasterápia.

Utóbbi helyszíne jelenleg – a tulajdonos, Sebák Andrea segítségének köszönhetően – a Bajót és Nyergesújfalu közötti, úgynevezett Csemetéskert. A szakmai munka irányítója itt Grill Barbara. A lovakhoz nagyon értő hölgy érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt év szeptemberétől az S-modell lovas oktatója.

– Sajátos nevelési igényű gyerekekkel éppúgy foglalkozom, mint egészségesekkel, akik szabad idejükben járnak hozzám lovagolni. A program kedvéért költöztem a fővárosból Nyerges-újfalura nyolcéves kisfiammal. Huszonhat éve lovagolok, tíz éve oktatok gyermekeket, felnőtteket egyaránt. Négy éve tettem szakvizsgát. Korábban óvónőképző szakközépiskolába jártam, ez adott alapot a gyermekekkel való foglalkozáshoz – tudtuk meg Barbarától.

A Csemetéskerben jelenleg egy lóval, Hérával dolgozik. A gyermekek egyéni szintjének megfelelően, különféle képességfejlesztő lovastornával, későbbiekben önálló lovaglással tenné színesebbé az S-modell alapprogramot.

Grill Barbara szeretné, ha azok a gyerekek – és szüleik – is megismernék a Csemetéskertet, akik nem vesznek részt a programban, de szívesen töltenék el az állatok között szabad idejüket. A nyáron táborokkal, foglalkozások sorával akarja megismertetni az érdeklődőket a természet szépségeivel.

Fenyvesi Károly
Forrás:  24ÓRa online 2006-05-03
Frissítve: 2023.03.21.
Fotó: Canva

Hozzászólások