Kedvenceink új szerepben

Kedvenceink új szerepben

Az eredményességet nem befolyásolja az állat fajtája. A döntő szempont, hogy az új kedvenc (sok esetben társ) kiegyensúlyozott legyen, s nyitott a környezeti ingerekre.

A lovasterápia

Egyaránt sikeresen alkalmazzák mozgásszervi zavarok és neurológiai problémák kezelésében. A ló és az ember hasonló mozgását használja ki. A lovaglás során keletkező impulzusok olyan izomtónusokat aktivizálnak, melyek később az egészséges mozgást (egyáltalán a járást) segítik elő. Máskor a ló testi közelsége, járásának ringatózása, az állandó testi kontaktus oldja fel a kommunikációt gátló mechanizmusokat.

A delfinterápia

A delfinek „szociális érzékenységének” egyik bizonyítéka a segítségükkel végzett gyógyítás eredményessége. Ezek az állatok megérzik a problémával küszködők zaklatottságát, és játékosan, nagyon óvatosan közelednek az ilyen emberekhez. A terápiát medencében elhelyezett úszó szigeteken végzik, és a páciensek fokozatosan jutnak el az ismerkedéstől akár az önfeledt lubickolásig. Az így kezelt gyermekek gyakran életükben először mernek bizalmi viszonyt kialakítani, kommunikálni. A delfinek empatikus képességük folytán kiemelt helyen vannak a terápiás állatok listáján. Az új „csodatévőknek” állatvédelmi szempontból is megnyugtató körülményeket teremtettek gondozóik. Védett öblökben, szabadon élnek, és csak a foglalkozások idejére zárják el őket a nyílt óceántól. – bgy–

Forrás: Vasárnap 2007-07-20
Frissítve: 2023.03.13.
Fotó: Canva

Hozzászólások