Végh Veronika: Életem legszebb nyara a Rawhide Ranch-en Californiában

Soha nem felejtem el a pillanatot amikor először találkoztam a Rawhide Ranch tábor igazgatójával a CCUSA által szervezett camp fair-en. Rögtön éreztem, hogy ez az a hely ahol dolgozni szeretnék, amikor elolvastam a táborról készített leírást.

CCUSA álláshirdetés a Lovas Piactéren | Élménybeszámolók
Mindent láttam, amit valaha szerettem volna
Életem legszebb nyara | Lovaglást oktattam az USA-ban | Egy régi vágyam vált valóra


A kellemes hangulatú, hosszas interjút követően amikor meghallottam a mondatot:  ’Veronika, welcome to our amazing Rawhide Family!’ olyan boldogságot éreztem, hogy szavakkal nem tudom kifejezni.  A feladataimat tekintve számomra a legjobb munkát kaptam a földön. Gyerekek, lovak, tanítás, természet és végtelenül pozitív környezet. Minden, ami  boldoggá tesz.

Minden héten gyerekfelügyelőként 10-16 gyerekkel laktunk együtt egy társammal, segítettük őket a mindennapi dolgok elintézésében, csapatépítő feladatokat, játékokat csináltunk a szabadidőnkben.

Mivel a Ranch  lovastábor, a gyerekek számára választható foglalkozások nagy százaléka lovakkal kapcsolatos volt. Napközben nyolc órát tanítottam, általában a délelőtti és délutáni tantárgyaim mások voltak. A tábor vezetősége gondosan ügyelt a tanárok igényeire is. Ha volt olyan óra amit jobban szeretett valaki tanítani, akkor csak jelezni kellett és már módosítottak is az órarenden.

Nem meglepő módon a legkedveltebb óra maga a lovaglás volt, melyet három szinten oktattunk a táborban, a gyerekek előzetes tapasztalatai alapján. A Ranch lovas részével foglalkozó munkások  igényes, kitartó  munkája következtében a lovak melyekkel dolgoztunk végtelenül partnerek voltak mindenben. Csodálatos természetű, nyugodt, türelmes jószágok.

Másik igen közkedvelt óratípus volt a lovastorna. Amikor először láttam milyen látványos és profi mutatványokat tanítanak teljesen elképedtem. Nagyon sok táborozó jött csak emiatt hozzánk, például volt aki New Yorkból vagy Miamiból látogatott Amerika egyik legszínvonalasabb lovas táborába.

Számomra a legkedvesebb óra  az ún. Drivers ED volt, ami alatt megtanítottuk a gyerekeket, hogyan kell a lovat lovaskocsi elé kötni, illetve helyesen felszerszámozni. A szerszám részeit is alaposan átnéztük velük, illetve elvittük őket a Ranch körül egy kirándulásra a póni kocsival, amit mindig nagyon élveztek. Ebből a tárgyból a hét végén vizsgát tehettek és amennyiben ez sikeres lett, jogosítványt kaptak, aminek a birtokában vezethették a póni kocsit amikor lehetőségük volt rá egyedül is. Imádták. Az ún. Grooming órán, lehetőségük volt megtanulni és gyakorolni mindent ami a lovak ápolásával kapcsolatos tevékenység.

Horse Science óra, egy biológiai alapú, kicsit komolyabb, de annál érdekesebb foglalkozás volt. Ennek keretein belül a ló pszichológiájával kapcsolatos előadáson vehettek részt, ahol az állat természetes ösztöneiből fakadó viselkedési módok, különböző válaszreakciók megismerése volt a cél. Részletesen megtanulták, interaktív tanítási módszereket bevetve, a lovak testrészeit, a western nyereg és a kantár részeit, illetve azt, hogyan kell profi módon lovat bemutatni vagy gyorsan kioldódó csomót kötni.

Nagy népszerűségnek örvendett az Equistrech is, mely egy olyan jóga alapú óratípus volt, ahol a lovaglás alatt igénybevett izmokat nyújtottuk meg, szakképzett jógaoktató vezetésével, aki egyébként hihetetlenül jó lovas is. Ez igazi testi lelki felüdülést nyújtott mint a gyerekeknek mind a tanárnak. Ezeken kívül lehetőségük volt Country dance-t, Roping-ot  tanulni, falat mászni, medencében tölteni az idejüket, íjászatot tanulni, kisállatokat megismerni  részletesen, az állatok tenyésztésével kapcsolatos fontos ismereteket megszerezni, illetve az állatok gondozását elméleti és gyakorlati síkon is elsajátítani. Természetesen nemcsak a ’munkáról’ szólt a tábor, minden este valamilyen játék, szórakoztató program, csapattevékenység került megrendezésre.

A kedvenc napunk a szombat volt, mivel ilyenkor volt  a  ’Showday’,  a szülők eljöttek megnézni mennyi új dolgot tanult, mennyit  fejlődött csemetéjük az egy, vagy több hét alatt a farmon.  Volt olyan táborozó is, aki 4-6 hetet töltött velünk. Természetesen a programok  80%-ban lovakkal kapcsolatosak voltak, gyorsasági verseny, kezdők lovasbemutatója, középhaladók és haladóké egyaránt, számos más állatokkal kapcsolatos bemutatóval egybekötve. Egyik  legizgalmasabb a Sheep riding volt, amikor a legkisebb táborozóink bárányokon lovagoltak.  Ezeken a napokon voltak  leginkább, azon pillanataim amikor az örömkönnyeket nem tudtam megállítani. Csodálatos, megható, örök emlékek. 🙂

Egyszerűen imádtam és imádok mindent ami itt körülvett…az elképesztően aranyos lányokat, akik hétről hétre szebbé tették a napjainkat egyéniségükkel, a lovakat, akikkel öröm volt együtt dolgozni, a gyönyörű természetet és a legfontosabbat a Rawhide Family-t, aminek érkezésem első pillanatától a tagjának érezhettem magam. Meleg, barátságos, őszinte környezet fogadott , és ez a légkör végig kísérte mind a három hónapot.

Csak megköszönni tudom a CCUSA-nak a lehetőséget, hogy segítettek a gördülékeny ügyintézésben, a RawhideRanch-nek pedig életem legcsodálatosabb nyarát! Kötelezővé tenném minden egyetemista számára ezt az élményt! Hajrá, vágjatok bele!

Ha Te is szeretnél jelentkezni, keresd a CCUSA-t az alábbi elérhetőségeken:

Kontakt: 

www.ccusa.hu

>> CCUSA a Facebookon <<

CCUSA Magyarország Kft.
Pentz Katalin
E-mail: 
katalinp@ccusa.hu és hungary@ccusa.hu
Tel/fax: +36 1 244-7941 és +36 30 441 – 1530

Központi iroda: 1072 Budapest, Rákóczi út 8/B, III/8 (Astoria mellett)
Fővárosi Munkaügyi Központ engedély szám: 46537-4/2004-0100-319

2013.11.18., Végh Veronika
canva.com
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások