Így válassz lovastábort

Gyermeked él-hal a lovakért? Hallottál a lovaglás jótékony testi-lelki hatásairól? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha gyermeked a város zajától távol, a természetben, állatok közelében töltse a nyári szünidőt? Ez esetben a lurkónak lovastáborban a helye! Már csak az a kérdés, hogyan válaszd ki a megfelelőt…

Tovább az Etei Lovasudvar lovastáboraihoz >>

Egyet se aggódj, segítünk! Nem biztos ugyanis, hogy a legközelebbi lovarda a legjobb választás. Összeállítottunk a legfőbb pontokat, melyeket átgondolva mindent megtettél annak érdekében, hogy a lovastábor a legjobb értelemben véve felejthetetlen élmény legyen.

Lovastábor, vagy lovas tábor?

Mi a cél? Olyan tábort keresel, ahol lovaglás is színesíti a programot, vagy inkább olyat, ahol a ló és a lovaglás a központi téma? A jó lovastáborban a gyerekek naponta kétszer lóra ülnek, megismerkednek a lovak körüli teendőkkel, részt vehetnek a lóápolásban, a lovak etetésben, felszerszámozásában és akár még elméleti előadások, filmnézés során is a ló a téma.

Napközis, vagy bentlakásos?

A napközis tábor előnye, hogy a nap végén gyermekedet mindig az otthon biztonsága várja. A bentlakásos tábor az első lépés az önállóság felé, a lurkó valóban egész napját a lovak közelében töltheti, ráadásul Te is kapsz egy kis pihenőt.

Közel, vagy távol?

Lovarda a város közepén, a város szélén, vagy valahol kint vidéken? Ha az előző kérdésnél a napközis táborra szavaztál, akkor a legpraktikusabb megoldás, ha a lakóhelyed közelében keresel lovastábort gyermeked számára, hogy ne jelentsen többletterhet a napi kétszeri ingázás.

Ha viszont a bentlakásos tábor mellett döntöttél, érdemes körülnézned kicsit távolabb is.

Lovastáborok az Ópusztaszeri Akhal Teke Ménesnél >>

Kicsi-nagy, kezdő-haladó?

Ha a fentiek alapján sikerült leszűkíteni a tábort szervező lovardák körét, nézz utána annak is, milyen korosztályt és milyen tudásszintű gyerekeket várnak a táboraikba. Hiszen egy hatéves nem érzi majd jól magát a kamaszok között, egy haladó lovastudással rendelkező kis lovas pedig a kezdők között fog unatkozni. Fontos információ az is, hogy egy-egy turnusban hány gyereket fogad a lovarda. Minél több a táborozó, annál kevesebb idő jut egy-egy gyerekre.

Ha a fenti útmutató segítségével megtaláltad azt a tábort, ami minden kívánalmadnak megfelel, alaposan olvasd át a tábor leírását. Fontos, hogy tisztázd az alábbi kérdéseket a leírás alapján, a fennmaradóak megválaszolásához pedig hívd fel bátran a táborszervezőt.

Ruházat

 Lovasok.hu tipp:

 • Számos lovas ruházati márka kínál kezdőknek kényelmes, minőségi, de alacsony árkategóriás termékeket. Nézz körül a Lovas Piactéren >>
 • A szandál és a sportcipő lovagláshoz nem ideális. Gyermekednek olyan zárt lábbelire van szüksége, aminek van sarka.

Biztonság

 • Milyen védőfelszerelés szükséges ahhoz, hogy a gyerek lóra üljön?
 • Szükséges saját kobak?
 • Annak hiányában elfogadják a kerékpáros sisakot?
 • Esetleg a lovarda tud kobakot biztosítani a gyereknek?
 • Vagy nem is szükséges kobak ahhoz, hogy lóra üljön a gyerek?
 • Javasolják a gerincvédő, vagy védőmellény használatát?

Lovastáborok a 12 Betyár Lovasiskolában >>

 Lovasok.hu tipp:

 • A kerékpáros sisak nem nyújt megfelelő védelmet lovaglás során, mert kevésbé ellenállóak, mint a kobakok. A lovas ugyanis magasabbról esik le, mint egy kerékpáros. Emellett plusz rizikó, hogy a lovas fejét egy – esetleg patkolt – pata is eltalálhatja. Tereplovagláskor különösen kellemetlen – sőt veszélyes lehet – ha a fák lelógó ágai beleakadnak a kerékpáros sisak viszonylag nagy szellőzőnyílásaiba. Viszont a kerékpáros sisak viselete egyértelműen biztonságosabb, mint fedetlen fővel lovagolni, de a legjobb megoldás a megfelelő kobak beszerzése. És persze egyik fejfedő sem véd megfelelően, ha nincs megfelelően rögzítve!
 • Jó ha tudod, hogy a lovas szolgáltatásokat szabályozó 14/2008. ÖM rendelet szerint “kötelező fejvédőt (kobakot) használnia a szolgáltatás igénybevételének teljes időtartama alatt annak, aki a 14. életévét még nem töltötte be“. Ez gyermeked biztonságát szolgálja.
 • Bátran kérdezz rá: Ugye nem kötelező azt a meleg és kényelmetlen kobakot hordani? Ha a válasz az, hogy „természetesen nem”, gyermeked biztonsága érdekében nagy ívben kerüld el a lovardát.

Lovaglás

 • Naponta mennyi időt töltenek a gyerekek lovaglással?
 • Ez milyen jellegű oktatást takar?
 • Lehetőség van arra, hogy a gyermekek egyéni tudásszintjüknek megfelelő oktatásban részesüljenek?

 Lovasok.hu tipp:

Bátran tedd fel a kérdést: „Az én kislányom / kisfiam már nagyon ügyes. Ugye mehet terepre?” Ha ennyi információ alapján a válasz az, hogy „persze, természetesen”, jobb, ha elkerülöd azt a lovardát.

Lovak

 • Hány ló dolgozik majd a táborban, és ők milyen méretűek?

 Lovasok.hu tipp:

Különösen kisgyerekeknek lehet nagy segítség, ha póni, vagy kisló segítségével sajátíthatják el a a lovaglás és lóápolás alapjait.

Lovastáborok a Bellandor Lovasközpontban >>

Oktatók

 • Milyen végzettségű oktatók végzik a lovasoktatást? Természetesen fontos dolog a tapasztalat, de ugyanennyire fontos az is, hogy az oktatók rendelkezzenek megfelelő végzettséggel – még a legkisebbeket, legkezdőbbek oktatását végzők is. Kérdezd meg bátran, hogy az oktató mióta foglalkozik lovasoktatással, kérj referenciát, kérdezd meg, hogy versenyzett-e, vagy tanítványai versenyeznek-e.
 • Kérdezd meg, hogy a lovasoktatókon kívül még milyen szakemberek, felügyelők dolgoznak a táborban, illetve hány felnőtt felügyeli a gyerekeket.

Ellátás

 • Milyen szálláson történik a gyerekek elhelyezése?
 • A tábor díja milyen ellátást takar?

Programok

 • A lovagláson és lovakkal kapcsolatos tevékenység mellett még milyen programokat szerveznek a gyerekek számára?
 • Ezeket a programokat tartalmazza a tábor díja?

Kellemes táborozást kívánunk, legyen ez a nyár legszebb, legemlékezetesebb programja!.

2015.06.19. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások