Lépések a tökéletes kezdethez: a megfelelő oktató kiválasztása

Gyermeked vagy unokád már régóta él-hal a lovakért, de fogalmad sincs róla, hogyan kezdj hozzá lovas pályafutásának egyengetéséhez, hogyan biztosíthatnád számára a lehető legtökéletesebb kezdetet, hogy a lovaglás ne csak egy fellángolás legyen, hanem örökké tartó szerelem?

Ahhoz, hogy az első lovas élmények csak tovább fokozzák a rajongást, meg kell találnod a gyermek számára legmegfelelőbb lovasoktatót. Egy jó oktató segítségével olyan lovas és sportember válhat belőle, aki örökre szoros barátságban marad a lovakkal. De hogyan találd meg, és válaszd ki a legalkalmasabb személyt? Segítünk!

Kezdd az elején!

Mielőtt elkezdenél lovarda után kutatni, mérd fel a gyermek céljait, igényeit, vágyait. Célszerű előre felmérni, hogy milyen szintű tapasztalattal rendelkezik és meghatározni, hogy ő maga mire vágyik, milyen célokat tűz ki maga elé, mit szeretne elérni. Csak kedvtelésből lovagolna, esetleg versenyszerűen űzné ezt a sportot? Érdemes átgondolni, hogy milyen tapasztalattal rendelkezik, honnan kell majd kezdenie a tanulási folyamatot, illetve hogy milyen stílusban, esetleg szakágban szeretne lovagolni.

Mindemellett érdemes azt is végiggondolni, hogy milyen mély a pénztárcád, mennyi pénzt tudsz áldozni a kis lovasra, valamint hogy szülőként milyen elvárásokat támasztasz az „új hobbival” szemben?

Gyűjts neveket!

Kérdezősködj! A szülők általában más szülőkön keresztül találnak lovas oktatót.

Szörfölj a neten! Sok egyesület vagy lovas szervezet honlapján találsz listákat és információkat az ott dolgozó oktatókról.

A Lovasok.hu-n több mint 100 regisztrált lovardát ismerhetsz meg, mindössze néhány kattintással. Tovább a Lovardákhoz >>

Látogass el lovasboltokba! Mindamellett, hogy ezekben az üzletekben hasznos kiadványokat, hirdetéseket és névjegyeket találsz, kérdezősködhetsz akár az eladóktól is, hátha ismeretségi körükből ajánlani tudnak egy jó oktatót, aki gyermekekkel foglalkozik.

Fusd át a szaklapokat! Sok kiadvány ajánl lovasoktatókat, és fellelhető bennük egy-egy sor hirdetés is.

Telefonálj!

Amikor végigtelefonálod a potenciális jelöltek listáját célszerű rákérdezni néhány dologra. Nagyon fontos tisztában lenned azzal, hogy az oktató milyen képzettséggel és szakmai háttérrel, tapasztalattal rendelkezik. A szülők gyakran elmulasztják ezt, pedig talán ez az egyik legfontosabb tisztázandó pont. Nyugodtan kérdezz rá annak érdekében, hogy biztonságban tudhasd gyermekedet.

Gondolj csak bele! Egy gépjárművezető-oktató esetében sem fogadnád el, hogy jogosítványa és megfelelő képzettsége ugyan nincs, viszont sokéves oktatói tapasztalattal rendelkezik. Miért járnál el másképp, amikor a megfelelő lovasoktatót keresed?

Ajánlatos megkérdezni, hogy az oktató foglalkozik-e egyáltalán gyermekekkel, és ha igen, milyen kortól. Van olyan oktató, aki szívesen dolgozik gyerekekkel, de van, aki inkább a felnőttek képzését preferálja.

Szükséges azt is tisztázni, hogy tudnak-e oktató lovat biztosítani vagy saját lóval kell rendelkezni.

Érdemes megnézned az oktató vagy a lovasiskola, lovarda honlapját. Elolvasni, átböngészni a képeket, hogy előzetes információkat kapj arról, hogyan tartják lovaikat, mennyire tűnnek ápoltnak, egészségesnek.

Kérdezz rá az árakra, valamint az óra időtartamára. Egy gyermek számára bőven elegendő egy 30 perces futószáras, vagy 45 perces iskolalovaglással töltött óra, hiszen fizikailag és szellemileg egyaránt kimerítő sportról beszélünk.

Érdemes először körülbelül egy hónapra szerződni, hiszen ennyi idő alatt már kiderülhet, hogy valóban a megfelelő oktatót találtál-e, aki megfelelően tudja segíteni gyermeked tanulását.

Látogass el a lovardába!

Szakíts időt egy előzetes látogatásra a kiválasztott lovardába. Figyeld meg, milyen körülmények között tartják a lovakat, milyen karámokkal rendelkeznek, milyen állapotban vannak az állatok. Karbantartott, biztonságos-e a terület, tiszták, ápoltak-e a lovak? Elfogadhatatlan, ha beteg, sérült, sovány, ápolatlan állatok vannak munkában.

Figyeld meg a talajt: a talaj nagyon fontos mind a lovak, mind a lovasok biztonsága tekintetében. Sem a túl kemény, sem a túl puha, süppedős talaj nem ideális. Kerüld az olyan lovardákat, ahol nem fordítanak figyelmet a pálya karbantartására, ahol jól látható, mély nyomvonalat tapostak már ki maguknak a lovak.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a lovardában álljon rendelkezésre megfelelő lovaglópálya a kezdő lovasok számára.

Ellenőrizd a lovarda felszereltségét is. Lovas tanulmányai előrehaladtával a kis lovasnak egyre több eszközre lesz szüksége. Nem árt, ha – természetesen szakágtól függően – a lovardának van saját műlova, akadályparkja, hordói vagy éppen lovasíjászatra alkalmas pályája.

Kérdezd meg, milyen felszerelést szükséges biztosítani a gyermeknek. A kobak elengedhetetlen, de szükség lehet egyéb felszerelésre is.

Nézd meg, hogy milyen lovakat tudnak biztosítani. Milyen méretűek, mennyire tapasztaltak, mennyi idősek. Fontos, hogy a gyermek magasságának megfelelő lovon kezdhesse a tanulást, akár pónin vagy kislovon. Nem elhanyagolható szempont, hogy a ló jól képzett, tapasztalt és nyugodt legyen, kezdő lovasnak kezdő ló nem való!

Biztonság, biztonság és biztonság: vidd gyermekét olyan lovardába, ahol kötelező kobakot viselni. A gyermek fejére megfelelően illeszkedő és megfelelően rögzített kobak súlyos sérülések ellen jelent védelmet. Az oktatónak ebben is példát kell mutatnia.

A lovasoktató kiválasztásánál figyeld meg, hogy a jelölt hogyan kezeli a lovakat, lovasokat. Mennyire magabiztos, mennyire türelmes, következetes? Hogyan bánik a lovakkal? Hogyan szól a gyerekekhez, kellő figyelmet tanúsít-e, képes-e hatékony, ugyanakkor biztonságos órát tartani, energiáit az órára összpontosítja-e. Nagyon tanulságos lehet, ha az oktató bemutatót tart és ő maga is felül a lóra, ily módon példát mutatva a gyerekeknek, inspirálva őket.

Olyan oktatóra van szükséged, aki megfelelően kommunikál mind a lóval, mind a kis lovassal, aki tanít és nem elrettent, akitől bátran mer kérdezni a gyermek, ha problémája akad. Jó, ha az oktató folyamatosan képezi magát és így korrigálja saját hibáit is.

Összességében érdemes olyan oktatót választani, aki élménnyé teszi a lovaglást és ezzel szenvedélyt teremt. Aki nem csak lovagoltat, hanem lovast nevel. Fontos, hogy a gyermek játszva tanuljon, élvezze az órát és az ne csak tehernek tűnjön számára.

Végül egy jó tanács: látogass el te is az első órára, hiszen így csendes külső szemlélőként „élesben” is információkat gyűjthetsz, valamint még nagyobb élménnyé teheted gyermeked számára a lovaglást.

Gondold tovább az órákat!

Kérdezősködj, hogy rendeznek-e lovastáborokat, nyújtanak-e intenzív tanulási lehetőséget szünidőben is? A táborokban általában lehetőség van belekóstolni a lovak ápolásába, tisztán tartásába, etetésébe is, tehát olyan kapcsolatba kerülhetnek az állatokkal, amire az órákon nincs lehetőség.

A legtöbb lovardában arra is van lehetőség, hogy a gyerekek kivegyék a részüket a lovak körüli mindennapi munkákból.

Ne siesd el a döntést!

Beszéld meg gyermekeddel a tapasztalatait. Vitasd meg a pozitív és negatív élményeket egyaránt.

Kommunikálj aktívan és nyíltan az oktatóval is, és beszéljétek meg az esetlegesen felmerülő problémákat.

És végül: ne légy türelmetlen! Lehet, hogy elsőre nem sikerül rálelni a legjobb lovardára vagy a legmegfelelőbb lovasoktatóra. De légy tekintettel arra is, hogy az oktatónak is időbe telik, amíg megtalálja gyermekeddel a közös hangot és a számára legmegfelelőbb lovat.

2012.03.27. Juhász Nikolett, Lovasok.hu
Forrás: Horse&Rider, 2012. március
Frissítve: 2022.01.26.
Fotó: Canva

Hozzászólások